Afacerile companiei Comcereal Vaslui, deținută de Adrian Porumboiu, au urcat cu 17%, la 320 mil. lei

Afacerile companiei Comcereal Vaslui, deținută de Adrian Porumboiu, au urcat cu 17%, la 320 mil. lei
Afacerile companiei Comcereal Vaslui, deținută de Adrian Porumboiu, au urcat cu 17%, la 320 mil. lei
Publicat: 02/05/2014, 21:15

Compania a consemnat în anul 2012 o cifră de afaceri de 273,7 milioane lei, cu 46% peste cea din 2011, de 187 milioane lei.

Atât veniturile, cât și cheltuielile au urcat anul trecut cu câte 26%, la 343 milioane lei (77,6 milioane euro) și, respectiv, la 338,2 milioane lei (76,5 milioane euro), potrivit raportului pentru anul trecut transmis pieței Rasdaq a Bursei de Valori București (BVB).

Compania anticipează pentru acest an venituri totale de aproape 305 milioane lei și cheltuieli de 299,6 milioane lei, astfel că ar urma să încheie anul cu un profit brut de 5,3 milioane lei.

Comcereal Vaslui a încheiat anul trecut cu un profit brut de 4,8 milioane lei, foarte ușor peste cel din 2012, de 4,7 milioane lei.

„Se constată pentru anul 2013 o creștere semnificativă a producțiilor medii la hectar față anul precedent, când seceta a afectat substanțial producțiile obținute, cu peste 50% la grâu, floarea soarelui și porumb și aproape integral la rapiță. În condițiile obținerii pentru anul 2013 a unor producții cantitative mari prețurile de valorificare au înregistrat o scădere semnificativă față de anul precedent (…) Producția în curs de execuție reprezintă cheltuieli în suma de 44,8 milioane lei efectuate pentru înființarea culturilor de grâu și rapiță, cât și a lucrărilor pregătitoare pentru înființarea culturilor de floarea soarelui, porumb, orzoaică în primăvara anului 2014”, se arată în raport.

Vânzările de produse agricole au cumulat 253,1 milioane lei, din care 185,7 milioane lei au reprezentat încasările pentru grâu, 28,3 milioane lei pentru rapiță, 22,5 milioane lei pentru floarea soarelui, iar 16,4 milioane pentru porumb.

„Având în vedere gradul mare de integrare a activității în cadrul grupului Racova, mare parte din aceste produse se valorifică spre firmele din grup. Astfel, din producția de grâu de aproximativ 90.000 tone, aproximativ 40.000 tone se valorifică la Mopan Suceava, aproximativ 8.000 tone se folosesc pentru sămânță și pentru plata arendei, iar diferența de aproximativ 42.000 tone se valorifică spre terți, firme de morărit panificație sau angrosiști (Toepfer, Cargill, Nidera). Producția de rapiță și de floarea soarelui, aproximativ 24.000 tone, se livrează și procesează intragrup în cadrul Ulerom Vaslui sau extragrup, către clienți precum Toepfer, Expur. Din producția de porumb, de aproximativ 10.000 tone, se reține pentru ferma zootehnică proprie cantitatea de 500 tone, iar diferenta de 9.500 tone este livrată către terți. Producția zootehnică, aproximativ 38.000 hectolitri lapte, se valorifică integral catre Ilvas Vaslui”, se spune în raport.

Compania a primit anul trecut subvenții de 19,2 milioane lei.

„Producția agricolă vegetală se realizează pe 27.737 ha terenuri agricole, arendate de la persoane fizice și juridice. În teritoriu, activitatea este organizată în 15 baze de producție și recepție a produselor agricole, în cadrul a 30 ferme vegetale, unde se înființează, se întrețin și se recoltează următoarele culturi: grâu, rapiță, floarea soarelui, porumb, culturi furajere. Producția zootehnică se realizează în cadrul fermei Tirzii, una dintre cele mai moderne ferme de profil din țară, specializată pe vaci de lapte. Depozitarea producției vegetale se realizează în cele 3 silozuri și în alte 14 baze de recepție, cu o capacitate de depozitare de peste 270.250 tone. În silozurile și bazele noastre se depozitează producția proprie, cea obținută de firmele grupului Racova, respectiv Agrocomplex Bârlad, R-Agro Falciu, cât și producția realizată de terți. Producția de panificație se realizează în cadrul a doua secții de producere a pâinii și a produselor de panificație, cu o capacitate anuală totală de 1.800 tone”, se menționează în raport.

Printre obiectivele pe termen scurt se regăsesc mărirea suprafețelor cultivate prin arendarea sau prin cumpărarea de la persoane fizice sau juridice, astfel încât suprafață totală să se apropie de 30.000 hectare, dar și cultivarea unor soiuri de semințe de calitate superioară. Alte obiective sunt înlocuirea utilajelor agricole vechi, cumpărarea de animale de rase superioare, cu producții mult mai mari decât cele actuale.

Pe termen lung, conducerea Comcereal vrea să construiască o fabrică de pâine cu o capacitate de aproximativ 10.000 de tone în orașul Vaslui și să majoreze capacitățile de depozitare a produselor agricole, cu cel puțin 50.000 tone, prin construirea unor silozuri noi.

Comcereal Vaslui are un capital social de 25,8 milioane lei, divizat în 258 de milioane de acțiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu controlează puțin peste 90% din acțiunile Comcereal Vaslui, respectiv prin Racova are 84,35% din titluri, iar prin firma Mopan are aproape 5,73% din acțiuni.

Grupul deținut de omul de afaceri include firmele Racova, Ulerom, Ilvas, Agrocomplex și Mopan.

Cel mai recent transfer cu acțiunile Comcereal Vaslui a fost realizat pe 26 martie, când prețul a urcat cu 8,89%, la 0,245 lei. La această cotație, capitalizarea companiei este de 63,2 milioane lei (14,2 milioane euro).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale