Vicepremierul Ungariei: E rușinos că statul român nu contribuie la înființarea universităților maghiare

Vicepremierul Ungariei:  E rușinos că statul român nu contribuie la înființarea universităților maghiare
Publicat: 03/10/2014, 20:27

„Limba maghiară și limba maghiară de specialitate trebuie păstrate și dezvoltate. Doar așa poate supraviețui o națiune. Dacă toate comunitățile din afară supraviețuiesc, atunci și cea maghiară supraviețuiește. Avem nevoie de universități, care slujesc națiunea. Dacă există elită, valori intelectuale, atunci există și economie mai dezvoltată. Nu facem o favoare acestei comunități, ci datoria. (…) E rușinos că statul român nu contribuie la înființarea acestor instituții. E o discriminare a contribuabililor români de naționalitate (etnie – n.r.) maghiară. Nu e numai trist, ci și rușinos. Eu vorbesc în numele Guvernului ungar, care vă sprijină și sprijină acest proces de dezvoltare”, a declarat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, la Târgu Mureș, la inaugurarea unui cămin studențesc al Universității private Sapientia, cu predare în limba maghiară.

La rândul său, Palcovics Laszlo, ministru de stat al învățământului din Ungaria, a spus, în discursul său, că este nevoie să se găsească o soluție pentru oferirea accesului la învățământ superior tuturor tinerilor, care „e în beneficiul comunităților, economiei naționale și europene”.

„Acest lucru e și mai important în cazul comunităților din afara Ungariei. Vom avea o strategie a Guvernului ungar în acest scop, pentru toți studenții ce vor să învețe în afara Ungariei. Dorim înființarea de burse și granturi pentru tinerii masteranzi, doctoranzi, cercetători. Colaborarea dintre Universitatea Sapientia și cea din Debrecen e de importanță majoră. Formarea profesională bilingvă ar putea fi o soluție, cu predarea în limba oficială a statului și cea maghiară”, a arătat acesta.

În cadrul aceleiași ceremonii, reprezentanții universității le-au înmânat Premiul „Bocskai Istvan” lui Hollanda Denes, decanul fondator al Facultății de Științe Tehnice și Umaniste din cadrul Universității Sapientia din Târgu Mureș, lui Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat al Ministerului Justiției din Ungaria și un premiu de profesor onorific lui Lajos Balazs, conferențiar universitar în cadrul Facultății de Științe Economice și Umaniste a Universității Sapientia din Miercurea Ciuc.

Rectorul Universității Sapientia, David Laszlo, i-a mulțumit în acest context lui Repas Zsuzsanna pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor pentru această instituție de învățământ superior.

„Atunci când guvernul ungar n-a mai dorit să sprijine această universitate, ea a crezut în continuare în noi și că fiecare copil din afara granițelor contează și că merită să lucrezi pentru fiecare tânăr, pentru că el reprezintă viitorul”, a spus David Laszlo.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Universității Sapientia, căminul studențesc inaugurat vineri la Târgu Mureș are același stil cu clădirea principală, trei etaje, înălțimea de circa 22 de metri, o suprafață totală de 6.700 de metri pătrați și 240 de locuri de cazare în garsoniere și camere cu două și trei locuri. Construcția a fost finalizată într-un an, la 15 septembrie 2014.

În prezent, aici sunt cazați 130 de studenți, cei mai mulți din anul I, care plătesc 170 de lei pentru o garsonieră și 130 de lei, dacă sunt cazați în apartament, consumul de electricitate, apă, căldură fiind contorizat separat pentru fiecare cameră. Studenții achiziționează lunar tichete de masă în valoare de 150 de lei. Investiția a fost finanțată integral de Guvernul Ungariei, ridicându-se la 9,2 milioane de lei.

Printre invitații prezenți la eveniment s-au numărat europarlamentarul Laszlo Tokes, președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, președintele PPMT, Toro T. Tibor, președintele PCM, Biro Zsolt, viceprimarul UDMR al municipiului Târgu Mureș Peti Andras și vicepreședintele din partea UDMR al Consiliului Județean Mureș, Kelemen Marton, precum și consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne