Parlamentarii care au reușit să ia bani din bugetul lui Ponta. Cine și-a trecut cel mai VALOROS amendament

Parlamentarii care au reușit să ia bani din bugetul lui Ponta. Cine și-a trecut cel mai VALOROS amendament
Publicat: 06/02/2013, 18:19
Actualizat: 19/05/2015, 19:37

Puțini parlamentari au reușit să-și treacă amendamentele la buget prin Parlament, după ce liderii USL le-au recomandat insistent senatorilor și deputaților puterii să nu vină cu propuneri care nu se susțin financiar. Cum era de așteptat, aleșii opoziției n-au avut nicio șansă, toate amendamentele lor fiind respinse. Performerul dezbaterilor pe buget a fost pesedistul Viorel Ștefan, care a obținut 10 milioane de RON pentru Ministerul Justiției. De asemenea, din necunoașterea legii sau din ignoranță, mai mulți parlamentari au depus o serie de amendamente care se aflau în afara cadrului legal.

Liderii USL le-au transmis parlamentarilor puterii să nu depună foarte multe amendamente la proiectul bugetului de stat, deoarece nu vor fi adoptate. Primul-ministru Victor Ponta a subliniat că vor fi acceptate doar acele amendamente pentru care se găsește o sursă de finanțare.

Printre cei care au avut noroc la depunerea amendamentelor a fost pesedistul Viorel Ștefan. Prin aprobarea de către plen a amendamentului propus de Ștefan, bugetul Ministerului Justiției a fost suplimentat cu zece milioane de lei, banii fiind luați din bugetul Ministerului de Finanțe. Banii urmează să fie folosiți în vederea plății onorariilor avocaților din oficiu pentru prestări de servicii de asistență juridică și reprezentare în cadrul asistenței juridice obligatorii, a ajutorului public judiciar și a asistenței extrajudiciare.

În comisiile de specialitate a fost aprobat și un amendament depus de parlamentarii USL din Timiș privind suplimentarea cu cinci milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la Spitalul Clinic de Urgență „Louis Țurcanu” din Timișoara.

Parlamentul a aprobat ieri două amendamente de suplimentare a bugetului Secretariatului General al Guvernului cu 6.000.000 lei, dintre care 5.000.000 lei pentru susținerea cultelor și 1.000.000 pentru obiectivul de investiții Varianta de ocolire a municipiului Slatina.

Amendamente în afara legii

Învățați cu anii precedenți, când fiecărui parlamentar i se aloca de la centru o sumă fixă, prin care putea finanța un proiect local, aleșii s-au întrecut și anul acesta să propună amendamente pentru biserici, școli, grădinițe sau alte cerințe ale primarilor. Toate acestea în baza Ordonanței 7/2006, denumită generic și „pușculița de partid”, deoarece în baza ei parlamentarii și primarii se lăudau cu multe realizări în plan local.

Anul trecut, Guvernul Ponta a modificat însă prevederile acestei Ordonanțe prin Ordonanța 52/2012, în sensul că niciun nou proiect local nu va fi finanțat de la bugetul de stat.

Mai mult, parlamentarii au depus amendamente pe baza unui articol din lege care nu există.

„Se propune respingerea amendamentului întrucât art.4 nu are alin.e), OG 7/2006 încetându-și aplicabilitatea”, se arată în motivarea Comisiilor reunite de Buget – Finanțe pentru respingerea mai multor amendamente depuse de parlamentarii PDL și PPDD.

O altă greșeală strecurată în rândul amendamentelor îi aparține chiar fostului ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu. În forma inițială a unui amendament depus de democrat-liberal se prevede că „din taxa pe valoarea adăugată se alocă X milioane lei sume defalcate pentru bugetele locale”. Ulterior, el înlocuiește formula „x milioane” cu „1000 milioane lei”.

Ialomițianu spune însă că este vorba de „o eroare materială”, acuzând totodată puterea că a încălcat regulamentele parlamentare.

Într-un alt amendament depus de grupurile parlamentare ale PDL din Camera Deputaților și Senat se propune o scădere cu minimum 80% a creșterii bugetului Curții de Conturi propusă pe anul 2012.

„Se propune o scădere cu minimum 80% a creșterii bugetului Curții de Conturi propusă pe anul 2012 și redirecționarea acestui procent în cuantum egal către Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale”, se arată în amendament.

Problema este că amendamentul făcea referire la anul 2012 și nu la 2013.

„Se propune respingerea – amendamentului întrucât: -propunerea de diminuare a bugetului Curții de Conturi se referă la anul 2012 și nu la proiectul de buget pentru anul 2013”, se arată în motivația respingerii amendamentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Cea mai mare minciună din istorie. Ziua în care oamenii au crezut că extratereștrii au...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!