Iohannis, despre achizițiile publice: Cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut și până acum

Iohannis, despre achizițiile publice: Cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut și până acum
Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, referitor la OUG privind achizițiile publice, că aceasta reprezintă "un progres", fiind "aiurea" să existe discuții de la început despre corupție, mai ales că "cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut și până acum".
Publicat: 04/07/2013, 17:07
Actualizat: 25/03/2019, 22:43

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, referitor la OUG privind achizițiile publice, că aceasta reprezintă „un progres”, fiind „aiurea” să existe discuții de la început despre corupție, mai ales că „cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut și până acum”.

Întrebat, joi, într-o conferință de presă, dacă modificarea condițiilor de organizare a achizițiilor publice nu va încuraja corupția, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a răspuns că discuția i se pare „aiurea”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Toată discuția luată din capăt cu corupția mi se pare aiurea. Noi avem foarte multe lucrări de valori mici și avem foarte multe firme în Sibiu. Știm foarte bine care sunt oameni serioși, care sunt neserioși, care lucrează la prețuri bune, care lucrează la prețuri supraevaluate și ne convine această procedură. Putem simplu, fără o birocrație exagerată, să dăm lucrarea la firme care știm că-și fac lucrarea în condiții bune”, a răspuns Iohannis, primarul Sibiului.

El a adăugat că Primăria Sibiu cere oferte de la mai multe firme chiar și atunci când nu este nevoie, petru a le compara.

„Oricum noi cerem și în aceste cazuri, fiindcă noi vrem așa, oferte de la mai multe firme. Nu dăm lui Popescu și Ioneacu doar că-i știm. Cerem oferte și vedem care este oferta cea mai bună, doar că se simplifică acea întreagă birocrație. Este un lucru bun și eu consider că este un progres în legislația achizițiilor publice”, a spus primarul Sibiului.

Potrivit acestuia, „procedurile de achiziție publică trebuie să fie trasparente și rezonabile”, dar birocrația excesivă nu reduce corupția.

„Vă asigur că nu a redus în niciun fel corupția. Cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut, iar cei care au vrut să lucreze corect au fost foarte mult împiedicați. Noi nu am reușit, în prima parte a acestui an, să licităm nici măcar jumătate din lucrările pe care le-am licitat în anii de dinaintea acestei hiperbirocratizări. Procedurile sunt atât de complicate și consumatoare de resurse încât nu am reușit”, a afirmat Iohannis.

Pragul valoric în limita căruia instituțiile publice pot încheia contracte prin achiziție directă, fără licitație, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse și servicii și ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an.

Majorarea substanțială a limitei valorice pentru achizițiile directe a fost pregătită atât de fostul Guvern Boc, cât și de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare dată amânată, pe fondul criticilor publice.

De această dată, însă, ridicarea pragului a fost aprobată în Camera Deputaților, printr-un amendament introdus de reprezentanți ai grupurilor parlamentare PSD, PNL și minorităților naționale la o ordonanță aprobată de Guvern la sfârșitul anului trecut privind modificarea sistemului de achiziții publice, și a fost promulgată de președintele Traian Băsescu, urmând să fie aplicată începând cu luna iulie a acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×