Premierul britanic merge în Scoția pentru a susține respingerea referendumului privind independența

Premierul britanic merge în Scoția pentru a susține respingerea referendumului privind independența
Publicat: 15/09/2014, 08:18

Cele două tabere, cot la cot în sondaje, nu au avut pauză nici duminică, dar executarea de către gruparea Stat Islamic a ostaticului David Haines, lucrător umanitar scoțian în vârstă de 44 de ani, a aruncat o umbră asupra campaniei.

Premierul scoțian Alex Salmond, liderul separatiștilor, a condamnat moartea al cărei „nivel de brutalitate depășește imaginația”.

În apropierea scrutinului convocat joi, cele două tabere sunt cot la cot chiar dacă tabăra care militează pentru respingerea independenței se afla pe primul loc în trei dintre cele patru sondaje realizate la acest sfârșit de săptămână.

Unioniștii ar obține 53 la sută din voturi, susține un sondaj realizat de Opinium-The Observer.

Institutul de sondare a opiniei publice subliniază că „principala preocupare a susținătorilor respingerii referendumului se referă la capacitatea unui guvern scoțian independent de a-și îndeplini angajamentele economice, mai ales în privința sănătății și pensiilor”.

„Dacă se poate trage o concluzie din cele patru sondaje, aceasta este că fiecare vot contează. Nu este loc pentru un vot de protest când miza este atât de ridicată”, a comentat directorul de campanie al taberei care susține respingerea referendumului, Blair McDougall.

„Sondajele arată că referendumul poate bascula atât de o parte, cât și de alta”, a subliniat la rândul său liderul echipei rivale, Blair Jenkins.

Deși nesigură de rezultat, tabăra ce susține aprobarea referendumului se pregătește deja pentru o eventuală independență.

„Primul lucru ce trebuie făcut este reunirea tuturor scoțienilor”, a declarat Alex Salmond pentru BBC, promițând reunirea tuturor celor „care vor avea ceva de oferit”, indiferent de tabără.

Salmond a declarat, de asemenea, că „specialiști într-o serie de domenii” au fost abordați pentru pregătirea unei eventuale victorii a separatiștilor.

În timp ce se exprima liderul lor, circa 2.000 de separatiști au manifestat pe străzile din Glasgow până în fața sediului grupului de radio-televiziune din acest oraș pentru a protesta față de modul în care a acoperit referendumul, considerat ca fiind în favoarea respingerii acestuia, o părtinire pe care BBC a respins-o.

În fața riscurilor unei diviziuni pe care ar putea-o genera referendumul, liderii religioși scoțieni au făcut, de asemenea, apel la unitate.

„Cei care vor vota în favoarea referendumului, la fel ca și cei care vor vota împotrivă trebuie să își amintească de faptul că suntem cu toții scoțieni”, a declarat John Chalmers, un oficial de rang înalt responsabil de Biserica Scoției, în cadrul unei ceremonii religioase în catedrala Sainte-Marie din Edinburgh.

Dacă politica nu a fost evocată la această slujbă religioasă, în exterior, limbile s-au dezlegat.

„Soția mea și cu mine suntem clar împotrivă, noi suntem britanici!”, a declarat Tony Maddon, în vârstă de 67 de ani, un voluntar care lucrează la catedrală. „Cel mai important este ca biserica să încurajeze oamenii să voteze pentru ca vocea fiecăruia să se poată face auzită”.

Potrivit presei, regina Elizabeth II, care refuză să se implice oficial în campanie, ar fi făcut o declarație după ce a asistat la un serviciu religios la reședința sa de vară din Scoția, la Balmoral. „Sper că oamenii se vor gândi atent la viitor”, ar fi spus ea.

Pentru a încerca să încline balanța în favoarea sa, tabăra care susține aprobarea referendumului și-a multiplicat inițiativele … până la a invita tinerii scoțieni să promoveze independența în timpul meselor duminicale din familie. Scopul este seducerea persoanelor în vârstă, considerate ca fiind electorii cei mai reticenți față de destrămarea Marii Britanii.

Tabăra proindependență a organizat, de asemenea, în cursul serii un concert la Edinburgh care a avut loc cu casele închise. Pe scenă au urcat grupurile Franz Ferdinand, Mogwai și Frightened Rabbit.

Campania s-a făcut resimțită și pe stadioanele de fotbal. Astfel, sâmbătă seara, suporterii au arborat o pancartă cu „Da” în minutul 18 (ca 18 septembrie, ziua votului), în timpul meciului dintre Celtic Glasgow și Aberdeen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?