Cu cât a crescut PIB-ul României în 2012. Agricultura a scăzut cu 21% și industria cu 2,1%

Cu cât a crescut PIB-ul României în 2012. Agricultura a scăzut cu 21% și industria cu 2,1%
Publicat: 06/03/2013, 10:39
Actualizat: 21/03/2019, 11:41

Produsul Intern Brut s-a cifrat în anul trecut la 587,4 miliarde lei, în creștere cu 0,3% față de 2011, în condițiile în care valoarea adăugată brută din agricultură a înregistrat o contracție de 21,2%, iar industria a coborât cu 2,1%, potrivit datelor provizorii publicate miercuri de INS, informează Mediafax.

Datele provizorii indică o marginală revizuire în sus a creșterii economice, Institutul Național de Statistică anunțând anterior o creștere economică pe 2012 de 0,2%.

Potrivit INS, creșterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate și, în consecință, a valorii adăugate brute din informații și comunicații (+29,4%) și din activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+8,4%).

Creșteri mai reduse s-au înregistrat în activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (+3,1%), în ramura de administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială (+2,2%), în tranzacții imobiliare (+1,5%) și în comerțul cu amănuntul și ridicata; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (+0,3%).

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a înregistrat în agricultură, silvicultură și pescuit (-21,2%), în industrie (-2,1%) și în sectorul de intermedieri financiare și asigurări (-0,2%).

De asemenea, volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 3,7%.

Consumul final total a crescut cu 0,9% în anul 2012, comparativ cu anul precedent, atât pe seama creșterii cu 0,6% a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației cât și a creșterii cu 1,9% a cheltuielii pentru consumul final al administrațiilor publice.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creștere cu 4 puncte procentuale.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV din 2012 a fost de 174,8 miliarde lei în prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 0,3% față de trimestrul IV 2011.

Creșteri ale volumului de activitate s-au înregistrat în informații și comunicații (+42,0%), în activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+9,9%), urmate de administrația publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială (+5,6%), de activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (+4,9%) și de comerțul cu amănuntul și ridicata; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (+4,3%).

Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost înregistrată în agricultură, silvicultură și pescuit (-24,6%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în industrie (-2,4%), construcții (-2,1%) precum și în ramura de intermedieri financiare și asigurări (-0,5%) și de tranzacții imobiliare (-0,5%).

Volumul impozitelor nete pe produs s-a menținut, în termeni reali, la nivelul înregistrat în trimestrul IV 2011.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul IV 2012 cererea internă s-a menținut constantă, comparativ cu același trimestru din anul 2011.

Consumul final total s-a majorat cu 1,0%, ca urmare a creșterii volumului tuturor categoriilor de cheltuieli pentru consumul final, în principal a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației (+0,9%) și a cheltuielii pentru consumul final al instituțiilor fară scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (+5,0%). Cheltuiala pentru consumul final al administrațiilor publice s-a majorat cu 0,6%.

Formarea brută de capital fix, s-a redus cu 4,2%, consecință a reducerii investițiilor din sectorul public. Un efect ușor pozitiv asupra PIB l-a avut evoluția exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri și servicii (-4,3%) comparativ cu cel al exporturilor (-4,2%).

Potrivit INS, România a înregistra o creștere economică de 2,2% în anul 2011 și o contracție de 1,1% în 2010.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale