Cum a schimbat Jandarmeria strategia la protestele Roșia Montană: „Dacă se desfășoară pașnic și civilizat, de ce ar trebui să avem noi altă reacție?”. Ce spune un agent FBI

Cum a schimbat Jandarmeria strategia la protestele Roșia Montană: „Dacă se desfășoară pașnic și civilizat, de ce ar trebui să avem noi altă reacție?. Ce spune un agent FBI
Publicat: 24/09/2013, 21:03
Actualizat: 24/09/2013, 21:03

Colonelul Ovidiu Vasilică, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, a explicat pentru gândul de ce s-a schimbat strategia Jandarmeriei față de protestatari, de la manifestațiile anti-Băsescu din iarna anului 2012 la cele împotriva proiectului Roșia Montană, din toamna anului 2013.

El a spus că, spre deosebire de iarna anului trecut, acum nu există violențe și distrugeri, iar Jandarmeria dorește să abordeze protestele în funcție de mulțimea pe care o au în față. Explicațiile acordate gândul au venit în cadrul unui seminar pe care FBI, Departamentul de Stat și Ambasada SUA îl desfășoară la București, pentru a-i învăța pe jandarmi și polițiști cum să acționeze când au de-a face cu minorități etnice sau culturale. Ovidiu Vasilică a vorbit, în deschiderea acestui seminar, despre modul în care Jandarmeria Română încearcă să schimbe abordarea mulțimilor și să promoveze dialogul și negocieriloe, în locul forței brute.

„Avem negru și gri în acest tip de manifestări. Noi ne pliem pe tipul adunării publice. În ce privește manifestările de anul trecut, și asta uită toată lumea, până nu au fost violențe nici noi nu am reacționat. Au existat totuși atunci niște distrugeri de milioane de euro, așa cum au fost reclamate de primării. Reacția noastră a ținut cont de mulțimea din fața noastră. Dacă se desfășoară pașnic și civilizat (manifestările – n.r.), de ce ar trebui să avem noi altă reacție?”, a declarat pentru gândul colonelul Ovidiu Vasilică.

„În alte țări, în cazul mișcărilor de tip Occupy, abordarea a fost corectă, iar autoritățile le-au permis. Și în Turcia, până nu au început violențele, nu au existat intervenții în forță”, a mai spus prim-adjunctul Jandarmeriei Române.

Ovidiu Vasilică a mai precizat că cele mai multe adunări care au ca subiect Roșia Montană sunt autorizate: „De exemplu, duminică, din 9 astfel de adunări, doar două au fost neautorizate – la București și la Cluj”.

Agent FBI: „Ce s-a întâmplat anul trecut a fost putere hard, atunci când spui – nu-mi pasă ce spui și ce faci, te bag la închisoare”

Agentul FBI Jean Larned, specialist al Unității de Științe Comportamentale (Behavioral Science Unit), unul dintre cei doi instructori ai agenției americane veniți la București să îi învețe pe jandarmii și polițiștii români cum să abordeze conflictele și cazurile din comunități etnice, a explicat pentru gândul că această abordare de tip „soft” este cea corectă în munca forțelor de ordine. El a spus că a văzut știrile despre protestele masive legate de Roșia Montană.

„Sunt două lucruri foarte importante în munca de poliție: controlul, puterea hard, și încrederea, puterea soft. Puterea soft, când te duci și comunici, le spui că nu trebuie să facă asta, trebuie să respecte legea, dacă tu ne ajuți te ajutăm și noi pe tine. Modelul merge acum către puterea soft și asta o să încercăm să predăm astăzi: muncă de poliție orientată către comunitate, bazată pe informații și pe dovezi”, a explicat Jean Larned pentru gândul.

„Ce s-a întâmplat anul trecut (la proteste – n.r.) a fost putere hard, atunci când spui – nu-mi pasă ce spui și ce faci, te bag la închisoare. Există un echilibru. Ne îndreptăm spre puterea soft, în care mergem și ajutăm comunitățile, însă mereu va exista o parte a comunității care nu va dori să ajute, să respecte legea. Atunci trebuie să recurgi la inhibitori, la puterea hard”, a mai spus agentul FBI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului