Pentagon: SUA și Rusia vor continua descuțiile cu privire la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare

Pentagon: SUA și Rusia vor continua descuțiile cu privire la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare
Publicat: 16/08/2014, 13:47
Actualizat: 06/02/2019, 22:53

„Ce doi miniștri au discutat despre nevoia de a avea întâlniri bilaterale de urmărire asupra Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare. Ei au căzut de acord să mențină linii de comunicare deschise”, se arată într-un comunicat al Departamentului american al Apărării.

Anterior, Statele Unite au acuzat Rusia că și-a încălcat obligațiile pe care și le-a asumat prin Tratatul INF. Moscova a respins acuzațiile. De asemenea, Guvernul rus s-a plâns de modul în care Statele Unite respectă Tratatul, în perspectiva în care Washingtonul plănuiește să instaleze sisteme cu lansare verticală de rachete de tip Mark 41 în România și Polonia.

Sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul INF, a declarat la începutul lui august purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest, respingând acuzațiile Rusiei în acest sens.

Washingtonul a acuzat Moscova că a încălcat un tratat privind controlul armelor încheiat din 1987, prin testarea unei rachete de croazieră, potrivit unui oficial american. Testul respectiv de rachetă a avut loc în urmă cu câteva luni. În ianuarie, Washingtonul și-a exprimat deja îngrijorarea în legătură cu un test de rachetă efectuat de Rusiacare încalcă tratatul bilateral. Washingtonul a transmis la vremea respectivă Moscovei că există „posibilitatea (…) unei încălcări” a Tratatului INF, semnat pe 8 decembrie 1987 de către Statele Unite și fosta Uniune Sovietică.

Ziarul The York Times (NYT) a scris, citând surse oficiale americane, că Moscova a început să testeze o nouă rachetă încă din 2008.

Administrația americană a dat publicității un raport, pe 30 iulie, în care acuză Rusia că „își încalcă obligațiile asumate prrin Tratatul INF, de a nu deține, produce și efectua teste cu rachete de tip sol-aer cu o rază de acțiune cuprinsă înttre 500 și 5.500 de kilometri și de a nu deține sau produce lansatoare pentru acest tip de rachete”.

Josh Earnest a declarat că președintele american Barack Obama i-a transmis concluziile sale președintelui rus Vladimir Putin într-o scrisoare și că Statele Unite au transmis în mai multe rânduri Rusiei „prin canale diplomatice obișnuite” că sunt îngrijorate în acest sens.

Ministerul rus de Externe a respins aceste acuzații ca „nefondate”, într-un comunicat, citând lipsa unor dovezi care să le susțină. Moscova a criticat totodată Washingtonul pentru planul de a instala sisteme de lansare de rachete de tip MK 41 VLS în România și Polonia în cadrul sistemului antirachetă din Europa.

Acest tratat, care a intrat în vigoare la 1 iunie 1988, între Statele Unite și fosta URSS – după care a devenit un tratat multilateral în urma destrămării fostei Uniuni Sovietice -, „obligă cele două state parte să-și distrugă, cel mai târziu la trei ani de la intrarea în vigoare a Tratatului, toate rachetele balistice și de croazieră lansate de la sol și care au o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 1.000 de kilometri și pe cele a căror rază de acțiune este cuprinsă între 1.000 și 5.500 de kilometri”, potrivit ONU.

Aceste dezvăluiri au apărut în contextul în care relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt deosebit de tensionate, din cauza crizei din Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
AFECȚIUNILE de care suferă Delia! Cum se manifestă sindromul Peter Pan, ADHD, misofonia și anxietatea
A plecat să studieze în Spania acum 10 ani şi n-a mai vrut să se...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Gabriela Lucuțar și soțul ei divorțează! Aceștia trebuie să împartă o avere de 2,7 milioane...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Exerciţii militare cu câini-roboţi progamaţi de chinezi să ucidă
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Primele IMAGINI DIRECTE cu nașterea Universului!
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie...
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Vești bune pentru Radu Mazăre! Fostul primar al Constanței iese din închisoare după cinci ani
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Top 10 cele mai atractive țări din lume pentru turism
×