Miting antiChevron la Bârlad. Peste 8.000 de oameni au protestat împotriva de exploatării gazelor de șist

Miting antiChevron la Bârlad. Peste 8.000 de oameni au protestat împotriva de exploatării gazelor de șist
Publicat: 27/02/2013, 19:19

Peste 8.000 de persoane din mai multe județe ale țării, între care preoți, dar și oameni politici, au protestat, miercuri după-amiază, la Bârlad, față de explorarea și exploatarea gazelor de șist în România, mitingul de protest încheindu-se cu un marș pe străzile municipiului.

Grupul de Inițiativă al Societății Civile (GISC) Bârlad a organizat un nou miting de protest în municipiul Bârlad, al treilea în ultimul an, față de explorarea și exploatarea gazelor de șist în județul Vaslui, manifestație la care au participat peste 8.000 de persoane, inclusiv preoți și oameni politici, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ca și la acțiunile similare din primăvara anului trecut, protestatarilor din județul Vaslui li s-au adăugat oameni din județele Constanța, Galați, Buzău, precum și din municipiul București.

După ce au parcurs pe jos, sub supravegherea Poliției și a Jandarmeriei, distanța dintre Fabrica de Confecții și Piața Civică din Bârlad, manifestanții s-au oprit în fața Primăriei din localitate, unde au dat citire unei proclamații împotriva exploatării gazelor de șist.

„Prin această proclamație – protest, nu am cerut nimic altceva decât să fim consultați, ca și societate civilă, pe marginea acestui subiect atât de important, explorarea și exploatarea gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice. Din toate consultările și discuțiile pe care le-am avut până acum cu specialiști în domeniu, lucrurile sunt foarte grave. Până acum, materialele prezentate de GISC în diversele întâlniri publice nu au fost demontat nimeni. De aceea, nu putem să acceptăm să fim victimele celor de la Chevron, care sunt foarte hotărâți să înceapă treaba. Ei sunt siguri de acest lucru pentru că au sprijin din partea celor care ne reprezintă, de la cel mai înalt nivel și până la nivelul autorităților locale”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX unul dintre membrii GISC Bârlad, generalul Neculai Olaru.

Proclamația va fi înaintată de Grupul de Inițiativă al Societății Civile (GISC) Bârlad către Președinție, Guvern, Parchetul General și chiar Direcția Națională Anticorupție.

Protestul celor peste 8.000 de oameni s-a încheiat printr-un marș pe bulevardul principal din Bârlad, până în fața Grădinii Publice din municipiu.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din județul Vaslui unde compania americană Chevron intenționează să facă prospecțiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de șist.

Chevron deține în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad și trei perimetre în județul Constanța, respectiv Vama Veche, Adamclisi și Costinești. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea și exploatarea perimetrelor.

Compania intenționează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puț de explorare la perimetrul de gaze de șist de la Bârlad și va iniția studii seismice pentru cele trei perimetre din județul Constanța.

Premierul Victor Ponta declara la începutul anului că exploatarea gazelor de șist nu poate fi luată în discuție decât peste câțiva ani.

„România poate acorda dreptul de explorare, nu de exploatare. Problema corectă este impactul asupra mediului, explorarea nu produce efecte negative. Patru, cinci ani doar se explorează, după patru-cinci ani, iar în fiecare an tehnologia avansează, dacă se constată că avem gaze de șist și nu există probleme pentru mediu, se poate începe exploatarea. În 6 – 8 ani România nu va mai avea nevoie să importe gaze”, a declarat Victor Ponta, pe 25 ianuarie.

Teodor Istrate, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul