CURS: Victor Ponta sau Mircea Geoană l-ar învinge pe Klaus Iohannis în scrutinul prezidențial

CURS: Victor Ponta sau Mircea Geoană l-ar învinge pe Klaus Iohannis în scrutinul prezidențial
Publicat: 22/07/2014, 13:13
Actualizat: 29/03/2019, 11:59

Astfel, Victor Ponta ar obține în primul tur 47% din opțiunile celor care și-au exprimat dorința de a merge la vot, fiind urmat de Klaus Iohannis (28%), Cristian Diaconescu (7%), Mihai Răzvan Ungureanu (6%), Dan Diaconescu (4%), Corneliu Vadim Tudor (4%), Kelemen Hunor (2%), alt candidat (2%).

În varianta în care Mircea Geoană ar fi candidatul coaliției la guvernare, el ar fi preferat de 40% dintre cei care vor merge la vot, fiind urmat de Klaus Iohannis (31%), Cristian Diaconescu (8%), Mihai Răzvan Ungureanu (7%), Dan Diaconescu (5%), Corneliu Vadim Tudor (4%), Kelemen Hunor (2%), alt candidat (3%).

În proiecțiile pentru turul al doilea, în cele două variante de candidați ai PSD-PC-UNPR, Victor Ponta sau Mircea Geoană l-ar învinge din nou pe Klaus Iohannis, scorurile fiind: Victor Ponta (53%) – Klaus Iohannis (47%) și Mircea Geoană (52%) – Klaus Iohannis (48%).

În ipoteza în care Victor Ponta ar fi ales președinte al României, cei chestionați văd următoarea ierarhie a politicienilor social-democrați care ar fi cei mai potriviți pentru funcția de prim-ministru: Mircea Geoană (42% din totalul eșantionului sondat – 65% din votanții PSD), Liviu Dragnea (14% din total eșantion – 19% din votanții PSD), Dan Șova (6% – din total eșantion -7% din votanții PSD), Valeriu Zgonea (3% din total eșantion – 2%din votanții PSD).

Referitor la un tandem președinte (candidat) – premier (propunere) care să fie prezent în campania electorală, 43% din eșantion spun că situația „candidații la Președinție ar trebui să prezinte în campanie și o propunere pentru un viitor prim-ministru” este „mai apropiată” de ceea ce cred ei, în timp ce 41% spun că situația „candidații la președinție ar trebui să prezinte în campanie atât o propunere pentru viitorul prim-ministru, cât și propuneri pentru o echipă lărgită” (Externe, Finanțe, Apărare, Parchet General) .

În ceea ce privește profilul viitorului președinte, cei intervievați și-ar dori un șef al statului care să fie „președinte arbitru-neutru” (33%), „o persoană independentă” (28%), „cu experiență în politica externă” (48%), al cărui cel mai important atribut să fie „un plan pentru creșterea economiei/crearea de locuri de muncă” (48%). În acestă profilare s-au folosit scale de apreciere de la 1 la 7, unde 7 este tradus în procentajul cel mai mare.

Sondajul CURS cuprinde și o intrebare referitoare la caracterul cotei de impozitare: unică sau diferențiată: 79% dintre cei intervievați spun că aceia „care câștigă mai mult să plătească un impozit mai mare (8% pentru cei sub 2000 de lei pe lună; 12% pentru cei cu 2000-8000 de lei pe lună, 18% pentru cei cu peste 8000 de lei pe lună), în timp ce 19% sunt pentru cota unică de impozitare.

De asemenea, viitorul șef al Guvernului ar trebui să aloce mai multe fonduri pentru sistemul de sănătate (6 la sută din PIB) – 57 la sută, pentru Educație (6 la sută din PIB) – 21 la sută, pentru infrastructură (5 la sută din PIB) – 21 la sută.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 iunie – 4 iulie (înainte ca Tăriceanu să-și anunțe intenția de a candida la prezidențiale), pe un eșantion de 1066 de respondenți, după metoda de intervievare „față în față” la domiciliu și folosind chestionar standardizat, marja de eroare fiind de plus/minus 3%, la un nivel de încredere de 95%.

Clientul sondajului este Fundația România Noastră, fondată de senatorul PSD Mircea Geoană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
AFECȚIUNILE de care suferă Delia! Cum se manifestă sindromul Peter Pan, ADHD, misofonia și anxietatea
A plecat să studieze în Spania acum 10 ani şi n-a mai vrut să se...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Exerciţii militare cu câini-roboţi progamaţi de chinezi să ucidă
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Primele IMAGINI DIRECTE cu nașterea Universului!
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie...
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Vești bune pentru Radu Mazăre! Fostul primar al Constanței iese din închisoare după cinci ani
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Oboseala mintală, boala societății moderne
×