Sorin Oprescu, despre regionalizare: Nu poți să distrugi și să înglobezi capitala țării

Sorin Oprescu, despre regionalizare: Nu poți să distrugi și să înglobezi capitala țării
Publicat: 24/07/2013, 14:09
Actualizat: 19/05/2015, 21:54

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, despre proiectul privind regionalizarea, că nu poți să distrugi și să înglobezi capitala țării, pentru că Bucureștiul rămâne un centru important de producere a 25 la sută din PIB-ul României. „Nu poți să distrugi și să înglobezi capitala țării, pentru că Bucureștiul rămâne, foarte clar, un centru foarte important de producere a 25 la sută din PIB-ul României, iar el primește înapoi doar două procente”, a spus Sorin Oprescu, răspunzând unei întrebări despre proiectul regionalizării.

Primarul Sorin Oprescu a afirmat că nu poți face „să dispară o capitală” printr-o hotărâre politică, precizând că și-ar dori ca „cei care trebuie să audă, să audă”.

„O spun clar și răspicat că nu se poate să faci să dispară prin hotărâre politică o capitală, în paranteză fie spus, se poate orice, dar nu se poate o disoluție, pentru că asta înseamnă distrucție, nu construcție”, a mai spus primarul Capitalei.

Oprescu a subliniat că nu se poate din cauza ideii de fonduri europene „să nu lași Capitala să răsufle”. Primarul a amintit de orașe care intră în categoria Bucureștiului și a dat ca exemplu Viena, Sofia, Istanbul, Chișinău și Kiev, făcând o paralelă între capitala României și capitalele altor țări.

„Dacă jucăm cu Bucureștiul în categoria Viena, Sofia, Istanbul, Chișinău, Kiev, atunci așa jucăm. Nu poți din cauza ideii de fonduri europene să nu lași capitala să răsufle”, a mai spus Oprescu.

Potrivit primarului general, indiferent de voința factorilor politici, Bucureștiul s-a dezvoltat, dispune de locuri de muncă prin dezvoltarea serviciilor, iar apropierea de Dunăre face ca acest oraș să fie „într-o poziție avantajoasă”.

„Este nevoie de dezvoltare industrială de vârf, și aici vorbim de parcurile industriale care trebuie să se dezvolte. Chiar dacă cinci ani Bucureștiul nu a fost trecut la categoria poli de dezvoltare (…) să fie foarte clar, am vrut noi, n-am vrut, Bucureștiul s-a dezvoltat către noi. Am vrut noi, n-am vrut, în București s-au creeat locuri de muncă prin dezvoltarea serviciilor, vrem noi, nu vrem, întinderea către Dunăre și folosirea culoarului pan-european situează Bucureștiul într-o poziție avantajoasă prin deschiderea la Dunăre”, a mai spus Oprescu.

Primarul a adăugat că atunci când vine vorba de administrație, trebuie lăsate la o parte ambițiile politice, indiferent de ce parte a politicii este vorba.

București, Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Brașov, Ploiești și Constanța sunt orașele considerate favorite pentru a deveni capitalele viitoarelor regiuni de dezvoltare, potrivit unui sondaj realizat la solicitarea autorităților și prezentat în 18 iulie, la Ploiești, de vicepremierul Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea declara atunci, la finalul unei dezbateri ce a avut ca temă regionalizarea și descentralizarea, că un sondaj de opinie realizat la nivelul tuturor viitoarelor regiuni de dezvoltare arată care sunt orașele pe care locuitorii din diverse zone ale țării le preferă pentru a deveni reședințe de regiuni.

Vicepremierul spunea, referindu-se la posibilitatea includerii Capitalei și a județului Ilfov în regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, că sunt toate șansele ca acest lucru să se întâmple.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern