CSM propune președintelui eliberarea din funcție a judecătorului Cătălin Șerban, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență

CSM propune președintelui eliberarea din funcție a judecătorului Cătălin Șerban, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență
Publicat: 22/08/2013, 11:25
Actualizat: 22/08/2013, 12:05

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune președintelui eliberarea din funcție a judecătorului Cătălin Șerban, fost vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, după ce acesta a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis eliberarea din funcție a judecătorului Nicolae Cătălin Șerban, ca urmare a condamnării sale definitive în dosarul de corupție.

Propunerea a fost trimisă președintelui Traian Băsescu, pentru emiterea decretului de eliberare din funcție a judecătorului Cătălin Șerban.

Fostul vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara Cătălin Șerban a fost condamnat definitiv, pe 18 iunie, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență. Șerban fusese condamnat de Curtea de Apel Alba-Iulia, pe 28 decembrie 2012, la șapte ani de închisoare, dar sentința a fost atacată cu recurs.

Secția pentru judecători a CSM a dispus, pe 17 mai 2012, eliberarea magistratului Cătălin Șerban din funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, ca urmare a demisiei acestuia.

De asemenea, Secția pentru judecători a CSM a dispus, în 20 martie 2012, suspendarea lui Cătălin Șerban atât din funcția de judecător, cât și din cea de vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, ca urmare a cercetării sale de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Cătălin Șerban a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 4 aprilie 2012, fiind acuzat că a cerut 60.000 de euro, din care a primit 50.000 de euro, pentru a interveni în soluționarea favorabilă a două dosare civile privind privatizarea societății Moldomin.

În același dosar, soția magistratului, Ramona Mihaela Șerban, notar public, a fost acuzată de complicitate la trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, iar denunțătorul lui Șerban, Iacob Chișărău, consilier județean în Consiliul Județean Caraș-Severin și fost director general al SC Moldomin SA Moldova Nouă, de complicitate la cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, potrivit DNA.

Alături de aceștia au fost trimiși în judecată și Dan Adrian Rus, reprezentant al firmei Mineco AG în România, acuzat de complicitate la cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, și Ioan Marian Mihăilă, profesor universitar la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, pentru complicitate la trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanței că, în cursul lunilor februarie – martie 2012, Cătălin Șerban, în calitate de judecător, cu funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, a pretins de la doi cetățeni sârbi, prin intermediul lui Chișăru și Rus, 60.000 de euro, iar în 14 martie a primit, cu ajutorul lui Mihăilă, a soției sale și a consilierului Chișărău, 50.000 de euro.

Potrivit procurorilor, Cătălin Șerban a pretins și primit banii lăsând să se creadă că are influență asupra magistraților care judecau două dosare aflate în faza recursului pe rolul Curții de Apel Timișoara și că îi poate determina să respingă căile de atac formulate.

Unul dintre dosare avea ca obiect o cerere de înlocuire a unui lichidator judiciar cu un altul, în cadrul procedurii de insolvență declanșate față de societatea Moldomin Moldova Nouă, iar în al doilea se solicita sistarea oricăror modalități de vânzare a bunurilor Moldomin și suspendarea procedurilor de valorificare a acestora.

Cei 50.000 de euro care urmau să ajungă la judecătorul Șerban pentru soluționarea favorabilă a celor două dosare civile au fost găsiți în 15 martie 2012, în urma percheziției la cabinetul notarial al soției magistratului, arătau procurorii în rechizitoriu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Am făcut calculul! Câți bani va primi un român, dacă are o vechime de 26...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
Abuzuri sexuale la Harrods: «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
EXCLUSIV | Șoc! Fosta lui Jador, condamnată la închisoare! Sexoasa de la ”Puterea dragostei” a...
Ilie Năstase, revoltat după marea recalculare a pensiilor. Câți bani încasează: „Nici mai mult, nici...
Cât costă trei litri de suc natural din mere româneşti. Ţara noastră, campioană la importul...
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu...
Armata israeliană confirmă uciderea a 11 comandanţi Hezbollah
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Te lasă fără bani în cont. Avertisment pentru milioane de șoferi cu card la bancă
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva...
Mai mulți români s-au întâlnit să facă un grătar, dar au auzit un zgomot suspect...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta...
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Schimbări majore pe Instagram pentru cei sub 18 ani