Zeci de persoane în costume naționale și cu steaguri românești s-au adunat la liceul „Korosi Csoma Sandor” din Covasna

Zeci de persoane în costume naționale și cu steaguri românești s-au adunat la liceul Korosi Csoma Sandor din Covasna
Publicat: 22/03/2013, 13:31
Actualizat: 26/03/2013, 17:21

Câteva zeci de persoane îmbrăcate în costume naționale și având steaguri românesți s-au adunat, vineri dimineață, în fața Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, într-o acțiune de solidaritate cu eleva care de Ziua Maghiarilor a mers la școală cu o bentiță în culorile tricolorului românesc.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Covasna, Diana Lulu, aproximativ 25 de persoane, între care și copii, s-au adunat în fața Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, unde au venit cu steaguri ale României, adulții fiind îmbrăcați în costume populare românești, iar copiii având bentițe tricolore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii, care sunt din localitatea Zăbala, au cântat melodii populare românești. Ei se află și la ora transmiterii acestei știri în fața liceului, fiind o manifestație pașnică.

Acțiunea este una de solidaritate cu eleva de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din Covasna care de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a mers la școală cu o bentiță în culorile tricolorului românesc.

Pe de altă parte, potrivit unor surse locale, echipa de control a Ministerului Educației a ajuns vineri dimineață la Liceul „Korosi Csoma Sandor”, unde face verificări după ce eleva de clasa a IX-a care a mers la școală cu o bentiță în culorile tricolorului românesc ar fi fost apoi amenințată pe o rețea de socializare.

Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câțiva elevi români din clasa a IX-a au mers la școală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiță tricoloră și a cărei fotografie a fost postată pe o rețea de socializare, susținea că ar fi primit amenințări.

Șeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că eleva de clasa a IX-a de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din orașul Covasna, care a mers la școală cu o bentiță în culorile tricolorului românesc și-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un „incident copilăresc” și „un teribilism”.

„Trebuie să vedem care sunt motivele comportamentului acestei eleve și din acest motiv am cerut conducerii liceului să efectueze o analiză și să finalizeze până mâine (joi – n.r.) la prânz un raport”, spunea Keresztely.

De asemenea, Poliția Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei amenințate pe o rețea de socializare după ce a purtat o bentiță cu tricolorul românesc la școală, fiind luate măsuri de prevenire a violenței în zona liceului.

Totodată, Ministerul Educației a anunțat că va face verificări la Liceul „Korosi Csoma Sandor”.

Ministerul Educației a subliniat că învățământul românesc se bazează pe promovarea toleranței și a conviețuirii interetnice, pe acceptarea diferențelor, indiferent de natura acestora, „valori universale care constituie piloni ai demnității umane”.

Conducerea Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna susține că persoanele care au amenințat-o pe eleva care a mers la școală cu o bentiță în culorile tricolorului sunt din afara unității de învățământ și că nu este cazul să fie aplicate sancțiuni în școală, dorindu-se aplanarea „oricărui conflict”

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de conducerea Liceului „Korosi Csoma Sandor” din orașul Covasna, în școala mixtă a primat întotdeauna „toleranța, respectul față de identitatea etnică și culturală a fiecărui elev și a fiecărui profesor”.

Conducerea unității de învățământ susține că va acorda o atenție prioritară aplanării acestei situații pentru a se revenirii la echilibru, „cu convingerea că cele întâmplate au fost determinate de impulsuri de moment, nefiind vorba de nicio acțiune premeditată”.

„Considerăm că, în această situație, nu este cazul să aplicăm niciun fel de sancțiuni, pentru că dorința noastră este aceea de a aplana orice fel de conflict, de a ne educa elevii în spiritul valorilor europene, inter- și multiculturale și a cultivării respectului față de însemnele naționale. Din cercetările efectuate la nivelul școlii reiese faptul că amenințările primite de eleva noastră sunt venite de la o persoană din afara școlii, persoană pe care nu o cunoaștem”, se arată în comunicat.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
×