Opoziția venezueleană crede că Guvernul dezinformează în privința stării de sănătate a lui Chavez

Opoziția venezueleană crede că Guvernul dezinformează în privința stării de sănătate a lui Chavez
Publicat: 15/02/2013, 16:11
Actualizat: 26/03/2019, 07:05

Opoziția venezueleană acuză puterea că „minte” cu privire la starea de sănătate a președintelui Hugo Chavez, după ce vicepreședintele Nicolas Maduro a afirmat, după o perioadă de relativ optimism, că acesta este supus unor tratamente „complexe și dificile”, reanimând incertutidunea, relatează AFP.

„Comandantul nostru primește tratamente complementare (…), care sunt extrem de complexe și de dificile”, a afirmat, miercuri, Maduro într-un discurs pentru televiziunea publică VTV, privind starea de sănătate a lui Chavez, tratat de cancer în Cuba și invizibil pe scena publică începând cu 10 decembrie.

Tipul exact al acestui cancer din zona pelviană, detectat în 2011, nu a fost dezvăluit, vicepreședintele nu a precizat despre ce tratament este vorba.

Chavez „asimilează” această fază complementară a tratamentului său medical, „care ar trebui la un moment dat să oprească progresul bolii”, a afirmat Maduro. „El urmează acest (tratament) ca un luptător adevărat”, a adăugat vicepreședintele.

Joi, unul dintre liderii opoziției, guvernatorul Henrique Capriles, a acuzat puterea că „minte” în privința stării de sănătate a președintelui.

„Foarte probabil (…), pe durata acestor două luni ei ne-au mințit „, a declarat Capriles la o conferință de presă, considerând că Hugo Chavez s-ar putea afla într-o situație „total diferită decât cea despre care ne vorbesc” membrii Guvernului, singurii responsabili să ofere informații privind starea de sănătate a președintelui.

Hugo Chavez a fost operat pe 11 decembrie în Havana, fiind a patra operație după ce a fost diagnosticat cu cancer. În absența unui raport medical oficial, autoritățile venezuelene oferă informații minime privind starea de sănătate a președintelui.

Potrivit lui Maduro, după anunțul privind dificila intervenție chirurgicală la care a fost supus președintele, complicată de o infecție respiratorie, Guvernul a dat asigurări în ultimele săptămâni că Chavez și-a revenit, că va rămâne la conducerea țării și că se va întoarce în țară „mai devreme sau mai târziu”.

Pe 1 februarie, Maduro a anunțat „sfârșitul” ciclului postoperator, iar două zile mai târziu, Fidel Castro, mentorul politic al lui Hugo Chavez, a declarat la o conferință de presă locală că președintele Venezuelei se simte „mult mai bine”.

„El (Chavez) se simte mult mai bine, se recuperează. Aceasta a fost o luptă dificilă, dar lucrurile merg din ce în ce mai bine. Noi trebuie să-l vindecăm. Chavez este foarte important pentru țara sa și pentru Americă Latină”, a declarat părintele Revoluției din Cuba, potrivit cotidianului oficial „Granma”.

Totuși, transcrierea completă a interviului, publicat marți de Granma, tempera într-o oarecare măsură optimismul declarațiilor lui Fidel Castro, eliminând din interviu fraza „El se simte mult mai bine”.

Hugo Chavez, în vârstă de 58 de ani, aflat la putere din 1999, nu a oferit declarații oficiale de la plecarea sa precipitată la Havana. Reales pentru un mandat de șase ani, pe 7 octombrie 2012, el nu a putut depune jurământul în fața Adunării Naționale pe 10 ianuarie, așa cum prevede Constituția.

Deși Maduro, Cabello și Elias Juau, noul ministru de Externe, sunt cei mai vizibili reprezentanți ai puterii după plecarea lui Chavez, toți afirmă că deciziile importante, precum cea de vineri, privind devalorizarea cu peste 30 la sută a monedei naționale, sunt luate de către Chavez, a cărui semnătură apare mereu pe aceste decrete.

Totuși, Capriles are dubii în legătură cu aceste afirmații: „O persoană poate semna, (dar) nu are destulă putere să-i vorbească poporului? Deci ei mint, nu este adevărat că președintele vorbește, semnează”, a adăugat el.

Jaua a anulat, joi, în ultimul moment, vizita sa oficială în Peru, după ce a fost convocat la Havana de către președintele Chavez, potrivit unor surse diplomatice din Peru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Piața imobiliară a sărit în aer. Scumpirile nu se mai opresc
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!