Inspecția Judiciară verifică la Parchete dosarele în care a fost implicat Bercea Mondial

Inspecția Judiciară verifică la Parchete dosarele în care a fost implicat Bercea Mondial
Publicat: 17/07/2014, 13:04
Actualizat: 21/03/2019, 06:04

Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat, în 9 iulie, Parchetului Curții de Apel Craiova să ceara informații tuturor parchetelor arondate despre dosarele în care a fost implicat Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Documentul privind situația acestor dosare, transmis de Parchetul Curții de Apel Craiova, a fost discutat în ședința de joi a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări, potrivit competențelor conferite de lege, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, Serviciul Teritorial Craiova și Biroul Teritorial Olt ale DIICOT, precum și la Serviciul Teritorial Craiova al DNA, în ceea ce privește respectarea normelor de procedură în efectuarea urmăririi penale sau a supravegherii cercetărilor penale în cauzele privind pe Sandu Anghel instrumentate în perioada 2006 la zi, inclusiv din perspectiva respectării termenelor rezonabile, precum și pentru efectuarea unei analize a modalităților de sesizare în aceste cauze”, potrivit deciziei luate în ședința de joi.

Surse din CSM declarau miercuri, pentru MEDIAFAX, că aproximativ 30 de dosare în care este implicat Bercea Mondial au fost în lucru la nivelul parchetelor arondate Parchetului Curții de Apel Craiova, în majoritatea acestor cauze fiind dispusă neînceperea urmăririi penale, celelalte fiind soluționate cu rechizitorii.

Potrivit surselor citate, cele 30 de dosare nu sunt de evaziune fiscală, ci sunt cauze simple ce vizează certuri, furturi sau plângeri formulate de membrii familiei lui Sandu Anghel sau de alte clanuri împotriva lui Bercea Mondial.

Judecătorul Horațius Dumbravă a cerut în 9 iulie, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la faptul că la parchetele din județul Olt s-au dat o sută de soluții de neîncepre a urmăririi penale pe numele lui Bercea Mondial.

„Nu pot să nu mă gândesc de ce s-a ajuns aici. O sută de dosare, așa spune presa, au fost mătrășite de către organele judicare din Olt, la condamnatul Bercea. Noi nu facem nimic? Noi trebuie să vedem dacă este așa. Este admisibil așa ceva? Trebuie să facem mai departe un pas”, a spus Horațius Dumbravă, în contextul în care în CSM se discuta raportul Inspecției Judiciare privind declarațiile făcute de Bercea Mondial la adresa președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, și a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi.

Membrii plenului CSM au trimis propunerea Secției pentru judecători, care a decis, în urma deliberărilor, trimiterea solicitării către Parchetul Curții de Apel Craiova.

Afirmațiile făcute de Bercea Mondial privind presupuse fapte de corupție săvârșite de președintele instanței supreme, Livia Stanciu, și de șeful DNA, Codruța Kovesi, au afectat independența justiției și imparțialitatea sistemului judiciar, potrivit concluziilor din raportul Inspecției Judiciare, prezentat în 9 iulie în plenul CSM.

În 20 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Inspecției Judiciare să facă verificări în vederea apărării independenței justiției, după ce au fost făcute declarații referitoare la presupuse fapte de corupție care ar fi fost săvârșite de președintele ICCJ, Livia Stanciu, și șeful DNA, Codruța Kovesi.

Președintele CSM a sesizat atunci Inspecția Judiciară să facă verificări privind „apărarea independenței justiției, în raport cu declarațiile ce pun în pericol statul de drept, vehiculate în mass-media în data de 19 iunie 2014”, referitoare la Livia Stanciu și Codruța Kovesi.

Bercea Mondial a spus în 19 iunie, înainte de a fi audiat la Direcția Națională Anticorupție, în dosarul în care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influență care ar fi fost comise de Mircea Băsescu, fratele președintelui, că aproape două milioane de euro ar fi ajuns la șefa DNA, Codruța Kovesi, la președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, dar și la Vasile Blaga, despre care susținea că ar fi implicat în acest caz.

DNA a solicitat, în 20 iunie, Inspecției Judiciare „demararea verificărilor necesare pentru apărarea reputației profesionale și a imaginii publice”.

Totodată, DNA a solicitat să fie făcute verificări în vederea apărării independenței justiției și imparțialității procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, „întrucât consideră că afirmațiile nereale, modul tendențios și aprecierile privind instrumentarea dosarului nr.227/P/2014 au fost de natură să afecteze independența procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție”.

Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost arestați în 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influență de care este acuzat fratele șefului statului. Cei doi au fost trimiși în judecată, 14 iulie, pentru trafic de influență și, respectiv, complicitate la această infracțiune, dosarul fiind judecat la Tribunalul Constanța.

Bercea Mondial a fost condamnat la opt ani și nouă luni de închisoare cu executare, pentru că și-a înjunghiat un nepot într-un bar, în 2011, iat fiul acestuia, Florin Anghel, a primit o pedeapsă de cinci ani și trei luni de închisoare, pentru tentativă de complicitate la omor. În același dosar, soția lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, a fost condamnată la un an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă și instigare la această infracțiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el...
Cutremur semnificativ în România. Magnitudinea a fost peste cea obișnuită
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani