Separatiștii proruși din Ucraina, asediați de armată, vor să-și înființeze propriul sistem bancar. Ce monedă vor folosi

Separatiștii proruși din Ucraina, asediați de armată, vor să-și înființeze propriul sistem bancar. Ce monedă vor folosi
Publicat: 02/08/2014, 14:26

„Moneda se va numi rublă. Ne aflăm pe pământ slav și slavii au folosit întotdeauna rubla”, explică Maksim Ivanov, responsabil cu colectarea impozitelor, cu Trezoreria și sistemul bancar în cadrul structurilor de conducere formate de insurgenți în estul Ucrainei.

De altfel, „Guvernul” format de insurgenți a înființat o „bancă populară”, care a primit misiunea suprarealistă de a contura un cadru financiar local, un fel de Bancă Centrală pentru un mini-stat ale cărui dimensiuni sunt din ce în ce mai reduse, în contextul avansării forțelor ucrainene în regiune.

Separatiștii proruși sunt acum regrupați în câteva bastioane, printre care Donețk și Lugansk, și într-o parte din zona care separă cele două orașe aflate în apropiere de frontiera rusă.

Noua „instituție financiară” a separatiștilor are deja sediul în clădirea filialei locale a Băncii Naționale a Ucrainei, abandonată după ce rebelii au preluat controlul asupra orașului. Separatiștii afirmă că o echipă de „experți” își desfășoară deja activitatea, în plină zonă de război.

Maksim Ivanov spune că lucrează cu o echipă de aproape 30 de persoane, inclusiv locuitori din regiune cu calificare în domeniu, precum și specialiști din Rusia și din Kazahstan.

Pe fondul înăspririi sancțiunilor occidentale la adresa Moscovei și rebelilor proruși, „bancherul” separatist consideră că Rusia reprezintă un partener „mai convenabil” pentru sud-estul Ucrainei, centrul industrial al Ucrainei, dar și pentru industria metalurgică și chimică aflată în declin în ultimii ani.

El recunoaște dificultatea sarcinii care i-a fost încredințată, în condițiile în care doar „între 20 și 25% din economia” regiunii, aflată în pragul haosului, continuă să funcționeze. „80% dintre magazine și 70% dintre cafenele și restaurante sunt închise”, notează el. „Când luptele vor înceta, va trebui să reconstruim”, adaugă el.

– Kievul ia măsuri pentru zonele controlate de rebeli

În acest context, la Kiev, Banca Centrală a reacționat și a luat săptămâna trecută măsuri de urgență pentru zonele aflate sub controlul rebelilor. Băncile ucrainene din estul țării sunt în special obligate să distrugă bancnotele pe care le dețin acoperindu-le de vopsea, astfel încât să nu mai fie folosite și să evite să ajungă în mâinile insurgenților, considerați „teroriști” de autoritățile ucrainene.

Maksim Ivanov spune însă că rezervele bancare din Donețk se află „de facto” la dispoziția separatiștilor, ai căror lideri intenționează să ofere bancomate băncilor din oraș.

O sursă bancară din Donețk a relatat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că accesul la bani numerar reprezintă principala problemă în acest moment. „Deocamdată, bancomatele funcționează, dar nu se știe cât timp va mai dura”, a explicat sursa, adăugând că o mare parte personalului părăsește orașul, iar, în consecință, agențiile bancare sunt nevoite să-și înceteze activitatea.

De asemenea, sursa menționată subliniază că băncile rămân înregistrate la autoritățile ucrainene și se supun în acest context legislației stabilite de Kiev, și nu separatiștilor.

Aceeași sursă s-a declarat neîncrezătoare în ceea ce privește ordinul dat de Banca Națională a Ucrainei de a distruge bancnotele aflate în depozitele băncilor: reprezentanții autorităților ucrainene au primit sarcina de a supraveghea procedura.

La rândul său, Maksim Ivanov critică măsurile, pe care le consideră autodistructive.

Un alt lider din rândul rebelilor, Pavel Gubarev, om de afaceri local aflat în fruntea mișcării separatiste încă de la apariția sa, după sosirea puterii prooccidentale la Kiev, la sfârșitul lunii februarie, a apreciat că, prin aceste măsuri, autoritățile ucrainene „recunosc, de fapt, independența” regiunii.

„În acest moment, ne aflăm într-o zonă offshore, scutită de taxe”, a declarat el. „Ei (autoritățile ucrainene – n.r.) și-au retras sistemul bancar, au decis încetarea activității”, a subliniat liderul prorus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii