Cluj: Operație, în premieră națională, prin care limba unui pacient de 44 de ani va fi înlocuită

Cluj: Operație, în premieră națională, prin care limba unui pacient de 44 de ani va fi înlocuită
Publicat: 09/04/2014, 10:38
Actualizat: 04/11/2019, 13:33

Medicul Teofil Lung, coordonatorul echipei de medici, a declarat, miercuri, presei, înaintea intervenției, că pacientul a efectuat ședințe de chimioterapie și cobaltoterapie, însă tumoarea a crescut în continuare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Efectuăm o operație, în premieră națională, unicat, la un pacient de 44 de ani din București, care are o tumoare la limbă. Limba se fragmentează, e bucăți deja, iar sub ea e un crater imens. Pacientul a făcut 32 de ședințe de chimioterapie și cobaltoterapie iar în urma tratamentului tumora nu a dispărut, ci a crescut în continuare și a ajuns în faza în care i-a cuprins limba, laringele, zona amigdaliană și are ganglioni pe ambele părți latero-cervicale, lângă carotidă și jugulară. Pacientul are dureri foarte mari, nu poate să mai înghită, nu se poate alimenta deloc. Operația constă în îndepărtarea, în totalitate, a tumorii, dar și a limbii, a țesutului de sub limbă, facem o larigectomie înaltă, îndepărtăm ganglionii și organul vorbirii, și apoi încercăm o reconstrucție imediată, și vom lua mușchi din pectoral pentru a înlocui limba, pentru că în cavitatea bucală a pacientului nu va mai rămâne nimic”, a afirmat Lung.

Potrivit acestuia, intervenția chirurgicală durează circa șase – șapte ore.

„Post – operator, pacientul se va alimenta cu sondă naso-gastrică și va respira prin canulă traheală, pe care sperăm să o suprimăm, ulterior, într-un timp scurt. Dacă alimentația nu va putea fi reluată pe cale naturală, se va face gastro stomă, se face un orificiu lateral, iar pacientul se va alimenta direct prin stomac. Sperăm, totuși, să își poată relua deglutiția și să poată să înghită după o anumită perioadă. Încercăm să vedem ce rămâne din organul vorbirii și dacă va fi nevoie de un aparat ajutător, numit laringofon, pentru a putea vorbi. Nu va avea o viață fericită post-operator”, a explicat Teofil Lung.

Acesta a menționat că problema mare a pacienților pe care îi tratează este faptul că au sistemul de apărare distrus, numărul leucocitelor fiind sub jumătate, „ceea ce presupune posibilitatea unor infecții post-operatorii”.

„Chimioterapia și cobaltoterapia îngreunează mult vindecarea. Am zeci de pacienți purtați prin diferite spitale, pentru tot felul de analize, iar tumorile în cazul lor au crescut, în așa fel încât au devenit inoperabile. Trag, din nou, un semnal de alarmă, și spun că lumea trebuie să știe că cele două tratamente, chimio și cobaltoterapia nu dau randament în acest timp de cancer. Că dau în altele, foarte bine, dar aici nu au efect”, a mai spus medicul clujean.

Pacientul Ion Gheorghe a declarat la rândul său înaintea intervenției chirurgicale că este șofer de meserie și a fumat mai multe pachete de țigări pe zi.

„Din ianuarie 2013 am fost descoperit cu această boală, cancer la limbă, nu puteam să mai înghit, am fost la spitale din București și am făcut 32 de ședințe de chimioterapie. Aveam peste 90 de kilograme, am slăbit foarte mult, nu mai puteam să mănânc nimic, doar ceai. Am fumat 32 de ani, sunt șofer, asta e meseria, fumam mai multe pachete de țigări pe zi”, a spus pacientul care a adăugat că este încrezător în operație.

Teofil Lung a precizat că a mai efectuat de-a lungul carierei alte două intervenții similare, prima în 1986, dar care nu a constituit un succes deplin, și una în urmă cu 10 ani, la o pacientă care a reușit să vorbească după 21 de zile de la operație și și-a reluat alimentația normală după o lună.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?