Cine l-a întrecut pe Iisus în topul celor mai influente personalități pe site-ul Wikipedia

Cine l-a întrecut pe Iisus în topul celor mai influente personalități pe site-ul Wikipedia
Publicat: 12/06/2014, 16:08
Actualizat: 29/09/2018, 16:31

Carl Linné, născut Carolus Linnaeus, cunoscut după înnobilare sub numele Carl von Linné, s-a născut pe 23 mai 1707, în localitatea suedeză RÃ¥shult. Botanist, medic și zoolog, Carl Linné este considerat părintele taxonomiei și al ecologiei moderne. Savantul suedez a murit pe 10 ianuarie 1778, în orașul Uppsala.

Potrivit washingtonpost.com, pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au avut nevoie de un proces matematic destul de îndelungat. În mare, ei au considerat că site-ul Wikipedia este un fel de rețea, iar fiecare pagină a site-ului este un nod din această rețea. Link-urile dintre pagini reprezintă și legături între noduri. Nodurile cu cele mai multe link-uri tind să fie cele mai importante.

Pentru determina cea mai influentă personalitate de pe Wikipedia, cercetătorii au analizat 24 de „ediții” (limbi) ale enciclopediei online Wikipedia cu ajutorul mai multor algoritmi, care nu diferă prea mult de algoritmii folosiți de Google pentru a afișa principalele rezultate ale căutărilor efectuate. Algoritmii au ținut cont de numărul nodurilor, al link-urilor acestora și de distanța dintre ele. Cercetătorii au identificat astfel paginile care au influențat cel mai mult celelalte pagini din rețea și au alcătuit două liste (în funcție de doi algoritmi) cu cele mai influente personalități de pe plan mondial.

Pentru algoritmul PageRank, același care este folosit și de motorul de căutare Google, primul loc a fost ocupat de Carl Linné. Topul 10 este completat de Iisus, Aristotel, Napoleon, Adolf Hitler, Iulius Cezar, Platon, William Shakespeare, Albert Einstein și regina Elizabeth a II-a.

Pentru algoritmul 2D Rank, care folosește o formulă diferită de calcul, primul loc a fost ocupat de Adolf Hitler. Topul 10 este completat de Michael Jackson, Madonna, Iisus, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, papa Benedict al XVI-lea, Alexandru cel Mare, Charles Darwin și Barack Obama.

Analizând absențele notabile din cele două liste, cercetătorii au remarcat că doar două femei – Madonna și a regina Elizabeth a II-a – au reușit să apară în topurile celor mai influente personalități. Totodată, ei au remarcat faptul că din cele două liste lipsesc personalități din afara Occidentului, precum Gandhi, profetul Mohamed și Buddha.

Acesta a fost, de altfel, și un aspect care îi interesa foarte mult pe cercetători: pe lângă alcătuirea listelor cu cele mai influente personalități, ei au făcut totodată o analiză a acestora, în funcție de sex, epoca în care au trăit și țara lor de origine. Astfel, s-a ajuns la concluzia că în edițiile Wikipedia cele mai importante personalități sunt bărbați, născuți în Occident, după secolul al XVII-lea. Carl Linné respectă toate aceste criterii.

„Principalele personalități de pe Wikipedia sunt în majoritate bărbați. Nu este surprinzător, întrucât femeile au avut puține șanse pentru a deveni personalități istorice în cea mai mare parte a istoriei omenirii. Același lucru se poate spune și despre personalitățile non-occidentale, care, în multe cazuri, au fost marginalizate la scală globală”, au declarat autorii studiului.

Studiul pare să confirme concluziile formulate de o analiză despre cele mai editate pagini Wikipedia, realizat de FiveThirtyEight, la începutul acestei luni. Cele mai importante personalități istorice din acest punct de vedere sunt George W. Bush, Michael Jackson, Iisus, Barack Obama și Adolf Hitler.

Patru dintre cele cinci nume se regăsesc și în recenta listă a celor mai influente personalități istorice, singura excepție fiind fostul președinte american George W. Bush, care, potrivit autorilor articolului din washingtonpost.com, pare să fie doar o figură controversată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii