Avocat de la Baroul Iași, arestat pentru abuz în serviciu și fals

Avocat de la Baroul Iași, arestat pentru abuz în serviciu și fals
Avocatul Dan Pipernea de la Baroul Iași, fost executor judecătoresc, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, după ce ar fi pus în aplicare, cu rea credință, o procedură de executare silită și și-ar fi însușit ilegal aproape 470.000 de lei, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Publicat: 13/03/2013, 19:53
Actualizat: 28/09/2018, 00:41

Avocatul Dan Pipernea de la Baroul Iași, fost executor judecătoresc, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, după ce ar fi pus în aplicare, cu rea credință, o procedură de executare silită și și-ar fi însușit ilegal aproape 470.000 de lei, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Potrivit sursei citate, Pipernea este cercetat penal pentru: abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial; fals intelectual; instigare la infracțiunea de fals intelectual și spălare de bani.

Într-un comunicat de miercuri al DNA se precizează că, în 2011, inculpatul Pipernea Dan Călin, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea credință, procedura de executare silită a unei decizii judecătorești, în contradictoriu cu Primarul Municipiului Iași, cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu.

Concret, arată procurorii, la solicitarea unei persoane care obținuse, în baza unei hotărâri judecătorești, dreptul la despăgubiri pentru confiscarea unui teren din Iași de către regimul omunist, Pipernea a început procedura de executare silită a acestei hotărâri judecătorești, deși această decizie nu impunea plata unei sume de bani în sarcina primarului Municipiului Iași, ci stabilea doar dreptul la despăgubiri din partea statului, drept care, potrivit legii, putea fi realizat numai printr-o procedura care era de competenta Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, procedură care era în derulare în momentul demarării executării silite și despre care inculpatul avea cunoștință.

În plus, mai spun anchetatorii, Pipernea ar fi stabilit, cu titlul de „onorariu de succes”, încasarea unei sume de bani mult mai mari decât cea prevăzută legal, iar apoi și-a însușit suma totală de 468.984 lei, din care a restituit, ulterior, o parte.

„Astfel, având la dispoziție un raport de evaluare a terenului, întocmit, la solicitarea sa, anterior începerii procedurii de executare, inculpatul Pipernea Dan Călin a formulat o cerere de executare silită, în care a inserat date nereale referitoare la dispozițiile deciziei a cărei executare o solicita. Judecătoria Iași a încuviințat, la data de 10 martie 2011, executarea silită și, în baza acestei încheieri, inculpatul a dispus poprirea conturilor de trezorerie ale Primăriei Iași până la încasarea sumelor de 789.580 lei (reprezentând pretinsa valoare a despăgubirilor), 9.250 – cheltuieli de executare și 2.500 lei – onorariul avocatului”, se mai precizează în comunicat.

După încasarea acestor sume de bani, din banii reprezentând contravaloarea despăgubirilor, Pipernea și-ar fi însușit 158.984 lei, cu titlul de „onorariu de succes”, virând restul banilor persoanei care solicitase executarea, susține DNA.

„În 3 mai 2011, la solicitarea primarului Municipiului Iași, Judecătoria Iași a anulat această executare și a dispus restituirea acestor sume de bani, însă inculpatul a făcut alte demersuri pentru a evita restituirea și pentru a-și însuși sume suplimentare. În acest scop, motivând că trebuie să restituie banii către Municipiul Iași, inculpatul i-a solicitat persoanei care ceruse executarea restituirea parțiala a sumei obținute. Din sumele returnate de persoana care solicitase executarea, printr-o serie de operațiuni bancare, inculpatul Pipernea Dan Călin și-a mai însușit suma de 310.000 lei și a restituit Municipiului Iași suma totală de 240.000 lei”, se mai arată în comunicat.

În scopul ascunderii activității sale și pentru a-și asigura păstrarea sumelor de bani, Pipernea ar fi efectuat mențiuni necorespunzătoare adevărului în cuprinsul procesului verbal de distribuire a sumelor de bani și, totodată, a determinat o altă persoană să efectueze mențiuni nereale în cuprinsul unui alt înscris oficial, susțin procurorii anticorupție.

În acest dosar penal, procurorii efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, precizează DNA.

Dan Pipernea a fost reținut marți, iar în aceeași zi a fost arestat de către Curtea de Apel Iași, la propunerea procurorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Pensionarii care primesc câte 1.000 de lei în plus. Măsura nu se aplică în toată...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?
×