Cum vede directorul Chevron România răzgândirea Guvernului privind gazele de șist. Data la care încep explorările în Bârlad

Cum vede directorul Chevron România răzgândirea Guvernului privind gazele de șist. Data la care încep explorările în Bârlad
Publicat: 02/04/2013, 17:43
Actualizat: 29/07/2014, 21:26

Directorul Chevron România, Tom Holst, a comentat, într-un interviu pentru Natural Gas Europe, schimbarea de atitudine a Guvernului cu referire la gazele de șist, pe care o consideră o dovadă că premierul Victor Ponta „vrea să țină deschis viitorul economic al țării sale”. Totodată, Tom Holst a declarat că, în a doua jumătate a acestui an, Chevron va săpa un puț de explorare în zona Bârlad.

Chiar dacă, în 3 mai 2012, Guvernul Ponta vorbea despre „Instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de șist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fracționare hidraulică”, Tom Holst a declarat că Chevron nu a primit niciun fel de notificare despre așa ceva. Mai mult, primul-ministru a trecut la sentimente mai bune pe acest subiect și a declarat că „ideea gazelor de șist trebuie tratată serios pozitiv„.

„Nu am primit nicio informare oficială (din partea Guvernului, n.red.) despre un moratoriu. Cred că premierul Ponta vrea să țină deschis viitorul economic al țării sale. E conștient că va dura trei-cinci ani pentru a termina cercetările și pentru a afla dacă gazele de șist pot fi exploatate”, a explicat Holst. Directorul Chevron România a adăugat că, „dacă faza exploratorie e încetinită, ar putea fi prea puțin timp pentru începerea exploatării atunci când aceasta devine o necesitate economică. Estimările actuale arată că rezervele de gaze naturale convenționale ale României se vor termina în 10-15 ani”.

Referitor la stadiul activităților Chevron în țara noastră, Tom Holst a explicat că s-au făcut „unele studii seismice” și s-au obținut permise pentru activități de exploatare în zona Moldovei și a Dobrogei.

„Nu avem încă licențe de exploatare. Deocamdată, e important să știm dacă există potențial pentru exploatare. În faza de explorare, sunt săpate doar puțuri verticale, fără fracturare hidraulică. Perimetrul Bârlad acoperă 1,6 milioane acri. Săparea unui puț de explorare e planificată pentru a doua jumătate a anului 2013. În perimetrul din Dobrogea, Guvernul a aprobat licența pentru aproximativ 670.000 de acri. Obținerea de date seismice 2D în aceste perimetre e așteptată să înceapă, de asemenea, în a doua jumătate a anului 2013”, a mai declarat Holst pentru sursa citată.

Directorul Chevron România a mai subliniat că această companie a încercat să informeze cât mai mult oamenii cu privire la gazele de șist și că orice cetățean român îngrijorat sau orice autoritate a statului au dreptul să adreseze întrebări către cei de la Chevron pe tema gazelor de șist. Mai mult, a subliniat Tom Holst, compania duce în prezent în Texas și Pennsylvania mai multe persoane din România apropiate problemei gazelor de șist, pentru a vedea cum arată această industrie în SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar