Oamenii de știință au descoperit un nou virus, vechi de aproape 30.000 de ani

Oamenii de știință au descoperit un nou virus, vechi de aproape 30.000 de ani
Publicat: 10/03/2014, 21:04

Un nou tip de virus uriaș, denumit „Pithovirus”, a supraviețuit congelat peste 30.000 de ani, într-un strat de permafrost siberian contemporan cu extincția omului de Neanderthal, potrivit unui studiu publicat luni, informează AFP.

Acest virus foarte vechi, capabil să infecteze amibe, dar inofensiv pentru oameni și animale, a făcut ca numărul familiilor de virusuri uriașe cunoscute să ajungă la cifra 3, notează autorii acestui studiu care a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Descoperit în solul înghețat în permanență din extremul nord-estic siberian, în regiunea autonomă Ciukotka, Pithovirus este într-adevăr diferit de virusurile uriașe descoperite anterior – Mimivirus (familia Megaviridae), descoperit în 2003, și Pandoravirus, descris în revista Science în iulie 2013.

Virusurile uriașe (cu un diametru mai mare de 0,5 din a milioana parte dintr-un metru) sunt, contrar altor virusuri, ușor de văzut cu un simplu microscop optic.

Acest virus care infectează amibele conține un număr foarte mare de gene în raport cu alte virusuri curente (cel al gripei și HIV conțin doar aproximativ 10 gene). Dimensiunea lor (și genomul lor) este comparabilă cu cele ale multor bacterii sau chiar mai mari.

„Faptul că acest virus refugiat în sol în urmă cu peste 30.000 de ani poate să supraviețuiască și să fie încă infecțios sugerează că topirea permafrostului din cauza încălzirii globale și a explotărilor miniere și industriale din regiunile arctice ar putea să prezinte anumite riscuri pentru sănătatea publică”, a subliniat Jean-Michel Claverie, de la laboratorul Information Génomique et Structurale (IGS-CNRS Marseille, France), coautor al studiului.

Posibilitatea reapariției unor virusuri considerate eradicate, precum cel al variolei, care se multiplică într-o manieră similară celei a Pithovirusului, pornind din acel uriaș „frigider” care este permafrostul siberian, nu mai ține de un scenariu științifico-fantastic, a declarat Jean-Michel Claverie, reamintind faptul că variola a făcut ravagii de-a lungul timpului în Siberia.

Laboratorul IGS din Marsilia realizează în această perioadă un studiu „metagenomic” al permafrostului care va permite evaluarea acestui risc. „Vom căuta ADN, adică amprentele genetice ale virusului (sau ale bacteriilor) patogene pentru om, pentru a vedea dacă există, de exemplu, urme de variolă în eșantioanele din acest strat de permafrost prelevate la o adâncime de 30 de metri”, a adăugat savantul francez. Acest procedeu este lipsit de pericole, pentru că vizează doar prelevarea de amprente care vor fi comparate cu cele din băncile de date existente.

„Pithovirus sibericum” amintește prin talia și forma sa de amforă de Pandoravirus, însă genomul și modul de înmulțire (în afara nucleului celulei) arată că este foarte diferit de acesta.

Are doar un număr foarte mic de gene comune cu Pandoravirus și genomul său este mai mic, conținând mai puțin de 500 de gene, în comparație cu cele peste 2.500 conținute de „Pandoravirus salinus”. Aceste două virusuri au în comun doar una sau două proteine dintre cele câteva sute din care sunt alcătuite.

Potrivit cercetătorilor, această descoperire a subliniat cât de sărace sunt cunoștințele umane despre biodiversitatea microscopică, atunci când sunt explorate noi medii.

Regiunea Ciukotka, de unde provine noul virus uriaș, adăpostește mari rezerve de petrol, gaze naturale, cărbune, aur și tungsten.

Studiul a fost realizat de echipele franceze din Marsilia și din Grenoble (laboratorul de Biologie à Grande Echelle/CEA-INSERM-Joseph Fourier) și Genoscope (CEA-CNRS), în colaborare cu o echipă de cercetători de la Academia de științe din Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Soluţia disperată a patronului unui restaurant din Italia în criză de personal. "Ofer 300 de euro...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Un agent de securitate al lui Drake a fost împușcat la locuința rapperului. Ce se...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Românii sunt obligați. UE a dat ordin pentru cei cu telefoane mobile
Fraudă pe internet. Noua înșelătorie cu Marele Premiu
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Cristina Spătar a suferit într-un grav accident în timp ce mergea spre casă: ”Au venit...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Universul ar putea fi plin de găuri negre care nu mor niciodată