ANAF a început un control la Astra Asigurări

ANAF a început un control la Astra Asigurări
Publicat: 21/02/2014, 16:57
Actualizat: 31/07/2014, 14:39

Surse oficiale din ANAF au declarat agenției MEDIAFAX că instituția a inițiat deja procedurile de control, în urma sesizării ASF privind suspiciuni de fraudă fiscală în cadrul societății de asigurare.

„Acțiunea de control inopinat a început deja. Ea va fi urmată de verificările Inspecției Fiscale și de alte verificări încrucișate pentru a se găsi eventualele canale de «sifonare» a unor importante sume de bani”, au declarat sursele citate.

ASF a anunțat, marți, că a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, cea mai mare companie de asigurări din România, aflată în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat acționarii și conducerea și a numit KPMG Advisory ca administrator special.

KPMG va trebui să inițieze „în regim de urgență” procedurile legale de majorarea capitalului social până la un nivel care să permită societății respectarea cerințelor de solvabilitate și lichiditate și să facă inventarierea dosarelor de daună, înregistrate în evidențele societății de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale și a stabilirii obligațiilor față de creditorii de asigurări, activitatea de verificare. Inventariere și instrumentare a dosarelor se va face în regim de urgență.

Administratorul va lua luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare și în conformitate cu cerințele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.

Pe parcursul acestui proces, companiei îi va fi interzis să efectueze investiții în valori mobiliare si imobiliare, cu excepția plasamentelor în depozite bancare și titluri de stat/certificate de trezorerie.

De asemenea, se va interzice înstrăinarea bunurilor și/sau activelor societății de asigurare, fără aprobarea prealabilă a ASF.

KPMG va luat măsurile necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului și interzicerea acordării de noi împrumuturi, va inventariea și evalua, conform normelor în vigoare, creanțele înregistrate în evidențele societății și va anula creanțele din asigurare aferente contractelor ieșite din perioada de valabilitate, cu înregistrarea rezultatelor în contabilitatea societății, în regim de urgență.

În urmă cu două săptămâni, MEDIAFAX a anunțat în exclusivitate că ASF a întocmit un raport prin care suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza căruia BNR a sesizat DNA. Raportul invoca acrodarea de credite mari către companii din grup, reasigurări la companii de reasigurare înregistrate în insulele Cayman și risc de neplată în caz de dezastre naturale.

În replică, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitură „de tip mafiot”, incalificabilă, care va genera un șoc internațional uriaș.

Adamescu susține că ASF blochează preluarea subbsidiarei din România a grupului francez AXA, care ar fi rezolvat problemele companiei Astra.

De asemenea, omul de afaceri a anunțat că va contesta în justiție decizia ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiară pentru Astra.

Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,68% și Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice și juridice, cu o participație reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pieței de asigurări din România, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei în 2012 și mai mult de patru milioane de clienți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Se CONFISCĂ tot. E ilegal oriunde în România. Anunțul venit azi, 18 mai
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×