Ministrul Rovana Plumb propune reducerea cu 70% a prețurilor pentru „produsele pe cale de expirare”. Ce spun marii retaileri

Ministrul Rovana Plumb propune reducerea cu 70% a prețurilor pentru produsele pe cale de expirare. Ce spun marii retaileri
Publicat: 05/06/2013, 19:07
Actualizat: 19/05/2015, 19:37

Românii ar putea cumpăra din marile supermarketuri anumite alimente la un preț cu 70% mai mic. Este vorba despre „produsele care se apropie de termenul de expirare”. Inițiativa aparține ministrul Mediului, Rovana Plumb, și a fost făcută publică miercuri, într-o conferință de presă prilejuită de Ziua Mediului.

„Avem în vedere un proiect național de colaborare cu marile rețele comerciale pentru a face în așa fel încât să diminuăm risipa de alimente. Practic, pentru acele produse care se apropie de termenul de expirare să existe o reducere de cel puțin 70% la raft. Vom vedea dacă va exista deschidere din partea marilor rețele comerciale”, a declarat miercuri ministrul Mediului.

Rovana Plumb a precizat că în fiecare an, în România, sunt irosite cinci milioane de tone de deșeuri provenite din alimente.

„Prin politica de regionalizare, Guvernul Ponta va introduce, prin politicile de gestionare a deșeurilor, instalații de biogaz în fiecare județ, astfel încât să putem reutiliza în circuit aceste deșeuri irosite. În același timp, prin reciclare, reușim să facem din aceste deșeuri menajere compost pentru a ajuta agricultura. Avem nevoie să derulăm acele acțiuni prin care să conștientizăm de ce trebuie să raționalizăm consumul de alimente pentru a pondera impactul asupra mediului. (…)”, a spus Plumb.

Reprezentanții Ministerului Mediului au precizat că deocamdată proiectul nu este conturat și este vorba doar de o inițiativă lansată miercuri în dezbatere. „Va fi constituită o comisie la nivelul Ministerului Mediului, iar ulterior proiectul va fi prezentat și hipermarketurilor și Ministerului Agriculturii”, au adăugat reprezentanții Ministerului Mediului.

AMRCR: „De comun acord cu furnizorii, putem face reduceri în ziua expirării mărfii”

Contactați de gândul, reprezentanții marilor rețele comerciale susțin că nu li s-a prezentat un asemenea proiect, dar că, de comun acord cu furnizorii, pot face reduceri de preț în ziua expirării mărfii.

„Orice inițiativă legislativă ar trebui întâi discutată cu toate părțileinteresate. Marfa nu aparține retailerilor, ci furnizorilor. De comun acordcu ei putem face reduceri în ziua expirării mărfii”, a declarat pentru gândul Delia Nica, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

În plus, pentru a reduce risipa de alimente, Delia Nica are o altă propunere.

„Ar trebui să se obțină o derogare cu privire la marfa care expiră a doua zi și anume să nu mai fimobligați să o distrugem prin monopolul Protan, ci să dăm această marfă lagrădinile zoologice sau la adăposturile de câini cu respectarea oricarorreguli sanitar-veterniare. Marfa care expiră la data trecută pe ambalajeste perfect comestibilă”, a dat asigurări Delia Nica.

La rândul său,Sorin Minea, președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta), este de părere că autoritățile nu pot impune comercianților o limită minimă de reducere și că nivelul discount-ului trebuie să fie strict o decizie a vânzătorului. „Nu este clar. Ce înseamnă pentru >? Cu o zi înainte de a expira, cu 3 zile înainte?”, a mai comentat Minea pentru gândul.

Câtă mâncare aruncă românii lunar

Un român aruncă zilnic aproape jumătate de kilogram de mâncare la gunoi, potrivit unor calculegândul, pe baza informațiilor furnizate deun serviciu de salubritate.

În schimb, americanii aruncă la gunoi 33 de milioane de tone de mâncare pe an. O singură familie (de patru persoane) cu un venit mediu irosește între 500 și 2000 de dolari pe an pe mâncarea pe care nu o consumă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Final pentru Simona Halep! Medicii au dat verdictul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Cine este atacatorul premierului Slovaciei, Robert Fico. Care a fost motivul atacului
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
×