Inspecția Judiciară verifică la Parchete dosarele în care a fost implicat Bercea Mondial

Inspecția Judiciară verifică la Parchete dosarele în care a fost implicat Bercea Mondial
Publicat: 17/07/2014, 13:04
Actualizat: 21/03/2019, 06:04

Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat, în 9 iulie, Parchetului Curții de Apel Craiova să ceara informații tuturor parchetelor arondate despre dosarele în care a fost implicat Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Documentul privind situația acestor dosare, transmis de Parchetul Curții de Apel Craiova, a fost discutat în ședința de joi a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări, potrivit competențelor conferite de lege, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, Serviciul Teritorial Craiova și Biroul Teritorial Olt ale DIICOT, precum și la Serviciul Teritorial Craiova al DNA, în ceea ce privește respectarea normelor de procedură în efectuarea urmăririi penale sau a supravegherii cercetărilor penale în cauzele privind pe Sandu Anghel instrumentate în perioada 2006 la zi, inclusiv din perspectiva respectării termenelor rezonabile, precum și pentru efectuarea unei analize a modalităților de sesizare în aceste cauze”, potrivit deciziei luate în ședința de joi.

Surse din CSM declarau miercuri, pentru MEDIAFAX, că aproximativ 30 de dosare în care este implicat Bercea Mondial au fost în lucru la nivelul parchetelor arondate Parchetului Curții de Apel Craiova, în majoritatea acestor cauze fiind dispusă neînceperea urmăririi penale, celelalte fiind soluționate cu rechizitorii.

Potrivit surselor citate, cele 30 de dosare nu sunt de evaziune fiscală, ci sunt cauze simple ce vizează certuri, furturi sau plângeri formulate de membrii familiei lui Sandu Anghel sau de alte clanuri împotriva lui Bercea Mondial.

Judecătorul Horațius Dumbravă a cerut în 9 iulie, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la faptul că la parchetele din județul Olt s-au dat o sută de soluții de neîncepre a urmăririi penale pe numele lui Bercea Mondial.

„Nu pot să nu mă gândesc de ce s-a ajuns aici. O sută de dosare, așa spune presa, au fost mătrășite de către organele judicare din Olt, la condamnatul Bercea. Noi nu facem nimic? Noi trebuie să vedem dacă este așa. Este admisibil așa ceva? Trebuie să facem mai departe un pas”, a spus Horațius Dumbravă, în contextul în care în CSM se discuta raportul Inspecției Judiciare privind declarațiile făcute de Bercea Mondial la adresa președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, și a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi.

Membrii plenului CSM au trimis propunerea Secției pentru judecători, care a decis, în urma deliberărilor, trimiterea solicitării către Parchetul Curții de Apel Craiova.

Afirmațiile făcute de Bercea Mondial privind presupuse fapte de corupție săvârșite de președintele instanței supreme, Livia Stanciu, și de șeful DNA, Codruța Kovesi, au afectat independența justiției și imparțialitatea sistemului judiciar, potrivit concluziilor din raportul Inspecției Judiciare, prezentat în 9 iulie în plenul CSM.

În 20 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Inspecției Judiciare să facă verificări în vederea apărării independenței justiției, după ce au fost făcute declarații referitoare la presupuse fapte de corupție care ar fi fost săvârșite de președintele ICCJ, Livia Stanciu, și șeful DNA, Codruța Kovesi.

Președintele CSM a sesizat atunci Inspecția Judiciară să facă verificări privind „apărarea independenței justiției, în raport cu declarațiile ce pun în pericol statul de drept, vehiculate în mass-media în data de 19 iunie 2014”, referitoare la Livia Stanciu și Codruța Kovesi.

Bercea Mondial a spus în 19 iunie, înainte de a fi audiat la Direcția Națională Anticorupție, în dosarul în care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influență care ar fi fost comise de Mircea Băsescu, fratele președintelui, că aproape două milioane de euro ar fi ajuns la șefa DNA, Codruța Kovesi, la președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, dar și la Vasile Blaga, despre care susținea că ar fi implicat în acest caz.

DNA a solicitat, în 20 iunie, Inspecției Judiciare „demararea verificărilor necesare pentru apărarea reputației profesionale și a imaginii publice”.

Totodată, DNA a solicitat să fie făcute verificări în vederea apărării independenței justiției și imparțialității procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, „întrucât consideră că afirmațiile nereale, modul tendențios și aprecierile privind instrumentarea dosarului nr.227/P/2014 au fost de natură să afecteze independența procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție”.

Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost arestați în 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influență de care este acuzat fratele șefului statului. Cei doi au fost trimiși în judecată, 14 iulie, pentru trafic de influență și, respectiv, complicitate la această infracțiune, dosarul fiind judecat la Tribunalul Constanța.

Bercea Mondial a fost condamnat la opt ani și nouă luni de închisoare cu executare, pentru că și-a înjunghiat un nepot într-un bar, în 2011, iat fiul acestuia, Florin Anghel, a primit o pedeapsă de cinci ani și trei luni de închisoare, pentru tentativă de complicitate la omor. În același dosar, soția lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, a fost condamnată la un an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă și instigare la această infracțiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”