Parteneriat istoric SUA-UE, încheiat în domeniul explorării spațiale îndepărtate

Parteneriat istoric SUA-UE, încheiat în domeniul explorării spațiale îndepărtate
Publicat: 17/01/2013, 16:06
Actualizat: 02/02/2019, 19:00

NASA și omologul ei european, ESA, au anunțat miercuri încheierea unui parteneriat pentru a organiza un zbor în jurul Lunii în 2017, fără astronauți la bord, o primă etapă dintr-o cooperare promițătoare, ce vizează explorarea spațială cu astronauți la bord dincolo de orbita terestră, relatează AFP.

În cadrul acestui acord, ATV-ul european („Automatic Transfer Vehicle”) va fi modificat pentru a deveni un modul de serviciu pentru vehiculul spațial american Orion, conceput pentru a transporta astronauți spre un asteroid și apoi pe Marte, în jurul anilor 2030.

ATV-ul, construit pentru a transporta provizii și carburant pe Stația Spațială Internațională (ISS), a efectuat deja cu succes trei misiuni către ISS, începând din 2008.

ATV-ul modificat va fi atașat direct sub capsula Orion, va furniza propulsie, electricitate, control termic, dar și apa, alimentele și alte provizii de care vor avea nevoie astronauții care se vor afla la bordul acestui vehicul spațial, un succesor al navetelor americane. Primul zbor de testare a capsulei Orion, fără astronauți la bord, este prevăzut pentru anul 2014.

NASA prevede o a doua misiune – de această dată cu astronauți la bord – în jurul Lunii, în anul 2021.

„Este vorba despre prima etapă dintr-o cooperare internațională (…) dincolo de orbita terestră joasă”, a comentat William Gerstenmaier, director adjunct al NASA pentru misiuni de explorare spațială cu echipaje umane la bord, în cadrul unei conferințe de presă ce a fost organizată la Centrul spațial Johnson din orașul Houston.

„Cred că acest acord va fi extins mult mai mult decât acela pe care se bazează Stația Spațială Internațională (ISS), atunci când vom avansa în explorarea spațială și vom dezvolta noi sisteme destinate zborurilor ce vor trece de orbita joasă”, a adăugat el, declarându-se convins de faptul că explorarea spațială va deveni „internațională”.

„Deschidem o nouă etapă în cooperarea (spațială) transatlantică”, a declarat, la rândul său, Thomas Reiter, coordonatorul misiunilor cu echipaje umane la bord din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA).

„Decizia NASA (Agenția spațială americană) de a coopera cu ESA (Agenția Spațială Europeană) la programul ei de explorare spațială cu echipaj uman la bord, în care agenția europeană furnizează un element esențial pentru aceste misiuni, reprezintă un semnal puternic despre încrederea pe care NASA o are în capacitățile ESA”, a adăugat el.

„Și pentru ESA acest parteneriat reprezintă o contribuție importantă în explorarea spațială”, a adăugat Thomas Reiter, un fost astronaut care a participat la misiunile spațiale americane.

Reticentă până în prezent față de ideea unei cooperări internaționale în ceea ce privește explorarea spațiului îndepărtat cu echipaje umane, NASA pare, grație acestui parteneriat, să fi devenit mult mai cooperantă față de o astfel de abordare.

Un raport întocmit de Academia americană pentru științe, publicat în decembrie, a ajuns la concluzia că NASA nu va putea să își realizeze toate misiunile din bugetul ce i-a fost alocat (18 miliarde de dolari pe an) de către Congresul american în acești ani marcați de dificultăți bugetare, cooperarea internațională pentru explorarea spațiului îndepărtat, prin misiuni cu echipaje umane, părând să fie singura opțiune viabilă.

„Mesajul este acesta: Statele Unite trebuie, dacă doresc să rămână liderul mondial din domeniul spațial, să colaboreze mai strâns cu celelalte țări pentru a defini viitoarele obiective din explorarea spațială”, a declarat John Logsdon, fostul director al Space Policy Institute, din cadrul Universității George Washington.

Niciun om nu a zburat dincolo de 600 de kilometri deasupra Terrei, de la ultima misiune Apollo spre Lună, în 1972.

După Apollo, NASA a construit naveta spațială, al cărei ultim zbor a avut loc în 2011 și care a permis Statelor Unite, într-un interval de 30 de ani, să construiască ISS – o cooperare cu 17 țări – și să plaseze pe orbită primul telescop spațial, Hubble. Naveta s-a limitat însă la zboruri spațiale cu echipaj uman la bord pe orbite terestre joase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ