Avertismentul poliției: Cum oferă românii fără să vrea indicii spărgătorilor de locuințe

Avertismentul poliției: Cum oferă românii fără să vrea indicii spărgătorilor de locuințe
Publicat: 25/04/2013, 18:25
Actualizat: 01/02/2019, 04:50

Spărgătorii de locuințe au început să caute ponturi inclusiv pe Facebook, unde unele persoane postează fotografii din interiorul propriilor locuințe, au declarat, joi, judiciariștii Poliției Române, cu ocazia lansării unei campanii preventive.

Poliția Română a lansat joi campania preventivă intitulată „Nu-ți scăpa casa din ochi”, care urmărește conștientizarea riscurilor la care se expun oamenii când își lasă ușile descuiate, ferestrele neasigurate sau când lasă să intre în casă persoane necunoscute, care se recomandă ca fiind reprezentanți ai unor instituții publice.

Campania preventivă, desfășurată împreună cu societatea de asigurări Groupama, va dura până în iulie, timp în care vor avea loc întâlniri cu asociațiile de proprietari și vor fi împărțite 300.000 de scrisori și 150.000 de broșuri. Totodată, la avizierele blocurilor, la sediile unităților de poliție, la intrările în centrele comerciale și în alte locuri publice vor fi expuse 5.000 de afișe.

Comisarul șef Aurel Călin, de la Direcția de Investigații Criminale a Poliției Române, a declarat că hoții care fură din locuințe sunt de mai multe tipuri și folosesc mai multe metode.

Aurel Călin a arătat că tipul hoțului „muncitor” își atribuie identități și calități false, ca de exemplu de instalator, electrician, lucrător la deratizare sau utilități, și are asupra sa mai multe tipuri de legitimații false, cu diverse nume. El a precizat că unii hoți din această categorie lipesc la intrările în blocuri afișe în care anunță că vor veni echipe de muncitori de la diverse instituții, care vor face verificări.

Hoțul „oportunist” este cel care profită de ușile sau ferestrele lăsate deschise de către proprietari. Acesta este, de obicei, îmbrăcat sport, cu trening, șapcă și ochelari de soare.

În categoria hoțului „semi-mascat” intră genul comun de spărgător, care acționează îmbrăcat cu haine închise la culoare, blugi, geacă, poartă un fes pe cap, cât mai mult tras pe ochi, care, eventual, se poate transforma în cagulă și are la el un rucsac în care își ține manușile și sculele pentru spargerea ușilor.

Comisarul șef Aurel Călin a atras atenția că spărgătorii sunt persoane extrem de răbdătoare, care, de multe ori, acționează la pont. Multe dintre aceste ponturi sunt oferite chiar de către proprietarii locuințelor, care povestesc, în diverse medii, ce bunuri de valoare au în casă.

Acesta a atras atenția că unii hoți își petrec o mare parte din timp pe rețelele de socializare, unde găsesc persoane care postează fotografii făcute în propriile locuințe, din care se poate deduce că au în casă obiecte de preț. „Sunt hoți care se orientează inclusiv pe Facebook”, a precizat Călin.

Unii hoți și-au adus din străinătate echipamente moderne pentru deschiderea ușilor, o astfel de trusă fiind confiscată de polițiști, în baza unor informații, pe Aeroportul „Henri Coandă”, a mai spus Călin.

Pentru a evita să devină victimele spărgătorilor, polițiștii îi sfătuiesc pe oameni să aibă ușile asigurate cu două încuietori de tipuri diferite, iar cei care locuiesc la parterul blocurilor să-și monteze gratii la ferestre.

În cazul în care constată că locuința le-a fost spartă, proprietarii sunt sfătuiți să anunțe imediat poliția și să nu intre în casă, pentru ca anchetatorii să poată face cercetarea criminalistică în condiții cât mai bune, fără ca urmele lăsate de hoți să fie compromise.

LOTO – LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 25 aprilie, la LOTO. Un român poate deveni milionar în euro

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
×