Zeci de persoane în costume naționale și cu steaguri românești s-au adunat la liceul „Korosi Csoma Sandor” din Covasna

Zeci de persoane în costume naționale și cu steaguri românești s-au adunat la liceul Korosi Csoma Sandor din Covasna
Publicat: 22/03/2013, 13:31
Actualizat: 26/03/2013, 17:21

Câteva zeci de persoane îmbrăcate în costume naționale și având steaguri românesți s-au adunat, vineri dimineață, în fața Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, într-o acțiune de solidaritate cu eleva care de Ziua Maghiarilor a mers la școală cu o bentiță în culorile tricolorului românesc.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Covasna, Diana Lulu, aproximativ 25 de persoane, între care și copii, s-au adunat în fața Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, unde au venit cu steaguri ale României, adulții fiind îmbrăcați în costume populare românești, iar copiii având bentițe tricolore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii, care sunt din localitatea Zăbala, au cântat melodii populare românești. Ei se află și la ora transmiterii acestei știri în fața liceului, fiind o manifestație pașnică.

Acțiunea este una de solidaritate cu eleva de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din Covasna care de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a mers la școală cu o bentiță în culorile tricolorului românesc.

Pe de altă parte, potrivit unor surse locale, echipa de control a Ministerului Educației a ajuns vineri dimineață la Liceul „Korosi Csoma Sandor”, unde face verificări după ce eleva de clasa a IX-a care a mers la școală cu o bentiță în culorile tricolorului românesc ar fi fost apoi amenințată pe o rețea de socializare.

Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câțiva elevi români din clasa a IX-a au mers la școală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiță tricoloră și a cărei fotografie a fost postată pe o rețea de socializare, susținea că ar fi primit amenințări.

Șeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că eleva de clasa a IX-a de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din orașul Covasna, care a mers la școală cu o bentiță în culorile tricolorului românesc și-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un „incident copilăresc” și „un teribilism”.

„Trebuie să vedem care sunt motivele comportamentului acestei eleve și din acest motiv am cerut conducerii liceului să efectueze o analiză și să finalizeze până mâine (joi – n.r.) la prânz un raport”, spunea Keresztely.

De asemenea, Poliția Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei amenințate pe o rețea de socializare după ce a purtat o bentiță cu tricolorul românesc la școală, fiind luate măsuri de prevenire a violenței în zona liceului.

Totodată, Ministerul Educației a anunțat că va face verificări la Liceul „Korosi Csoma Sandor”.

Ministerul Educației a subliniat că învățământul românesc se bazează pe promovarea toleranței și a conviețuirii interetnice, pe acceptarea diferențelor, indiferent de natura acestora, „valori universale care constituie piloni ai demnității umane”.

Conducerea Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna susține că persoanele care au amenințat-o pe eleva care a mers la școală cu o bentiță în culorile tricolorului sunt din afara unității de învățământ și că nu este cazul să fie aplicate sancțiuni în școală, dorindu-se aplanarea „oricărui conflict”

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de conducerea Liceului „Korosi Csoma Sandor” din orașul Covasna, în școala mixtă a primat întotdeauna „toleranța, respectul față de identitatea etnică și culturală a fiecărui elev și a fiecărui profesor”.

Conducerea unității de învățământ susține că va acorda o atenție prioritară aplanării acestei situații pentru a se revenirii la echilibru, „cu convingerea că cele întâmplate au fost determinate de impulsuri de moment, nefiind vorba de nicio acțiune premeditată”.

„Considerăm că, în această situație, nu este cazul să aplicăm niciun fel de sancțiuni, pentru că dorința noastră este aceea de a aplana orice fel de conflict, de a ne educa elevii în spiritul valorilor europene, inter- și multiculturale și a cultivării respectului față de însemnele naționale. Din cercetările efectuate la nivelul școlii reiese faptul că amenințările primite de eleva noastră sunt venite de la o persoană din afara școlii, persoană pe care nu o cunoaștem”, se arată în comunicat.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
ȘOCANT: cum arată Mara Bănică, după ce și-a făcut o nouă intervenție estetică la față
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?