Câți maidanezi au fost adoptați în ziua în care eutanasierea a devenit legală. Reportaj în adăpostul Pallady

Publicat: 25/09/2013, 21:07
Actualizat: 23/10/2014, 11:00

Adăpostul Pallady, strada Drumul Lunca Jariștei din Sectorul 3 al Capitalei , ora 14.00, la puțin timp după ce Curtea Constituțională a declarat că legea eutanasierii maidanezilor, adoptată de Parlament pe 10 septembrie, este constituțională.

Când intri pe stradă nimic nu-ți dă de bănuit că la capătul drumului este singurul adăpost din București pentru câinii maidanezi deținut de Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor. Însă, pe măsură ce te apropii de gardul albastru auzi lătratul tot mai pronunțat al câinilor. „Trebuie să așteptați dacă ați venit pentru câine, că mai este cineva”, ne întâmpină portarul care stă „la zăvor”.

În fața porții așteaptă un pensionar. A venit să-și caute câinele pe care hingherii l-au ridicat de lângă bloc. „Le-am spus că nu a făcut nimic, că e sterilizat, că îl am în grijă, dar nimic”, a spus bărbatul. Spune că nu vrea să-și dea numele pentru că vecinii lui nu sunt de acord cu maidanezii și nu vrea să mai aibă probleme. „Atâta răutate ca în zilele astea n-am văzut! Acum o să-l duc la cineva într-o curte să fie în siguranță”, mai spune bărbatul, care locuiește în sectorul 6.

În curte, cei câțiva angajați de la ASPA nu vor să se vorbească despre decizia care tocmai a fost luată de CCR . „Noi nu contăm. Cine ține de părerea noastră? Dar eu mă întreb dacă copilul acela se îneca ce făceam? Secam lacul? Au fost cazuri chiar în parc când s-au electrocutat copiii în parc și cine a fost de vină? Ce am făcut atunci am tăiat stâlpii?”, se întreabă angajatul.

„Dacă fiecare bucureștean de la curte ar adopta n-am fi în situația asta”

Dintr-una din încăperile unde sunt adăpostiți câinii iese o doamnă însoțită de un bărbat cu un câine negru în brațe. „Stau la casă în satul Corbeanca și am doi cățele de rasă. Am venit să mai iau un câine. Dacă fiecare bucureștean care stă la casă ar adopta un câine n-am mai fi avut situația asta”, spune Maria Oltean, care adaugă că a venit și a ales câinele în urmă cu câteva zile împreună cu fiica ei. „Îl va chema Oz, fiica mea ia pus numele. Am încercat să iau un câine sănătos, l-am ales și la recomandarea angajaților de aici”, a mai spus femeia.

O cușcă are 4-5 câini

Câinii sunt ținuți în două încăperi tip vagon. În partea dreaptă, într-o singură cușcă stau câte patru-cinci câini. De cum intri în încăpere te ia un miros pestilențial, greu de suportat, iar câinii încep să latre. „Asta este spațiul. În partea asta e mai strâmt. În cealaltă începere au și ieșire afară”, ne explică unul dintre hingheri.

În încăpere intră un domn care spune că ar vrea să vadă un câine pentru a-l adopta. „Am venit și săptămâna trecută, dar era prea coadă și n-am văzut nimic. Eu am doi câini acasă, eu am biroul la o sută de metri mai sus pe strada asta. Dar m-am gândit să mai iau o femelă”, spune Horia Tamaș. Bărbatul îi arată îngrijitorului că vrea să vadă o cățelușă din prima cușcă, de culoare maro cu alb. I se spune că trebuie mai întâi castrată. „Aceasta astăzi a fost adusă. Dacă nu vine nimeni după ea în două zile, atunci e a dumneasvoastră”, îi spune angajatul ASPA. „Și cum facem? Dacă după ce o castrați vine cineva și o ia?”, întreabă Horia. „Noi îl punem deoparte și dacă vine îi explicăm că dumneavostră îl luați și aveți grijă de el”, îl asigură îngrijitorul.

În curtea ASPA intră un două doamne între două vârste care spun că au venit după „Niculae”, maidanezul de la bloc. „L-a lăsat cineva la bloc și noi am avut grijă de el. Dar hingherii l-au adus aici”, spune prima doamnă, care precizează că stă chiar în Lacul Tei. „Acum am vorbit cu o doamnă doctor care are un spital particular și care îi primește în curte, că la bloc nu poți să-l mai ții”, continuă doamna. Prietena ei se duce să-l caute pe Niculae. Nu trec zece minute și doamna iese cu câinele în lesă.„Vedeți ce agitat e? Nepoțelul meu îi dă să mânânce de când era mic!”, spune doamna.

Cele două duc cățelul la mașina, unde îl pun pe bancheta din spate. „Stai liniștit aici că acum ajungem la doamna doctor!”, îi spune stăpâna.

Angajații ASPA spun că în adăpostul are 200 de locuri. Alte 800 de locuri sunt în cel de-al doilea adăpost deținut de primărie la Mihăilești.

Miercuri, în ziua în care Curtea Constituțională a dat undă verde eutanasierii, doar 25 de persoane au venit „la vizită”.

Programul pentru adopție la adăpostul din strada Drumul Lunca Jariștei este luni, miercuri și vineri între orele 9 și 15.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el...
Sticlele care distrug sănătatea. Provoacă boli grave
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani