Elena Udrea, audiată la DNA, într-un dosar de corupție al lui Gheorghe Ștefan Pinalti

Elena Udrea, audiată la DNA, într-un dosar de corupție al lui Gheorghe Ștefan Pinalti
Publicat: 01/10/2014, 22:50
Actualizat: 22/03/2019, 12:02

Elena Udrea a fost audiată în calitate de martor într-un dosar care îl privește pe primarul de Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, privind o serie de contracte publice.

Udrea a ajuns la DNA în jurul orei 19:15 și a declarat jurnaliștilor că urmează să fie audiată „într-un dosar mai vechi” al lui Gheorghe Ștefan.

Elena Udrea a ieșit din sediul DNA după două ore afirmând că este în campanie electorală și că a venit să dea explicații procurorilor pentru că aceștia vor să definitiveze dosarul lui Gheorghe Ștefan. Udrea a precizat că, la audieri, a explicat cum funcționa acest program, gestionat de fostul Minister al Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) condus de ea în perioada decembrie 2009 – februarie 2012.

Întrebată dacă își va da demisia în cazul în care va fi pusă sub învinuire, ea a răspuns: „Exclus. Am explicat, ca ministru, cum funcționa acest program. Haideți să fim serioși”.

„Toate solicitările, fie că erau de la Gheorghe Ștefan, fie că erau de la oricare primar din țară sau șef de consiliu județean, toate urmau procedura legală și cutuma”, a spus Udrea, explicând că autoritățile locale trimiteau solicitări pentru alocări de fonduri pentru lucrări din județele lor, iar ministerul în funcție de bugetul pe care îl avea, de obicei de 20 de ori mai puțin decât se cerea, făcea alocările în acord cu cei din teritoriu, încât să acopere minimul din necesar.

Gheorghe Ștefan este urmărit penal pentru că și-a folosit influența politică pentru a direcționa fonduri publice către o firmă pe care o controla prin interpuși. Fondurile publice proveneau de la Ministerul Dezvoltării și Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea.

Firma controlată de Ștefan, Strong Montaj, fostă Tehnoutilaj, primise începând din 2009 contracte publice de la mai multe comune din județul Neamț, iar Ștefan a intervenit pentru ca fondurile de la Udrea să fie direcționate cu prioritate către primăriile respective, asigurându-se astfel că firma sa este plătită.

DNA a anunțat în luna mai că Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț și președinte al PDL la data faptelor, este urmărit penal pentru efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite, precum și pentru folosirea influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor, începând din 2009, Gheorghe Ștefan ar fi administrat în fapt SC Strong Montaj SA, fosta societate Tehnoutilaj SA, folosindu-se de interpuși, care au acceptat să figureze formal ca asociați și administratori.

„SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat și a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiți clienți și a achiziționat, de la o serie de furnizori, bunuri și servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerț, implicând circulația banilor”, potrivit DNA.

Procurorii susțin că aceste operațiuni financiare ca acte de comerț, în efectuarea cărora s-ar fi implicat Gheorghe Ștefan, sunt incompatibile cu funcția pe care o deținea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamț și „sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite”.

Gheorghe Ștefan mai este suspectat și că s-a folosit de funcția de conducere din partid pentru a influența funcționari publici din cadrul unor instituții.

„Pentru a-și asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de SC Strong Montaj SA cu autoritățile contractante, comune din județul Neamț – Tazlău, Gherăești și Drăgănești, care se bucurau de finanțare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ștefan, deținătorul unei funcții de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influența sa în relația cu funcționari publici din cadrul unor instituții”, susțin anchetatorii.

DNA a precizat că necesarul de fonduri bănești de la bugetul de stat pentru finanțarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile județene, după consultarea autorităților contractante locale.

Propunerea de finanțare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul județean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT, iar după aprobarea listelor, se făcea plata„, potrivit DNA.

Procurorii au mai stabilit că, pentru a controla modul de repartizare a banilor alocați de la bugetul de stat, Gheorghe Ștefan ar fi susținut o anumită persoană să ocupe funcția de consilier personal al președintelui Consiliului Județean Neamț.

„În afara atribuțiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ștefan. În această modalitate, Gheorghe Ștefan a reușit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcționeze sume de bani, în special către acele autorități publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA”, potrivit DNA.

Anchetatorii susțin că, folosindu-se de influența sa, legată de funcția de conducere deținută în cadrul unui partid, Gheorghe Ștefan a asigurat finanțarea lucrărilor executate de societatea comercială care-i aparținea și pe care o administra în fapt.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
S-a aflat! Motivul BOMBĂ pentru care Dan Negru a plecat de la Antena 1! Florin...
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
"Dumnezeu să te ierte, înger frumos". Moni a fost condusă spre moarte de iubitul său,...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Ea este Monica, tânăra decedată în accidentul din Timiș. Fata și iubitul ei se îndreptau...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Ungurii, la ani lumină de România. Planul Ungariei devine realitate
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital: Sunt viu
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Astronomii au observat lumina de la unii dintre cei mai vechi quasari din Univers
×