Cum va fi organizată clasa pregătitoare în anul școlar 2013-2014. Ponta: Am corectat greșeala unor neaveniți care își duc copiii la școală în străinătate

Cum va fi organizată clasa pregătitoare în anul școlar 2013-2014. Ponta: Am corectat greșeala unor neaveniți care își duc copiii  la școală în străinătate
Publicat: 30/01/2013, 18:07
Actualizat: 07/05/2019, 12:00

Clasa pregătitoare va fi menținută în învățământul obligatoriu începând cu vârsta de șase ani. Decizia a fost luată astăzi de părinți, sindicate și cei doi miniștri care au grijă de educație, care au semnat un acord privind organizarea clasei pregătitoare pentru anul școlar 2013/2014.

Același document prevede că organizarea clasei pregătitoare se poate face și mai flexibil din punct de vedere al desfășurării activității școlare. Astfel, prima clasă a învățământului primar se poate desfășura fie la școală, fie la grădiniță, dar cu profesori și după aceeași programă școlară.

Acordul prevede și măsurile pe care Ministerul Educației le va lua. Până la 31 martie, părinții vor fi consultați cu privire la locul unde vor să se desfășoare clasa pregătitoare pentru copiii lor.

Până la 31 martie 2013, Ministerul Educației trebuie să aprobe metodologia pentru clasa pregătitoare. Înscrierea în clasa pregătitoare va începe în luna aprilie.

Acordul prevede că ministrul Educației va elabora un ordin pe care îl va da în aprilie 2013 prin care va permite înscrierea în clasa I și a acelor copii care nu au parcurs clasa pregătitoare până acum, deși aveau vârsta prevăzută de lege.

Copiii cu vârste mai mici de 6 ani pot fi înscriși la clasa pregătitoare, dar acest lucru nu este obligatoriu. Iar înscrierea se va face în urma unei evaluarări specifice.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 7 ani se vor înscrie obligatoriu în clasa pregătitoare. Cei care au peste 7 ani se vor înscrie în clasa I.

Ministerul Educației va continua investițiile pentru mobilier și pentru materialele didactice, iar pentru acest lucru va cere fonduri de la autoritățile administrației publice: 16 milioane de lei pentru mobilierul școlar și 8 milioane de lei pentru materialele didactice.

Potrivit acordului, școlile vor căuta să extindă programele tip „școală după școală” și să încheie parteneriate pentru spațiile necesare acestor programe.

Profesorii care predau la clasele pregătitoare vor participa în continuare la cursuri de formare.

VEZI AICI ACORDUL DUPĂ CARE SE VA ORGANIZA CLASA PREGĂTITOARE

Datele arată că în anul școlar 2012-2013 au mers la grădiniță și în învățământul primar cu 37.500 de copii mai mult decât în anul școlar precedent. De asemenea, sunt cu 60 000 de copii mai mult în grupa mică.

Acordul încheiat astăzi respectă de fapt unul dintre ordinele de ministru date în 2011.

Potrivit articolului 18 al ordinul nr. 6694 /20.12.2011 prevede: „clasa pregătitoare se organizează în cadrul unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică în care există nivelul de învățământ primar acreditat sau autorizat. Aceste clase pot funcționa și în cadrul unităților de învățământ preșcolar – grădinițe – care sunt structuri ale unităților de învățământ cu personalitate juridică în care există nivelul de învățământ primar acreditat sau autorizat”.

Ponta: Părintele decide

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că părinții sunt cei care vor decide locul unde copiii lor vor urma clasa pregătitoare, la grădiniță sau la școală

Ponta a spus că astfel va corecta o măsură luată în grabă de „foști neaveniți în educație, care nu au legătură cu realitatea și care își duc copiii la școală în străinătate”.

„Părintele va decide dacă copilul merge la școală sau va rămâne în sistem de grădiniță. Domnul ministru ne prezintă din punct de vedere legislativ și logistic, împreună cu domnul ministru al Dezvoltării soluția rațională ca nici să nu rupem un anumit proces început, dar nici să nu înnebunim și să decidem noi în locul părinților pentru o perioadă de un an de zile foarte delicată și foarte importantă pentru dezvoltarea copiilor”, a declarat Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern