ANAF a început un control la Astra Asigurări

ANAF a început un control la Astra Asigurări
Publicat: 21/02/2014, 16:57
Actualizat: 31/07/2014, 14:39

Surse oficiale din ANAF au declarat agenției MEDIAFAX că instituția a inițiat deja procedurile de control, în urma sesizării ASF privind suspiciuni de fraudă fiscală în cadrul societății de asigurare.

„Acțiunea de control inopinat a început deja. Ea va fi urmată de verificările Inspecției Fiscale și de alte verificări încrucișate pentru a se găsi eventualele canale de «sifonare» a unor importante sume de bani”, au declarat sursele citate.

ASF a anunțat, marți, că a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, cea mai mare companie de asigurări din România, aflată în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat acționarii și conducerea și a numit KPMG Advisory ca administrator special.

KPMG va trebui să inițieze „în regim de urgență” procedurile legale de majorarea capitalului social până la un nivel care să permită societății respectarea cerințelor de solvabilitate și lichiditate și să facă inventarierea dosarelor de daună, înregistrate în evidențele societății de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale și a stabilirii obligațiilor față de creditorii de asigurări, activitatea de verificare. Inventariere și instrumentare a dosarelor se va face în regim de urgență.

Administratorul va lua luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare și în conformitate cu cerințele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.

Pe parcursul acestui proces, companiei îi va fi interzis să efectueze investiții în valori mobiliare si imobiliare, cu excepția plasamentelor în depozite bancare și titluri de stat/certificate de trezorerie.

De asemenea, se va interzice înstrăinarea bunurilor și/sau activelor societății de asigurare, fără aprobarea prealabilă a ASF.

KPMG va luat măsurile necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului și interzicerea acordării de noi împrumuturi, va inventariea și evalua, conform normelor în vigoare, creanțele înregistrate în evidențele societății și va anula creanțele din asigurare aferente contractelor ieșite din perioada de valabilitate, cu înregistrarea rezultatelor în contabilitatea societății, în regim de urgență.

În urmă cu două săptămâni, MEDIAFAX a anunțat în exclusivitate că ASF a întocmit un raport prin care suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza căruia BNR a sesizat DNA. Raportul invoca acrodarea de credite mari către companii din grup, reasigurări la companii de reasigurare înregistrate în insulele Cayman și risc de neplată în caz de dezastre naturale.

În replică, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitură „de tip mafiot”, incalificabilă, care va genera un șoc internațional uriaș.

Adamescu susține că ASF blochează preluarea subbsidiarei din România a grupului francez AXA, care ar fi rezolvat problemele companiei Astra.

De asemenea, omul de afaceri a anunțat că va contesta în justiție decizia ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiară pentru Astra.

Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,68% și Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice și juridice, cu o participație reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pieței de asigurări din România, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei în 2012 și mai mult de patru milioane de clienți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună