Pâinea germană vizează o recunoaștere oficială din partea UNESCO

Pâinea germană vizează o recunoaștere oficială din partea UNESCO
Publicat: 10/07/2013, 15:56
Actualizat: 11/12/2013, 17:07

Pâinea reprezintă „o parte a identității germane”, afirmă maestrul-brutar Karl-Dietmar Plentz, evocând proiectul colegilor săi de breaslă care vizează recunoașterea de către UNESCO a diversității pâinii preparate în Germania, informează AFP.

Nu mai puțin de 26 de varietăți de pâine sunt preparate în cuptoarele întreprinderii sale familiale, creată în urmă cu 136 de ani la Schwante, un sat din apropiere de Berlin. În spatele său, unul dintre angajați frământă aluatul pentru un sortiment de pâine cu cartofi, o specialitate pe care acest brutar o prepară după rețeta bunicului său.

Mândri de savoir-faire-ul lor, care se traduce prin câteva sute de varietăți de pâine în întreaga țară, brutarii germani doresc ca arta lor de preparare a pâinii să fie recunoscută ca un bun de patrimoniu imaterial al omenirii de către experții UNESCO, după modelul tangoului argentinian, al țesutului de covoare iraniene și al gastronomiei franceze.

În brutăria lui Karl-Dietmar Plentz, decorată cu instrumente de altădată, o mulțime de pâini sunt prezentate și multe au denumiri curioase – dificil de explicat chiar și de proprietarul afacerii -, cum este cazul „pâinii caviar”, care nu are nimic de-a face cu icrele de sturion.

În opinia lui Plentz, în vârstă de 46 de ani, care reprezintă a patra generație dintr-o familie de brutari și care a crescut dincolo de Cortina de Fier, „este important să se protejeze diversitatea” culinară.

Această provocare nu este deloc una facilă, în fața schimbării stilului de viață care îi face pe tot mai mulți germani să renunțe la pâinea artizanală. Concurența făcută de supermarketuri și de lanțurile de distribuție care vând preparate industriale, mai ieftine, și dispariția lentă a ritualului „Abendbrot” – cină tradițională care asociază pâinea cu sortimente reci din carne – au decimat această profesie.

Aproximativ 500 de brutării artizanale au fost închise anul trecut în Germania, potrivit Federației brutarilor germani. De la începutul anilor 1990, numărul lor a scăzut de două ori, ajungând în prezent la mai puțin de 14.000. La rândul ei, meseria în sine (de brutar, n.r.), care are o imagine proastă, întâmpină dificultăți tot mai mari în ceea ce privește procesul de recrutare, într-o țară în care numărul tinerilor scade tot mai mult.

Peter Becker, președintele Federației artizanilor brutari, consideră că „diversitatea” pâinilor germane reprezintă atuul principal care trebuie promovat în fața experților UNESCO. În acest stadiu, federația este pe cale să alcătuiască dosarul de candidatură. Este vorba de a face să fie recunoscută „mândria produselor lor”, ale căror rețete sunt transmise din generație în generație și reflectă identitățile regionale, spune Peter Becker.

„În Franța, există excelente baghete, în Italia, ciabatta excepționale, dar, pe plan mondial, cred că doar Germania posedă o astfel de varietate, de la pâinea integrală la pâinea albă”, a adăugat el.

Luna trecută, Federația brutarilor a organizat prima ediție a „Zilelor pâinii germane” și a desemnat doi „ambasadori ai pâinii” care să îi promoveze cauza.

Federația a alcătuit un „registru al pâinii” și a lansat un apel către populație pentru a recenza totalitatea rețetelor cunoscute în Germania, o etapă prealabilă a candidaturii la includerea în patrimoniul mondial. Circa 3.000 de rețete au fost deja repertorizate pe site-ul www.brotregister.de, cu o varietate de cereale, de forme, de mărimi, de drojdii, de modalități de coacere și de ingrediente adăugate în aluat, precum fructe, legume, lapte, ouă etc.

Istoria a lăsat uneori anumite urme și în această profesie, cum este cazul orașului Hamburg, unde „Franzbrötchen” („pâine mică franțuzoaică”) stă mărturie pentru prezența napoleoniană în nordul Germaniei.

Soția lui Philip Murphy, ambasadorul american la Berlin, a spus că a făcut elogiul pâinii germane în fața primei doamne a Americii, Michelle Obama, cu ocazia vizitei întreprinse în luna iunie de cuplul prezidențial american în Germania. „Nicio altă pâine nu o întrece”, a declarat ea în fața jurnaliștilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii