Parlamentarii care au reușit să ia bani din bugetul lui Ponta. Cine și-a trecut cel mai VALOROS amendament

Parlamentarii care au reușit să ia bani din bugetul lui Ponta. Cine și-a trecut cel mai VALOROS amendament
Publicat: 06/02/2013, 18:19
Actualizat: 19/05/2015, 19:37

Puțini parlamentari au reușit să-și treacă amendamentele la buget prin Parlament, după ce liderii USL le-au recomandat insistent senatorilor și deputaților puterii să nu vină cu propuneri care nu se susțin financiar. Cum era de așteptat, aleșii opoziției n-au avut nicio șansă, toate amendamentele lor fiind respinse. Performerul dezbaterilor pe buget a fost pesedistul Viorel Ștefan, care a obținut 10 milioane de RON pentru Ministerul Justiției. De asemenea, din necunoașterea legii sau din ignoranță, mai mulți parlamentari au depus o serie de amendamente care se aflau în afara cadrului legal.

Liderii USL le-au transmis parlamentarilor puterii să nu depună foarte multe amendamente la proiectul bugetului de stat, deoarece nu vor fi adoptate. Primul-ministru Victor Ponta a subliniat că vor fi acceptate doar acele amendamente pentru care se găsește o sursă de finanțare.

Printre cei care au avut noroc la depunerea amendamentelor a fost pesedistul Viorel Ștefan. Prin aprobarea de către plen a amendamentului propus de Ștefan, bugetul Ministerului Justiției a fost suplimentat cu zece milioane de lei, banii fiind luați din bugetul Ministerului de Finanțe. Banii urmează să fie folosiți în vederea plății onorariilor avocaților din oficiu pentru prestări de servicii de asistență juridică și reprezentare în cadrul asistenței juridice obligatorii, a ajutorului public judiciar și a asistenței extrajudiciare.

În comisiile de specialitate a fost aprobat și un amendament depus de parlamentarii USL din Timiș privind suplimentarea cu cinci milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la Spitalul Clinic de Urgență „Louis Țurcanu” din Timișoara.

Parlamentul a aprobat ieri două amendamente de suplimentare a bugetului Secretariatului General al Guvernului cu 6.000.000 lei, dintre care 5.000.000 lei pentru susținerea cultelor și 1.000.000 pentru obiectivul de investiții Varianta de ocolire a municipiului Slatina.

Amendamente în afara legii

Învățați cu anii precedenți, când fiecărui parlamentar i se aloca de la centru o sumă fixă, prin care putea finanța un proiect local, aleșii s-au întrecut și anul acesta să propună amendamente pentru biserici, școli, grădinițe sau alte cerințe ale primarilor. Toate acestea în baza Ordonanței 7/2006, denumită generic și „pușculița de partid”, deoarece în baza ei parlamentarii și primarii se lăudau cu multe realizări în plan local.

Anul trecut, Guvernul Ponta a modificat însă prevederile acestei Ordonanțe prin Ordonanța 52/2012, în sensul că niciun nou proiect local nu va fi finanțat de la bugetul de stat.

Mai mult, parlamentarii au depus amendamente pe baza unui articol din lege care nu există.

„Se propune respingerea amendamentului întrucât art.4 nu are alin.e), OG 7/2006 încetându-și aplicabilitatea”, se arată în motivarea Comisiilor reunite de Buget – Finanțe pentru respingerea mai multor amendamente depuse de parlamentarii PDL și PPDD.

O altă greșeală strecurată în rândul amendamentelor îi aparține chiar fostului ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu. În forma inițială a unui amendament depus de democrat-liberal se prevede că „din taxa pe valoarea adăugată se alocă X milioane lei sume defalcate pentru bugetele locale”. Ulterior, el înlocuiește formula „x milioane” cu „1000 milioane lei”.

Ialomițianu spune însă că este vorba de „o eroare materială”, acuzând totodată puterea că a încălcat regulamentele parlamentare.

Într-un alt amendament depus de grupurile parlamentare ale PDL din Camera Deputaților și Senat se propune o scădere cu minimum 80% a creșterii bugetului Curții de Conturi propusă pe anul 2012.

„Se propune o scădere cu minimum 80% a creșterii bugetului Curții de Conturi propusă pe anul 2012 și redirecționarea acestui procent în cuantum egal către Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale”, se arată în amendament.

Problema este că amendamentul făcea referire la anul 2012 și nu la 2013.

„Se propune respingerea – amendamentului întrucât: -propunerea de diminuare a bugetului Curții de Conturi se referă la anul 2012 și nu la proiectul de buget pentru anul 2013”, se arată în motivația respingerii amendamentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Viața la bloc. Activitatea banală pentru care poți fi amendat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”