Care e ultima carte citită? Volume de luat în concediu vara aceasta

Publicat: 03/07/2014, 23:12
Actualizat: 29/07/2014, 19:00

Fie că preferați să vă petreceți concediul la mare, pe o plajă însorită, fie că peisajul plin de verdeață al muntelui este tot ce vă doriți pentru a petrece câteva zile în tihnă, o carte intersantă ar trebui să vă însoțească atunci când mergeți în vacanță.

O lectură ușoară, dar captivantă, poate fi un „ingredient” potrivit pentru ca zilele libere din această vară să treacă într-un mod mai plăcut:

Gândul vă prezintă 12 cărți sub 50 de lei, pe care editurile vă recomandă să le împachetați în bagajele dumneavostră de vacanță:

ED. HERALD – „Cosmos”, de Carl Sagan (41,50 lei) – Volumul dezvăluie o lume albastră asemănătoare unei pietre prețiose, locuită de o formă de viață care abia începe să-și descopere propria identitate și să se aventureze în marele ocean al Spațiului. Cu o nouă introducere scrisă de Ann Druyan, ilustrații color și un cuvânt înainte semnat de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, volumul retrasează 14 miliarde de ani de evoluție cosmică, explorând subiecte precum originea vieții, creierul uman, hieroglifele egiptene, misiunile spațiale, moartea Soarelui, evoluția galaxiilor și, totodată, forțele și indivizii care au contribuit la nașterea științei moderne.

ED. NEMIRA – „În orașul de aur și argint”, de Kenizé Mourad (44,73 lei) Acest nou roman semnat Kenizé Mourad, celebra descendentă a sultanului Murad al V-lea, spune povestea lui Begum Hazrat Mahal, sufletul rebeliunii împotriva forțelor Companiei Britanice a Indiilor de Est din anul 1857. Conflictul ia proporții, transformând orașul Lucknow, supranumit „orașul de aur și argint”, simbol al armoniei dintre musulmani și hinduși, într-un câmp de luptă. Cartea istorisește destinul unei eroine, prima femeie care a jucat un rol în eliberarea Indiei.

ED. HUMANITAS – „Constance. Tragica și scandaloasă viață a doamnei Oscar Wilde”, de Franny Moyle (47 lei) – Bazându-se pe o corespondență în bună parte inedită, Franny Moyle reconstituie tragica poveste a soției lui Oscar Wilde, dezvăluind lucruri neștiute până acum despre această femeie din prim-planul societății londoneze „fin-de-siècle” și din centrul curentului estetist, care devine victima uneia dintre cele mai mari trădări ale tuturor timpurilor.

HUMANITAS FICTION – „Cei doi domni din Bruxelles”, de Eric-Emmanuel Schmitt (27 lei)– O carte despre iubirile invizibile, cele despre care nu se vorbește niciodată, pe care nimeni nu le va ghici, inaccesibile chiar și pentru cel care le încearcă. Deși mereu trecute sub tăcere, aceste sentimente sunt reale și alcătuiesc adevărul unui destin.

ED. LITERA – „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie”, de Alice Munro (34,90 lei)- Viețile personajelor autoarei intră brusc într-un con de lumină grație unor evenimente singulare sau unor amintiri neașteptate care trezesc, răscolitor, trecutul. Iar trecutul, așa cum descoperă eroinele ei, este făcut nu doar din ceea ce rămâne în amintire, ci și din ceea ce a fost uitat. Femeile privesc înapoi la cele care-au fost în tinerețe, la căsătoriile făcute de timpuriu, pe când erau naive și încrezătoare, la soții dificili, cu tabieturile lor pretențioase. Toate trăiesc un fel de disperare subliminală, regretul a ceea ce ar fi putut să fie, al alegerilor pe care nu le-au făcut, al amintirilor suprimate într-un gest precaut de echilibru emoțional. Dar în viețile acestea există în același timp speranță, există o a doua șansă, există oameni care se reinventează, care se iau la trântă cu viața, care au mers înainte și au curajul de a regăsi amintiri ascunse, de a trece dincolo de ceea ce a reținut memoria.

ED. RAO – „Ia uite cine s-a întors”, de Timur Vermes (45 lei) – De curând lansată și în Marea Britanie, cartea a ajuns deja Nr. 1 în topul ziarului Times, iar în Germania a depășit 1 milion de exemplare vândute. Volumul spune o poveste inedită: în primăvara anului 2011, Adolf Hitler se trezește pe un teren viran din Berlin. Nu mai e război, partidul său național-socialist nu mai există, Goebbels cu atât mai puțin. E pace, iar Gröfaz (Grösster Führer aller Zeiten – cel mai mare conducător din toate timpurile) se trezește înconjurat de mii de străini și guvernat de Angela Merkel. La 66 de ani de la moartea sa, Hitler ajunge în zilele noastre și începe o nouă carieră, la care nu s-ar fi gândit nimeni nici într-o mie de ani. O carieră de televiziune.

ED. VELLANT – „Cum să ne gândim mai mult la sex”, de Alain de Botton (24,90 lei) – Cartea face parte din colecția „School of Life” și este conceput astfel încât cititorul să poate înțelege experiența sexuală. Autorul susține că pentru secolul al XXI-lea este definitoriu echilibrul dintre dragoste și dorință, aventură și devotament. Discutând subiecte precum fetișismul, adulterul sau pornografia, Alain de Botton dezbate problemele sexualității moderne oferind cititorului o perspectivă care îl va ajuta să se gândească mai profund și mai înțelept la sex.

ED. ALL – „Turnul”, de Simone Tyone (39,90 lei) – Pentru prima dată în istoria ei, inexpugnabila Citadelă din inima orașului Ruina își va deschide porțile în fața lumii de dincolo de zidurile ei. Un virus mortal face ravagii printre călugării ordinului Sancti și amenință să cuprindă tot orașul. Gabriel Mann este și el infectat, dar în sângele lui s-ar putea găsi formula unui antidot. Liv Adamsen a rămas în oaza din deșert care i-a devenit casă, înconjurată de străini. Totuși, Liv are probleme mai mari decât propria siguranță… În SUA, agentul FBI Joe Shepherd anchetează dispariția unui celebru cercetător de la NASA. Este vorba de o răpire sau de o crimă?

ED. TREI – „Să nu te întorci niciodată”, de Lee Child (45 lei) – Una dintre cele mai bune cărți ale seriei Jack Reacher, cu o intrigă bine construită și răsturnări de situație surprinzătoare. Ofițerul în retragere Jack Reacher se întoarce la baza militară pe care a condus-o în urmă cu 16 ani ca s-o cunoască pe Susan Turner, actualul comandant. Acolo află că femeia tocmai a fost acuzată de corupție și că el însuși ar putea fi judecat pentru un abuz în serviciu de care nu-și amintește și pentru o presupusă paternitate. Îmbinând o intrigă complicată și o cursă palpitantă pentru justiție și aflarea adevărului, Lee Child îl pune la încercare pe Reacher — și îl face să se întrebe cine este, ce a făcut și cum va arăta viața sa în viitor.

ED. CORINT – „Amor la Paris”, de Juliette Sobanet (36,99 lei) – Charlotte Summers, o profesoară de franceză tânără și plină de viață, mai are două zile până să se mute la Paris cu iubirea vieții sale. Ea descoperă însă pe un site de martimoniale că logodnicul ei s-a văzut pe ascuns cu o altă femeie. Așa că se desparte de el și decide să plece singură la Paris. În plus, ca să nu pățească și alte femei ca ea, Charlotte creează un blog anonim în care le sfătuiește cum să acționeze în amor.

ED. POLIROM – „Operațiunea Sweet Tooth”, de Ian McEwan (29,95 lei) – În urma unei aventuri cu un bărbat mai în vârstă, Serena Frome, studentă la Cambridge, este racolată de MI5 – The Security Service. Totul de pretrece în anul 1972, înainte ca Războiul Rece să se fi încheiat. Legendarul sericiu secret britanic e decis să manipulate scena culturală, finanțându-i pe scriitorii care se exprimă critic față de communism. Operațiunea primește numele de cod „Sweet Tooth”. Serena devine candidata ideală pentru o acțiune de infiltrare în cercurile unui tânăr scriitor pe nume Tom Haley.

Este un „un roman de dragoste, un (pseudo)roman de spionaj și o narațiune care ne lasă să aruncăm un ochi în laboratorul de creație al unui scriitor. Și mai ales o meditație despre încredere și trădare, despre seducție și manipulare”, spune Dan Croitoru, traducătorul volumului în limba română. „Ian McEwan îi dă cititorului iluzia că participă la scrierea romanului, că se uită tot timpul peste umărul autorului. (…) O carte despre cărți, o carte despre cititori, adică despre noi înșine, o carte despre felul în care literatura ajunge să influențeze viața, și nu invers”, adaugă el.

ED. CURTEA VECHE – „Julie și Julia”, de Julie Powell (35 lei) – Ajunsă la vârsta de 30 de ani și împotmolită într-o slujbă de secretară fără perspective, Julie Powell se hotărăște să demareze un ambițios proiect: să gătească într-un an 524 de rețete din cartea „Mastering the Art of French Cooking”, scrisă de Julia Child. Numai că rețetele nu sunt nici simple, nici puține și nici foarte clar explicate.

Julie începe să gătească și, la sugestia soțului ei, începe să și consemneze aventurile gastronomice pe un blog. Întâlnirea dintre Julie și Julia se dovedește a fi un punct de cotitură însă. Arta de a găti se transformă treptat în arta de a trăi frumos.

Cartea a fost ecranizată în 2009, scenariul și regia fiind semnate de Nora Ephron, iar în rolurile principale fiind distribuite actrițele Meryl Streep (Julia) și Amy Adams (Julie).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?