Avertismentul poliției: Cum oferă românii fără să vrea indicii spărgătorilor de locuințe

Avertismentul poliției: Cum oferă românii fără să vrea indicii spărgătorilor de locuințe
Publicat: 25/04/2013, 18:25
Actualizat: 01/02/2019, 04:50

Spărgătorii de locuințe au început să caute ponturi inclusiv pe Facebook, unde unele persoane postează fotografii din interiorul propriilor locuințe, au declarat, joi, judiciariștii Poliției Române, cu ocazia lansării unei campanii preventive.

Poliția Română a lansat joi campania preventivă intitulată „Nu-ți scăpa casa din ochi”, care urmărește conștientizarea riscurilor la care se expun oamenii când își lasă ușile descuiate, ferestrele neasigurate sau când lasă să intre în casă persoane necunoscute, care se recomandă ca fiind reprezentanți ai unor instituții publice.

Campania preventivă, desfășurată împreună cu societatea de asigurări Groupama, va dura până în iulie, timp în care vor avea loc întâlniri cu asociațiile de proprietari și vor fi împărțite 300.000 de scrisori și 150.000 de broșuri. Totodată, la avizierele blocurilor, la sediile unităților de poliție, la intrările în centrele comerciale și în alte locuri publice vor fi expuse 5.000 de afișe.

Comisarul șef Aurel Călin, de la Direcția de Investigații Criminale a Poliției Române, a declarat că hoții care fură din locuințe sunt de mai multe tipuri și folosesc mai multe metode.

Aurel Călin a arătat că tipul hoțului „muncitor” își atribuie identități și calități false, ca de exemplu de instalator, electrician, lucrător la deratizare sau utilități, și are asupra sa mai multe tipuri de legitimații false, cu diverse nume. El a precizat că unii hoți din această categorie lipesc la intrările în blocuri afișe în care anunță că vor veni echipe de muncitori de la diverse instituții, care vor face verificări.

Hoțul „oportunist” este cel care profită de ușile sau ferestrele lăsate deschise de către proprietari. Acesta este, de obicei, îmbrăcat sport, cu trening, șapcă și ochelari de soare.

În categoria hoțului „semi-mascat” intră genul comun de spărgător, care acționează îmbrăcat cu haine închise la culoare, blugi, geacă, poartă un fes pe cap, cât mai mult tras pe ochi, care, eventual, se poate transforma în cagulă și are la el un rucsac în care își ține manușile și sculele pentru spargerea ușilor.

Comisarul șef Aurel Călin a atras atenția că spărgătorii sunt persoane extrem de răbdătoare, care, de multe ori, acționează la pont. Multe dintre aceste ponturi sunt oferite chiar de către proprietarii locuințelor, care povestesc, în diverse medii, ce bunuri de valoare au în casă.

Acesta a atras atenția că unii hoți își petrec o mare parte din timp pe rețelele de socializare, unde găsesc persoane care postează fotografii făcute în propriile locuințe, din care se poate deduce că au în casă obiecte de preț. „Sunt hoți care se orientează inclusiv pe Facebook”, a precizat Călin.

Unii hoți și-au adus din străinătate echipamente moderne pentru deschiderea ușilor, o astfel de trusă fiind confiscată de polițiști, în baza unor informații, pe Aeroportul „Henri Coandă”, a mai spus Călin.

Pentru a evita să devină victimele spărgătorilor, polițiștii îi sfătuiesc pe oameni să aibă ușile asigurate cu două încuietori de tipuri diferite, iar cei care locuiesc la parterul blocurilor să-și monteze gratii la ferestre.

În cazul în care constată că locuința le-a fost spartă, proprietarii sunt sfătuiți să anunțe imediat poliția și să nu intre în casă, pentru ca anchetatorii să poată face cercetarea criminalistică în condiții cât mai bune, fără ca urmele lăsate de hoți să fie compromise.

LOTO – LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 25 aprilie, la LOTO. Un român poate deveni milionar în euro

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...