Prima pagină » Știri externe » Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, iar ajutorul financiar oferit de Rusia are efecte minime

Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, iar ajutorul financiar oferit de Rusia are efecte minime

Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, iar ajutorul financiar oferit de Rusia are efecte minime
Protestele violente începute în urmă cu trei luni în Ucraina au condus la o retragere în masă a investitorilor străini, iar ajutorul oferit de Rusia nu a reușit să compenseze plecarea acestora.

Tranșa de 2 miliarde de dolari plătită marți de Rusia guvernului ucrainean, parte a împrumutului de 15 miliarde de dolari convenit în decembrie, a avut efecte minime pe piețele financiare, transmite Bloomberg.

Astfel, costurile de finanțare ale Ucrainei au scăzut ușor, timp de numai o oră, după încasarea tranșei de la Rusia. Obligațiunile guvernamentale cu maturitatea în luna iunie a acestui an s-au apreciat cu 1,4% la începutul ședinței de tranzacționare de marți, însă au pierdut întreg câștigul pe parcursul zilei și au închis în scădere cu 0,2%, după ce autoritățile au lansat un ultimatum pentru protestatarii din Piața Independenței din Kiev.

Forțele de ordine au luat cu asalt Piața Independenței marți seară, după lăsarea întunericului, bilanțul primei nopți de ciocniri violente soldându-se cu cel puțin 21 de morți și sute de răniți, potrivit presei internaționale. Agenția Reuters transmite, citând autoritățile și reprezentanții opoziției, că au avut loc cel puțin 14 decese în rândul protestatrilor și 7 în rândul forțelor de ordine, iar sute de persoane au fost rănite.

Ministerul Sănătății de la Kiev a anunțat, potrivit Bloomberg, că până miercuri la ora 6:00 au fost înregistrate 25 de decese în rândul protestatarilor și forțelor de ordine.

Protestele au început în urmă cu trei luni, după ce Ianukovici a decis să se retragă dintr-un acord de liber schimb cu UE, optând pentru apropierea de Rusia, care a oferit o linie de finanțare de 15 miliarde de dolari.

Mișcările de stradă nu sunt izolate în Kiev, înregistrându-se incidente în cel puțin alte trei orașe importante din vestul țării. Potrivit uatorităților, protestatarii au ocupat sediile administrației regionale din orașele Ivano-Frankivsk și Liov. Potrivit presei locale, principala secție de poliție din Ternopil a fost incendiată.

Potrivit AFP, protestatari au preluat controlul asupra unor depozite de arme dintr-o unitate militară din Liov, după ce au luat-o cu asalt în cursul nopții de marți spre miercuri.

Randamentul mediu al obligațiunilor de stat ucrainene cu maturitatea în acest an a atins marți 21,92%, cu 12 puncte procentuale mai mult față de titlurile cu scadența în 2023.

Randamentele de referință ale obligațiunilor guvernului ucrainean sunt aproape de maxime record pe piața secundară, iar grivna s-a prăbușit cu peste 7% de la începutul lui 2014, la minimul ultimilor cinci ani, în pofida finanțării primite de stat de la Rusia. Rezervele băncii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, în urma eforturilor de a limita declinul monedei naționale. Autoritățle au introdus recent restricții asupra tranzacțiilor financiare cu valută, în încercarea de a frâna retragerile de capital.

„Banii din Rusia nu reprezintă o soluție. Situația a scăpat de sub control. Mă tem că va fi mai multă vărsare de sânge”, comentează pentru Bloomberg Dmitri Barinov, manager la fondul Union Investment Privatfonds din Frankfurt, cu active de 2,5 miliarde de dolari.

Barinov a afirmat că s-a retras complet din Ucraina după ce agenția Standard & Poor’s a retrogradat, pe 28 ianuarie, ratingul țării la nivelul „CCC+”. Trei zile mai târziu, Moody’s a coborât ratingul Ucrainei la „Caa2”. În feburarie, și agenția Fitch a înrăutățit calificativul atribuit Ucrainei la „CCC”.

Managerul Union Privatfonds anticipează că ratingurile de credit ale Ucrainei ar putea fi reduse în continuare , presiunile pe cursul valutar vor crește, iar în curând „am putea asista la retrageri masive de depozite bancare”.

Contractele credit default swap (CDS) prin care investitorii asigură datoriile Ucrainei față de posibilitatea de neplată au ajuns marți la 11,98 puncte procentuale, aproape de maximul record înregistrat în anul 2009, potrivit datelor CMA, citate de Bloomberg.

Grivna s-a depreciat cu 7,4% de la începutul acestui an, dolarul urcând pe piața ucraineană la maximul ultimilor cinci ani, potrivit CNBC. Tranzacțiile valutare cu maturitatea la trei luni cotează dolarul la 9,65 grivne, în scădere cu 8,2% de la începutul lui 2014, potrivit Bloomberg.

Moneda ucraineană a scăzut marți cu 0,8%, declin ameliorat de decizia autorităților de a permite importatorilor să cumpere valută. Indicele UX al bursei de la Kiev s-a prăbușit marți cu 4,22%.

Violențele din noaptea de marți spre miercuri de la Kiev au estompat efectul ușor pozitiv al reluării acordului de finanțare cu Rusia, întrerupt la finele lunii ianuarie după demisia premierului Mikola Azarov, care asigură în prezent interimatul.

Bancherul Tim Ash, economist șef la Standard Bank în Londra, comentează, potrivit Bloomberg, că sprijinul financiar rusesc către guvernul ucrainean a fost reluat pentru a asigura numirea unui premier compatibil cu interesele Rusiei. Ianukovici va desemna în cursul acestei săptămâni un candidat pentru funcția de premier.

Fondurile primite de la Rusia vor acoperi necesarul de finanțare în valută al Ucrainei și vor ajuta guvernul să-și acopere datoriile în monedă străină, consolidând puterea lui Ianukovici până la alegerile de anul viitor, potrivit unui raport semnat de analistul Vadim Khramov de la Bank of America.

Citește și

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
Adevarul
Câți bani i s-au cerut șpagă lui Gigi Becali pentru a intra la facultate. „Plâng singur în mașină și mă gândesc”
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
Detalii de ULTIMĂ ORĂ: unde a fost văzut Emil Gânj, criminalul Andei
Ce se întâmplă doctore
2000 lei în plus pentru pensionarii care au aceste diagnostice! Lista completă a candidaților eligibili
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
StirileKanalD
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
KanalD
Prognoza meteo pentru sâmbătă, 12 iulie 2025: Meteorologii ANM anunță o nouă zi caniculară, cu temperaturi maxime de peste 30 de grade Celsius
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Planeta care PLUTEȘTE pe APĂ! Cum e posibil?
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele prezentator a murit. Toți copiii l-au iubit. A fost un pionier
Evz.ro
Gustări de vară. Pasta de dovlecei și icrele false din fasole vor arăta spectaculos pe platourile festive
A1
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Care a fost, de fapt, motivul pentru care Robert "Wolf" a ucis-o cu sânge rece pe Teodora Marcu?
RadioImpuls
Ai buget de Beach, Please! 2025?! Tarifele la mâncare în festival. Vezi meniul complet și prețurile care te așteaptă
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Tot mai mulți copii și tineri se deconectează voluntar de la smartphone-uri