La fiecare patru ore un medic român pleacă din țară. Cum vrea Eugen Nicolăescu să oprească exodul doctorilor

La fiecare patru ore un medic român pleacă din țară. Cum vrea Eugen Nicolăescu să oprească exodul doctorilor
Publicat: 02/04/2013, 18:47
Actualizat: 09/03/2019, 12:58

La fiecare patru ore un medic român alege să plece la muncă în străinătate. Potrivit datelor Colegiului Medicilor(CMR), din 2007 până acum, 14.000 de doctori au părăsit țara. Motivele: salariile derizorii, condițiile precare de muncă și suprasolicitarea în condițiile unui număr tot mai de cadre medicale în spitale.

Datele ultimului Eurostat arată că un medic rezident în România, care lucrează inclusiv la secția de primiri urgențe, ajunge să câștige în jur de 200 de euro, în timp ce media europeană este de 1.300 de euro. Diferențe foarte mari sunt și între salariul pe care îl primește un medic specialist sau primar în țara noastră și un specialist cu aceași pregătire în Europa. Astfel, un medic specialist este plătit de stat în România cu doar 500 de euro, în timp ce un medic primar primește cel mult 800 de euro. Media europeană este de aproximativ zece ori mai mare, respectiv 7-8.000 de euro.

Situația este cu mult mai gravă în condițiile în care 64% dintre studenți la Medicină și 60% dintre doctorii care încă sunt în țară intenționează să părăsească România, potrivit unor studii realizate de de CMR și Consiliul Investitorilor Străini, împreună cu CMR, în 2011 și 2012.

Țara noastră are o rată a migrației doctorilor de 9%, în timp ce media europeană este de 2,5%. Mai mult, potrivit datelor Eurostat 2011, media medicilor români la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialiști, în timp ce media celorlalte țări europene este de 3,4 medici la 1.000 de locuitori. „În cei 2,4 specialiști la mia de locuitori sunt cuprinși și medici rezidenți. Fără aceștia, media este mult mai mică, respectiv 1,9. În prezent în România lucrează 39.896 de medici. Aceste cifre ne clasează pe un loc codaș la nivelul Uniunii Europene”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Potrivit acestuia, statul a pierdut, în ultimii ani, peste 226 de milioane de euro prin plecarea din țară a medicilor, mulți dintre migranți având specializări deficitare în România, ceea ce a generat noi cheltuieli, pentru formarea altor echipe. Pentru formarea unui medic timp de șase ani, statul cheltuiește aproximativ 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încă 21.000 de lei, adică aproximativ 51.000 de lei în total.

Cum ar putea câștiga medicii mai mulți bani în România

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, spune că instituția pe care o conduce pregătește un proiect de lege cu ajutorul căruia speră să stopeze fenomenul de migrație al medicilor români. Mai exact, șeful de la Sănătate vrea să schimbe statutul medicilor, aceștia urmând să aibă trei alternative pentru a-și exercita meseria și să-și poată negocia salariile în afara grilei bugetare. Astfel, potrivit unei estimări făcute de Nicolăsescu, într-o emisiune TV, medicii ar putea câștiga și 3.000 de euro pe lună.

Una dintre variantele prevăzute în proiectul de lege mai sus menționat prevede ca medicul să fie angajat exclusiv al spitalului de stat. În cazul în care optează pentru această formulă,cadrul medical va trebui să își negocieze un anumit salariu, în afara grilei bugetare. „O altă posibilitate prevede ca, în cazul în care spitalul are secții private sau paturi private, medicul care lucrează în acea unitate sanitară să primească bani în plus în cazul în care dă consultații și acolo. Suma pe care o va primi în plus va trebui negociată cu managerul spitalului”, a declarat, pentru gândul, ministrul Sănătății. A treia posibilitate este ca medicul să lucreze part-time la un spital de stat, „pentru restul se poate duce unde vrea”.

„E un proiect de lege pe care vrem să îl facem. Colectivul de la nivelul ministerului lucrează. Am lansat discuțiile în legătură cu acest proiect de lege și la nivelul Colegiul Medicilor din România. Avem o echipă comună care lucrează. În foarte scurt timp vor fi atrași la acest colectiv de lucru și asociațiile de pacienți și asociațiile sindicale, astfel încât toată lumea să poată să participe și să îmbunătățim ceea ce noi credem că este posibil să se facă”, a mai spus Nicolăescu.

Șeful de la Sănătate a precizat că acest proiect de lege ar trebui să intre în dezbatere publică cel mai târziu în luna iunie, atunci când va intra și în dezbatere publică.

În mediul rural lucrează doar 11% din numărul total al medicilor din România

La o nouă grilă de salarizare pentru medici lucrează și Ministerul Muncii, cel puțin așa a anunțat ministrul Mariana Câmpeanu. „România este una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană. Nivelul de sărăcie al unei țări este măsurat și în fruncție de accesul copiilor la serviciile de sănătate și la educație. La noi în țară accesul la cele două servicii este dificil”, a spus ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a subliniat că un medic nu trebuie plătit neapărat și în funcție de competență, deoarece „riscăm să cădem în extrema cealaltă”. „Atunci când vom face noua grilă de salarizare nu trebuie să ținem cont de numărul de operații pe care îl face un medic într-o lună.

Acest lucru este susținut și de prof. dr. Vasile Astărăstoae, care spune că nivelul de competență al unui medic ar trebui să fie măsurat în funcție de rata de succes de pe care tratamentele recomandate o au. „Chiar dacă acum la plecarea unui medic din sistem este angajat un alt medic, România se confruntă în continuare cu o lipsă acută de medici, mai ales în mediul rural. De exemplu, atunci când pleacă un medic de la Iași, el este înlocuit de un altul de la Botoșani sau de la Vaslui, acolo unde sunt și așa puțini medici. În mediul rural locuiește 46% din populația România. În această zonă lucrează doar 11% dintre medici din România, iar dintre aceștia 96% sunt medici de familie”, a precizat președintele CMR.

Mariana Câmpeanu spune că până la creșterea salarială, medicii ar mai putea fi convinși să rămână în țară și prin îmbunătățirea condițiilor de lucru din spitale. „De nenumărate ori am văzut cazuri în care prin spitale mișunau gândaci. De asemenea, am auzit și despre cazuri în care medicii nu au aparatura necesară. Aceste lucruri pot fi remediate fără eforturi financiare foarte mari”, a spus ministrul Muncii.

În aceste condiție astăzi, Consiliul Investitorilor Străini, în colaborare cu Colegiul Medicilor din România, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Ministerul Muncii, a lansat campania „De profesie: medic în România”, care își propune creșterea numărului de mediciîn țară la mia de locuitori de la 2,4 la 2,6 până în 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie