Familia lui Nelson Mandela se pregătește pentru ce e mai rău

Familia lui Nelson Mandela se pregătește pentru ce e mai rău
Publicat: 25/06/2013, 15:47
Actualizat: 06/06/2014, 11:52

Familia lui Nelson Mandela se pregătea marți de inevitabil, cu o reuniune a celor mai apropiate rude, la Qunu (sud), satul copilăriei fostului președinte sud-african, care rămâne spitalizat în stare critică, relatează AFP.

Potrivit cotidianului sud-african Sowetan, Makaziwe, fiica cea mare, le-a chemat pe rude la Qunu, în provincia Eastern Cape (sud), satul copilăriei lui Mandela, pentru o reuniune familială, și a luat primul zbor spre Mthatha, aeroportul care deservește Qunu. Prezența lui Makaziwe, în vârstă de 59 de ani, la Qunu a fost confimată la fața locului de către un corespondent al AFP.

O fiică și mai mulți nepoți ai fostului militant anti-apartheid s-au reunit în cursul dimineții în casa construită de către Mandela după îndepărtarea regimului rasist de la putere, potrivit unor corespondenți ai AFP.

„Este o reuniune de amaDlomo”, a declarat unul dintre participanți, care a solicitat anonimatul, referindu-se la o aripă a clanului Thembu, de care aparține Mandela.

Niciun membru al familiei nu a dorit să discute ordinea de zi, dar anumite zvonuri anunțau disensiuni cu privire la locul înmormântării lui Nelson Mandela.

Oficial, el ar trebui să fie înmormântat la Qunu. „Familia mea este aici și aș vrea să fiu înmormântat aici, acasă”, a declarat fostul președinte sud-african în 2003, în cimitirul din Qunu, unde era filmat pentru un documentar.

Dar unele rude pledează pentru satul Mvezo, unde s-a născut, la aproximativ 40 de kilometri.

Infecția pulmonară recurentă de care suferă l-a slăbit considerabil și, începând de duminică, fostul președinte, considerat drept un părinte al democrației multirasiale sud-africane, se află între viață și moarte.

Starea sa este „staționară”, dar rămâne critică, a precizat marți pentru AFP nepoata sa, Ndileka.

„Trebuie să-l păzim cu rugăciunile noastre și să-l lăsăm pe Atotputernicul să decidă restul, și sper că va continua să ne bincuvânteze cu prezența sa printre noi”, a declarat pentru un post de radio vicepreședintele Kgalema Motlanthe.

Pentru sud-africani, obișnuiți deja să nu-l mai vadă în public – Mandela, care va împlini în curând vârsta de 95 de ani, nu a mai ieșit de la Mondialul de fotbal din 2010 -, posibila dispariție a fostului lor președinte rămâne un șoc.

„Este foarte greu. Mandela este un simbol. Pentru noi este mare, este un bărbat care a schimbat lumea. El a adus speranță pentru fiecare. Să-l imaginăm întins pe un pat de spital și să gândim că nu va ieși mai bine, este foarte greu. (…) Nu vrem să se piardă, chiar dacă știm că ora se apropie”, comenta marți Vusi Mzimanda, unul dintre numeroșii sud-africani veniți să-și exprime afecțiunea și îngrijorarea în apropiere de Mediclinic Heart de Pretoria, unde Mandela este spitalizat.

Pe Twitter, mesajele se succedau, împărtășind emoții și admirații pentru unul dintre cei mai mari politicieni ai secolului XX.

„Un adevărat lider, chiar și dacă acestea sunt ultimele sale zile. Sper că acestea sunt pline de dragostea oamenilor pe care i-a plăcut atât de mult”, scrie @ABwickfree.

Pe un alt cont, Mandela a fost comparat cu eroul biblic David, celebru pentru lupta sa victorioasă împotriva uriașului Goliat.

În fața spitalului, unde soția sa Graça Machel rămâne zi și noapte la căpătâiul său, contingentul presei devine din ce în ce mai numeros, ținut la distanță de către polițiști.

Vehicule oficiale, cu plăcuțe de înmatriculare militare, au fost văzute marți dimineața trecând porțile de acces, în timp ce o secțiune de perete a clinicii a dispărut cu totul, fiind acoperită de jos până sus cu flori, baloane și mesaje.

Duminică, președintele Jacob Zuma a anunțat că eroul național „este în stare critică la spital”, după ce a fost internat, în regim de urgență, la 8 iunie.

În cadrul unei întâlniri cu presa internațională, Zuma a recunoscut, a doua zi dimineața, că se află într-un „moment dificil”, însă nu a oferit mai multe detalii.

În pofida circumstanțelor excepționale, președintele sud-african își menține agenda. El are prevăzută o deplasare la Maputo, în Mozambic, joi și se pregătește să-l primească pe președintele american Barack Obama, așteptat vineri seara pentru o vizită de stat de trei zile.

Considerat drept părinte al tinerei democrații multirasiale sud-africane, Mandela întruchipează sfârșitul suferințelor îndurate în timpul regimului regimului rasist al apartheidului și celor trei secole de dominare a țării sale.

Considerat în anii ’60 drept terorist, Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare, dintre care 18 pe Robben Island, în largul orașului Cape Town, unde președintele Obama are prevăzută o vizită de omagiere.

Eliberat în 1990, Mandela a primit în 1993 Premiul Nobel pentru Pace – împreună cu ultimul președinte al regimului apartheidului, Frederik de Klerk – pentru că a evitat un război civil pe care mulți îl considerau inevitabil într-o țară afectată de brutalități și nedreptate.

El a fost primul președinte de culoare al țării sale, în perioada 1994-1999, însă a plecat de la putere lăsând ca moștenire numeroase promisiuni de schimbare pe care partidul său ANC încearcă din greu să le onoreze în prezent.

EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. Examenul de la limba română. Subiectele și baremul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cum ne ajută Inteligența Artificială să înțelegem mai bine virusurile?
×