Unul din trei adulți de peste 25 de ani are tensiunea arterială ridicată

Unul din trei adulți de peste 25 de ani are tensiunea arterială ridicată
Publicat: 11/04/2013, 12:31
Actualizat: 18/05/2015, 21:05

Unul din trei adulți cu vârsta de peste 25 de ani, la nivel global, are tensiunea arterială ridicată, iar peste 9 milioane de decese apar anual în lume din cauza complicațiilor hipertensiunii arteriale, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.

Medicii susțin că, dacă hipertensiunea arterială ar fi depistată la timp, dacă s-ar respecta tratamentul corect, complicațiile bolilor de inimă ar fi incomparabil mai mici.

„Dacă ai în familie cel puțin un caz de hipertensiune arterială, dacă nu ți-ai măsurat niciodată tensiunea arterială, dacă nu ești sigur că nu ai hipertensiune, fă un gest simplu: o vizită în cabinetul medicului tău de familie și măsoară-ți corect tensiunea arterială”, recomandă dr. Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naționale a Medicilor de Familie (SNMF). Specialiștii spun că diminuarea cazurilor de boli cardiovasculare este depistarea precoce a hipertensiunii.

„La fel de importante pentru pacienții deja diagnosticați sunt respectarea unui stil de viață sănătos și a tratamentului pe termen lung. Ignorarea tratamentului constant și corect, a vizitelor la medic se plătesc, din păcate, extrem de scump, în ani de suferință a pacienților și familiilor lor. Dializa, intervențiile chirurgicale la nivel cardiac, tratamentul de lungă durată în urma unui accident vascular cerebral, toate acestea presupun suferință și costuri enorme pentru pacienți și familiile lor, dar și pentru sistemul medical în ansamblu și pot fi evitate cu ajutorul medicilor de familie”, a mai spus dr. Tănăsescu.

Medicii: „Pacienții își măsoară greșit tensiunea”

La rândul său, dr. Doina Mihăilă, președinte al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), a arătat că „sistemul de sănătate se referă adesea la costuri, iar controlul profilactic asigurat de medicul de familie reduce costurile în sistemul de sănătate”.

”Dacă hipertensiunea arterială ar fi depistată la timp pentru toată populația țării, dacă s-ar respecta tratamentul corect, complicațiile acestui ‘ucigaș în serie’ ar fi incomparabil mai mici, ca și costurile în invaliditate sau bani. Ca profesioniști suntem îngrijorați de ignorarea acestui adevăr simplu. Economiile se fac prin profilaxie și prin creșterea complianței la tratament”, a susținut aceasta.

Dr. Sandra Alexiu, secretar al SNMF, trage un semnal de alarmă și spune că, din păcate, se constată frecvent că pacienții își măsoară greșit tensiunea arterială.

”O poziție incorectă, lipsa unei perioade minime de repaus înainte de măsurare sunt doar câteva dintre cauzele care duc la rezultate eronate. În cabinet, medicul de familie demonstrează și explică toate regulile pentru o măsurare corectă, astfel încât pacienții noștri știu apoi să își monitorizeze corect tensiunea și acasă, dacă este cazul. De asemenea, facem recomandările necesare pentru scăderea valorilor tensiunii arteriale chiar și fără un tratament medicamentos, de exemplu prin reducerea consumului de sare, dar și prin stoparea fumatului. Pacienții consultați de medicul lor de familie capătă astfel informațiile necesare pentru a fi partenerii medicilor în controlul asupra stării lor de sănătate”, a precizat medicul.

Medicii de familie depistează anual numeroase cazuri noi de hipertensiune arterială și monitorizează numeroșii pacienți deja diagnosticați.

Hipertensiunea arterială, adică valoarea tensiunii arteriale peste 135/85 mmHg, este denumită și „ucigașul silențios”, deoarece simptomele sunt nespecifice și ușor de ignorat. Hipertensiunea arterială afectează creierul, inima, rinichii și ochii, dar boala contribuie mai ales la apariția unor afecțiuni cardiovasculare grave.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?