Corlățean cere ajutorul românilor din SUA și Canada pentru ridicarea vizelor

Corlățean cere ajutorul românilor din SUA și Canada pentru ridicarea vizelor
Publicat: 15/12/2012, 12:18
Actualizat: 29/07/2014, 19:13

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a făcut, sâmbătă, un apel la asociațiile românești din SUA și Canada, adresând rugămintea ca petiția pentru ridicarea vizelor să fie semnată de cât mai mulți români, arătând că acest gest ar ajuta foarte mult demersurile oficiale făcute pe această temă, transmite MEDIAFAX.

„Am o rugăminte către asociațiile românești din SUA și la fel și Canada. Am discutat la New York un sprijin reciproc, care să includă o petiție semnată de cât mai mulți români americani și respectiv canadieni pentru a acorda un sprijin – și lor – pe lângă Congresul american, pe lângă Departamentul de stat pe tema ridicării vizelor pentru români”, a spus Corlățean, sâmbătă, la Forumul românilor de pretutindeni.

El a precizat că demersurile oficiale ale Ministerului de Externe pe această temă ar beneficia, astfel, de un sprijin din partea comunităților de români din SUA și Canada, fiind vorba și despre o formulă de unitate de acțiune a românilor.

„Comunitatea românească e o comunitate importantă, mare, în diferite zone ale SUA, ne-ar putea ajuta foarte mult, în paralel cu ceea ce întreprindem noi la nivel oficial – și vă spun că facem pași înainte -, dar ne-ar ajuta foarte mult dacă românii din SUA ar da curs acestei formule de sprijin. Americanii sunt foarte atenți la contribuabilii lor, la cât de importantă e comunitatea, e și o formulă de unitate de acțiune a românilor din SUA”, a spus Corlățean.

MAE vrea un Congres al românilor de pretutindeni

De asemenea, șeful MAE a mai declarat că își propune să acționeze la nivelul Guvernului pentru a organiza Congresul românilor de pretutindeni pe lângă Parlamentul României, în acord cu prevederile Legii românilor de pretutindeni, adoptată încă din 2007.

„Îmi propun să acționez la nivelul Guvernului, mai ales cu implicarea Parlamentului, pentru a organiza acest Congres, for reprezentativ al românilor atât din jurul României, din comunitățile tradiționale, dar și cu reprezentarea românilor plecați din țară din rațiuni politice sau, mai aproape, economice. Este un obiectiv pe care mi-l fixez, să putem avea această formă de reprezentare a românilor de pretutindeni pe lângă Parlamentul României”, a spus Corlățean, la Forumul românilor de pretutindeni.

El a adus în discuție Legea românilor de pretutindeni, adoptată de Parlament în 2007, la propunerea sa, lege care prevede că Ziua românilor de pretutindeni se sărbătorește pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, și că forul reprezentantiv al acestora pe lângă Parlamentul României este Congresul românilor de pretutindeni.

„Am cam uitat să sărbătorim această zi (30 noiembrie, n.r.). Propun să fim atenți la această simbolistică. Pe de altă parte, prea puține din acea lege au fost puse în practică și, printre altele, Legea prevede înființarea unui Congres al românilor de pretutindeni, pe lângă Parlamentul României, cu reprezentanți din comunitățile românești din afara țării, și a unui Consiliu reprezentativ”, a precizat Corlățean.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto