Cum a schimbat Jandarmeria strategia la protestele Roșia Montană: „Dacă se desfășoară pașnic și civilizat, de ce ar trebui să avem noi altă reacție?”. Ce spune un agent FBI

Cum a schimbat Jandarmeria strategia la protestele Roșia Montană: „Dacă se desfășoară pașnic și civilizat, de ce ar trebui să avem noi altă reacție?. Ce spune un agent FBI
Publicat: 24/09/2013, 21:03
Actualizat: 24/09/2013, 21:03

Colonelul Ovidiu Vasilică, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, a explicat pentru gândul de ce s-a schimbat strategia Jandarmeriei față de protestatari, de la manifestațiile anti-Băsescu din iarna anului 2012 la cele împotriva proiectului Roșia Montană, din toamna anului 2013.

El a spus că, spre deosebire de iarna anului trecut, acum nu există violențe și distrugeri, iar Jandarmeria dorește să abordeze protestele în funcție de mulțimea pe care o au în față. Explicațiile acordate gândul au venit în cadrul unui seminar pe care FBI, Departamentul de Stat și Ambasada SUA îl desfășoară la București, pentru a-i învăța pe jandarmi și polițiști cum să acționeze când au de-a face cu minorități etnice sau culturale. Ovidiu Vasilică a vorbit, în deschiderea acestui seminar, despre modul în care Jandarmeria Română încearcă să schimbe abordarea mulțimilor și să promoveze dialogul și negocieriloe, în locul forței brute.

„Avem negru și gri în acest tip de manifestări. Noi ne pliem pe tipul adunării publice. În ce privește manifestările de anul trecut, și asta uită toată lumea, până nu au fost violențe nici noi nu am reacționat. Au existat totuși atunci niște distrugeri de milioane de euro, așa cum au fost reclamate de primării. Reacția noastră a ținut cont de mulțimea din fața noastră. Dacă se desfășoară pașnic și civilizat (manifestările – n.r.), de ce ar trebui să avem noi altă reacție?”, a declarat pentru gândul colonelul Ovidiu Vasilică.

„În alte țări, în cazul mișcărilor de tip Occupy, abordarea a fost corectă, iar autoritățile le-au permis. Și în Turcia, până nu au început violențele, nu au existat intervenții în forță”, a mai spus prim-adjunctul Jandarmeriei Române.

Ovidiu Vasilică a mai precizat că cele mai multe adunări care au ca subiect Roșia Montană sunt autorizate: „De exemplu, duminică, din 9 astfel de adunări, doar două au fost neautorizate – la București și la Cluj”.

Agent FBI: „Ce s-a întâmplat anul trecut a fost putere hard, atunci când spui – nu-mi pasă ce spui și ce faci, te bag la închisoare”

Agentul FBI Jean Larned, specialist al Unității de Științe Comportamentale (Behavioral Science Unit), unul dintre cei doi instructori ai agenției americane veniți la București să îi învețe pe jandarmii și polițiștii români cum să abordeze conflictele și cazurile din comunități etnice, a explicat pentru gândul că această abordare de tip „soft” este cea corectă în munca forțelor de ordine. El a spus că a văzut știrile despre protestele masive legate de Roșia Montană.

„Sunt două lucruri foarte importante în munca de poliție: controlul, puterea hard, și încrederea, puterea soft. Puterea soft, când te duci și comunici, le spui că nu trebuie să facă asta, trebuie să respecte legea, dacă tu ne ajuți te ajutăm și noi pe tine. Modelul merge acum către puterea soft și asta o să încercăm să predăm astăzi: muncă de poliție orientată către comunitate, bazată pe informații și pe dovezi”, a explicat Jean Larned pentru gândul.

„Ce s-a întâmplat anul trecut (la proteste – n.r.) a fost putere hard, atunci când spui – nu-mi pasă ce spui și ce faci, te bag la închisoare. Există un echilibru. Ne îndreptăm spre puterea soft, în care mergem și ajutăm comunitățile, însă mereu va exista o parte a comunității care nu va dori să ajute, să respecte legea. Atunci trebuie să recurgi la inhibitori, la puterea hard”, a mai spus agentul FBI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii