Actrițele Olga Tudorache și Carmen Stănescu, decorate de regele Mihai I

Actrițele Olga Tudorache și Carmen Stănescu, decorate de regele Mihai I
Actrițele Carmen Stănescu și Olga Tudorache vor primi decorația "Nihil Sine Deo" din partea regelui Mihai I, pe 13 mai, respectiv 18 mai, informează site-ul oficial al Casei Regale a României.
Publicat: 07/05/2013, 13:46
Actualizat: 26/03/2019, 22:50

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marți, că este mulțumit de activitatea din ultimul an a Guvernului USL, precizând că nu poate indica o zonă de activitate deficitară a Executivului, iar sondajele confirmă faptul că USL a răspuns așteptărilor electorale.

Carmen Stănescu va primi decorația pe 13 mai, la Palatul Elisabeta, iar Olga Tudorache va primi distincția pe 18 mai, la Teatrul Mic din București.

Alături de medaliile „Regele Mihai I pentru Loialitate” și „Crucea Casei Regale a României”, decorația regală „Nihil Sine Deo” se acordă prin decizia șefului familiei regale a României.

Decorația regală „Nihil Sine Deo” poate fi acordată personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar, „care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel, au avut o inițiativă ieșită din comun, au dat dovadă de generozitate și spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogați prezentul românesc”, potrivit site-ului casei regale a României. Decorația poate fi acordată ambasadorilor sau foștilor ambasadori români sau străini care au adus o contribuție incontestabilă relațiilor României cu lumea. Decorația se poate acorda unor instituții sau organizații, dacă activitatea lor este în mod unitar circumscrisă criteriilor de mai sus. Decorația regală „Nihil Sine Deo” se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalități în viață, cetățeni români și străini.

Născută pe 11 octombrie 1929, Olga Tudorache are o carieră în teatru de peste 50 de ani. În toamna anului 1951, aceasta a fost angajatÇŽ la Teatrul Tineretului din București, unde și-a desfășurat activitatea neîntrerupt, până în anul 1966, când instituția a fuzionat cu Teatrul Nottara. S-a angajat la Teatrul Mic, unde a lucrat până în 1978. Din 1976, ea a fost conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L.Caragiale” din București, la catedra de actorie. A avut șase promoții de actori, până la pensionare (1997), iar retragerea efectivă din învățământ a avut loc în anul 2000.

Pe scena Naționalului bucureștean, Olga Tudorache și-a făcut o revenire spectaculoasă, în 1997, cu spectacolul „Regina mamă” de Manlio Santanelli. De asemenea, spectatorii au admirat-o, în rolul Emilia din „Cimitirul păsărilor” de Antonio Gala, la Teatrul Mic. În plus, în noiembrie 2005, Olga Tudorache a apărut în fața publicului la Theatrum Mundi – care a devenit, în 1 noiembrie 2007, Teatrul Metropolis – într-o dublă ipostază: de regizor și interpret al spectacolului „Pește cu mazăre”.

A primit mai multe premii ale Uniunii Teatrale din România (UNITER): premiul pentru întreaga activitate (1995), premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul din spectacolul „Regina Mamă”, de Manlio Santanelli (martie, 1999), diploma de popularitate (2002). În martie 2006, actrița Olga Tudorache a fost decorată de președintele Traian Băsescu cu Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce.

Actrița Carmen Stănescu s-a născut în București, pe 29 iulie 1925. A urmat Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică, promoția 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu. A debutat în 1945 în teatru, cu rolul Ecaterina Ivanovna din piesa „Frații Karamazov”. Până în prezent, a interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Național, precum și a altor instituții de profil din București.

Actrița s-a lansat în film cu rolul din „Doi vecini”, după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu, în 1958. A fost remarcată în „Telegrame”, după I. L. Caragiale, în regia lui Aurel Miheleș (1959), și în „Bădăranii”, după Carlo Goldoni, în regia Sică Alexandrescu și Gheorghe Naghi, în 1960. Rolurile din „Frații Jderi”, „Muschetarul român” și „Războiul de Independență” (serial TV în regia lui Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, 1977) îi aduc celebritatea și în cinematografie. A făcut carieră și în televiziune, alături de Mișu Fotino, care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment. În 2003 a lansat cartea autobiografică „Destăinuiri”.

Ceremoniile de decorare se înscriu în programul evenimentelor publice organizate cu ocazia datei de 10 mai – Ziua Regalității. Pe 10 mai, de la ora 8.00, în fața Palatul Elisabeta va fi dat startul Maratonului Regal 2013, un eveniment sportiv organizat de Asociația Corporeanima, cu sprijinul Casei Regale a României. La eveniment va lua parte și principele Nicolae. La ora 15.00 va avea loc ceremonia de premiere a câștigătorilor Maratonului Regal 2013.

În aceeași zi, de la ora 17.00, la Palatul Elisabeta, principesa Margareta va conferi, în numele regelui Mihai I, calitatea de furnizor al Casei Regale unui număr de companii și persoane.
Evenimentul se va desfășura în prezența principilor Radu și Nicolae.

Pe 11 mai va avea loc un concert aniversar al Societății Române de Radiodifuziune, la Sala Radio, de la ora 19.00. Vor concerta Orchestra Națională Radio, dirijată de maestrul Christian Badea, iar soliști vor fi Mihaela Martin și Frans Helmerson.

Pe 12 mai, evenimente aniversare vor avea loc la Castelul Peleș, unde va fi lansat volumul „Avioanele Regelui”, publicat de Editura Curtea Veche. În aceeași zi, principesa Margareta va decora, în numele regelui Mihai I, o serie de personalități din România.

Totodată, pe 13 mai va avea loc ceremonia de învestire a regelui Mihai cu titlul de doctor honoris causa al Universității Naționale de Apărare „Carol I”. La eveniment, regele Mihai va fi reprezentat de principesa moștenitoare Margareta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
La 60 de ani, regina frumuseții din Buenos Aires arată uluitor de tânără și a...
INCREDIBIL! Belodedici a fost reținut de poliție, după niște evenimente ca în filme
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO. B-21 Raider, „primul avion militar de generația a 6-a din lume”, este cel...
„Familia secolului!” Emil Rengle și iubitul lui se țin de cuvânt și s-au pus pe...
Suferințele prin care a trecut soția lui Iosif Rotariu în ultimele luni: A ajuns să...
Afacerea de succes pornită de un maramureşean mutat de la oraş la ţară. Îşi vinde...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
Cutremur cu magnitudinea de 6,6 în această dimineață. Unde s-a produs seismul și ce pagube...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Descoperire MAJORĂ! Cei care fumează CANABIS sunt de 2 ori mai...
Reguli noi în Grecia. Aceste mașini sunt interzise!
Cornel Dinu se simte tot mai rău: „Nu mai iese din casă”
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Actorul Johnny Wactor a fost ucis în plină stradă. Ce au descoperit oamenii legii la...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Un sistem stelar triplu asemenea unei bijuterii cosmice, observat cu Telescopul Hubble
×