Cum „plătesc” mai mulți ziariști din TVR pentru această emisiune scandaloasă difuzată în decembrie 2013

Cum „plătesc mai mulți ziariști din TVR pentru această emisiune scandaloasă difuzată în decembrie 2013
Publicat: 13/05/2014, 17:47
Actualizat: 29/07/2014, 21:57

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Cluj, Theodor Pavelescu, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că mai mulți angajați ai TVR vor fi chemați la audieri.

„Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus urmărirea penală față de mai multe persoane, suspectate de săvârșirea infracțiunii de incitare la ură sau discriminare, conform art. 369 din Codul Penal, în urma difuzării unui colind pe postul de televiziune TVR 3. Cercetarea are la bază sesizări ale Ministerului român de Externe și Ambasadei Israelului. Persoanele respective vor fi chemate la audieri”, a spus Pavelescu.

Potrivit acestuia, inițial a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care ulterior a transmis dosarul către Parchetul Tribunalului Cluj.

Potrivit Codului Penal, „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Surse judiciare au declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că audierile vizează întreaga echipă de producție care a realizat emisiunea în care a fost difuzat colindul cu tentă antisemită, cu angajați atât de la TVR Cluj, cât și de la TVR 3.

„Trebuie să se stabilească de către procurorul de caz cine a selectat colindul respectiv, dacă acest colind a fost ascultat anterior difuzării, cine a aprobat difuzarea pe post”, au subliniat sursele citate.

Postul public TVR 3 a difuzat, în 6 decembrie 2013, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind considerat antisemit, interpretat de grupul de colindători Ansamblul „Dor transilvan”, în colind fiind folosit de mai multe ori termenul „jidov”.

„A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă șfară [= fum] în drum”, potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

Președintele Federației Comunității Evreiești Cluj, Robert Schwartz, solicita TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit, spunând că așteaptă ca Poliția și Parchetul să se autosesizeze.

De asemenea, Ambasada statului Israel se declara profund îngrijorată de colindul interpretat de Ansamblul „Dor transilvan”, exprimându-și speranța că autoritățile române vor lua măsuri pentru ca astfel de incidente regretabile să nu mai aibă loc.

La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlățean, spunea că a luat act „cu îngrijorare și indignare” de emisiunea difuzată pe postul TVR 3, în 6 decembrie, precizând că este inacceptabil ca antisemitismul să continue să se manifeste în secolul XXI.

Corlățean și-a exprimat public „așteptarea legitimă că instituțiile abilitate, CNA, CNCD, Parchetul General, precum și Comisiile parlamentare de specialitate să ia măsurile care se impun pentru a investiga, sancționa și respectiv a preveni astfel de situații întru totul reprobabile”.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) spunea că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul „Dor transilvan” în timpul emisiunii în direct „Alege verde” de la TVR 3 a aparținut Centrului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Județean Cluj.

În urma acestui scandal, directorul Centrului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale (CCPCT) Cluj, Tiberiu Groza, care susținea că „nu există colinde antisemite”, iar colindul difuzat în emisiune are o vechime de circa 100 de ani, a demisionat. Tiberiu Groza a demisionat atat din funcția de director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cât și din cea de director artistic al ansambulului folcloric „Dor Transilvan”.

Totodată, în urma difuzării acestui colind, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis să amendeze cu 50.000 de lei Societatea Română de Televiziune (SRTv).

Vasile Magradean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern