Principalii lideri Al-Qaida uciși după moartea lui Osama ben Laden

Principalii lideri Al-Qaida uciși după moartea lui Osama ben Laden
Mai mulți lideri Al-Qaida au fost uciși în întreaga lume, după moartea lui Osama ben Laden, la 2 mai 2011, printre care Abdelhamid Abu Zeid sau Mokhtar Belmokhtar, două figuri Al-Qaida din Magrebul Islamic (Aqmi) a căror moarte a fost anunțată de autoritățile din Ciad, relatează AFP.
Publicat: 05/03/2013, 13:03
Actualizat: 06/02/2019, 13:17

Mai mulți lideri Al-Qaida au fost uciși în întreaga lume, după moartea lui Osama ben Laden, la 2 mai 2011, printre care Abdelhamid Abu Zeid sau Mokhtar Belmokhtar, două figuri Al-Qaida din Magrebul Islamic (Aqmi) a căror moarte a fost anunțată de autoritățile din Ciad, relatează AFP.

2011

– 2 mai: Osama Bin Laden este ucis în Pakistan după zece ani de căutări, într-o operațiune a forțelor speciale americane, desfășurată la reședința din Abbottabad, unde ben Laden se ascundea, casă-fortăreață aflată apropiere de Islamabad. La 16 iunie, egipteanul Ayman Al-Zawahiri a fost desemnat să-l înlocuiască la conducerea organizației.

– 8 iunie: Liderul Al-Qaida din Estul Africii, comorianul Fazul Abdullah Muhammad, unul dintre actorii principali ai atentatelor antiamericane din 1998 din Nairobi (Kenya) și Dar es-Salaam (Tanzania), a fost ucis într-un schimb de focuri în Somalia.

– 22 august: Numărul doi din Al-Qaida, Atiyah abd al-Rahman este ucis în Pakistan, într-un atac american cu un avion fără pilot (dronă), în zona tribală Waziristan (nord-vest).

– 30 septembrie: Anwar al-Aulaqi, imam radical americano-yemenit, cu legături Al-Qaida, considerat inamic public de Washington, este ucis în Yemen într-un atac CIA cu drone. Aulaqi era bănuit de Washington de legături cu nigerianul Umar Faruk Abdulmutallab, autorul atentatului eșuat dintr-un avion de pasageri, din 25 decembrie 2009.

2012

– 9 februarie: Liderul Al-Qaida din Pakistan, Badar Mansoor, este ucis într-o ofensivă americană cu avioane fără pilot, în tabăra de antrenament de la Miranshah, principalul oraș din regiunea tribală Waziristanul de Nord.

– 6 mai: Un șef Al-Qaida din Peninsula Arabă (Aqpa), Fahd al-Quso, este ucis, în sudul Yemenului, într-un raid atribuit Statelor Unite. Fahd al-Quso era căutat de Statele Unite pentru implicarea în atacul împotriva USS Cole, în care au fost uciși 17 soldați ai marinei americane, în Golful Aden, în 2000.

– 29 mai: Isaf, forța armată a NATO în Afganistan, declară că l-a ucis într-un bombardament pe Sakhr al-Taifi, un saudit cunoscut și sub numele de Mushtaq and Nasim, considerat al doilea cel mai important membru Al-Qaida în Afganistan.

– 5 iunie: Statele Unite anunță moartea numărului doi în Al Qaida, libianul Abu Yahya al-Libi, ucis într-un atac cu avioane fără pilot în regiunile tribale din nord-vestul Pakistanului.

2013

– 25 ianuarie: Cea mai înaltă autoritate pentru securitate din Yemen, Comitetul Superior Național de Securitate, anunță moartea sauditului Said al-Shehri, cofondator și numărul doi în Al-Qaida în Peninsula Arabă (Aqpa). El a murit din cauza rănilor în urma unei operațiuni militare din 28 noiembrie 2012 în provincia Saada (nord).

– 1 martie: președintele Ciadului, Idriss Déby anunță moartea algerianului Abdelhamid Abu Zeid, unul dintre principalii lideri Al-Qaida din Maghrebul Islamic (Aqmi), ucis de trupele ciadiene în timpul unor confruntări din masivul Ifoghas (nordul Mali)

– 3 martie: Armata din Ciad anunță uciderea lui Mokhtar Belmokhtar, liderul istoric al Aqmi, la acea vreme disident, care a revendicat atacul și luarea de ostatici de la complexul gazifer de la In Amenas, din 16-29 ianuarie. Atacul terorist și asaltul armatei algeriene s-au soldat cu moartea a 37 de cetățeni străini, a unui algerian, și a 29 de atacatori.

Decesul celor doi nu au fost până în prezent confirmat de alte surse oficiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
VIDEO Imagini dramatice cu prinderea suspectului care ar fi ucis-o pe fetița de 8 ani...
A fost prins suspectul în cazul uciderii Mariei, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Lege pentru șoferii din România. PROPRIETARII de mașini trebuie să se prezinte la RAR
Adrian Năstase îl îngroapă pe Coldea. A spus tot
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Luna Phobos a lui Marte nu este ceea ce pare, sugerează fotografii nepublicate până acum
×