5 pași esențiali pentru întărirea sistemului imunitar

5 pași esențiali pentru întărirea sistemului imunitar
Publicat: 21/10/2013, 15:44
Actualizat: 29/07/2014, 19:33

Fluctuațiile de temperatură, alimentația dezechilibrată, stresul și lipsa somnului sunt câțiva dintre factorii care ne pun în pericol sistemul imunitar, susțin medicii.

Specialiștii spun că pentru a ne întări sistemul imunitar trebuie să respectăm câteva reguli esențiale.

● Dormi minimum 6 ore pe noapte. Pentru a ne putea îndeplini activitățile zilnice, trebuie să dormim între 6 și 8 ore pe noapte. Aceasta este recomandarea oamenilor de știință care au corelat somnul cu echilibrul hormonal, menținerea unei greutăți optime, gândirea lucidă, îmbunătățirea stării de spirit și sănătatea pielii.

● Inviorează-te cu o cafea. Această băutură prezintă unele beneficii pentru sănătate. Asta pentru că, potrivit studiilor de profil, citate de Nescafe, cafeina stimulează activitatea fizică și mentală, făcând parte dintr-un stil de viață echilibrat. Bineînțeles, recomandările de consum depind de la o persoană la alta, luând în considerare și sensibilitatea la cafeină, precum și stilul de viață.

Recomandări de consum și preparare: 2-3 căni de cafea pe zi, dozând de fiecare dată corect cafeaua: 1-2 lingurițe de cafea solubilă la 150 mililitri de apă.

● Profită de super-alimentele de sezon. În această perioadă ne putem bucura de o varietate mare de fructe și legume. De aceea e recomandat să le mănânci în stare naturală, pentru că acestea conțin mulți nutrienți care ajută organismul să lupte împotriva schimbărilor climatice din acest sezon.

Perele sunt desertul perfect al toamnei, acestea având un conținut ridicat de vitamina C și cupru. Dovleacul este o altă delicatesă, care, copt la cuptor cu puțină scorțișoară, poate reprezenta o delicioasă cină, fiind și o sursă bună de potasiu, beta-caroten și vitamina B. Aceleași beneficii nutritive le obținem și alegând cartofii dulci – garnitura perfectă în acest sezon. În zilele în care vrei să renunți la produsele de origine animală, o sursă bună de proteine sunt ciupercile.

●Nu uita de proteine. Acestea au în principal un rol structural, adică sunt un fel de căramizi folosite la construcția celulei, a țesuturilor și a organelor. Proteinele sunt folosite și în sinteza anticorpilor și a enzimelor, intră în alcătuirea hormonilor au rol în transportul diferitelor minerale, vitamine sau al altor substanțe în sânge. Proteinele complete sunt de origine animală – carnea (pui, peste, curcan, porc sau vită), ouăle și produsele lactate – conținând aminoacizi esențiali care ajută la formarea mușchilor și țesuturilor.

● Fă sport cu regularitate. Medicii susțin că activitatea fizică ajută la întărirea sistemului de apărare al organismului. Sportul se recomandă pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular și pentru reducerea stresului.

„Schimbările climatice care au loc în acest anotimp ne pot slăbi sistemul imunitar, ceea ce ne face mai susceptibili la răcelile comune. Pentru a ne fortifia sistemul imunitar și pentru a avea un organism puternic care să lupte împotriva tututror schimbărilor din această perioadă, trebuie să acordăm o atenție mare alimentației. Chiar dacă a trecut sezonul salatelor de vară, putem să ne bucurăm de marea varietate de legume și fructe de toamnă și să le includem în meniu, în fiecare zi. Acest stil de alimentație, alături de activitatea fizică zilnică, ne va ajuta să ne menținem și o greutate optimă pe tot parcursul sezonului rece. Nu în ultimul rând, 2-3 căni de cafea solubila în zilele de toamnă ne ajută să ne mobilizăm și să fim mereu într-o formă fizică și psihică de invidiat”, spune Nicoleta Tupita, specialist în nutritie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple