Vicepremierul Ungariei: E rușinos că statul român nu contribuie la înființarea universităților maghiare

Vicepremierul Ungariei:  E rușinos că statul român nu contribuie la înființarea universităților maghiare
Publicat: 03/10/2014, 20:27

„Limba maghiară și limba maghiară de specialitate trebuie păstrate și dezvoltate. Doar așa poate supraviețui o națiune. Dacă toate comunitățile din afară supraviețuiesc, atunci și cea maghiară supraviețuiește. Avem nevoie de universități, care slujesc națiunea. Dacă există elită, valori intelectuale, atunci există și economie mai dezvoltată. Nu facem o favoare acestei comunități, ci datoria. (…) E rușinos că statul român nu contribuie la înființarea acestor instituții. E o discriminare a contribuabililor români de naționalitate (etnie – n.r.) maghiară. Nu e numai trist, ci și rușinos. Eu vorbesc în numele Guvernului ungar, care vă sprijină și sprijină acest proces de dezvoltare”, a declarat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, la Târgu Mureș, la inaugurarea unui cămin studențesc al Universității private Sapientia, cu predare în limba maghiară.

La rândul său, Palcovics Laszlo, ministru de stat al învățământului din Ungaria, a spus, în discursul său, că este nevoie să se găsească o soluție pentru oferirea accesului la învățământ superior tuturor tinerilor, care „e în beneficiul comunităților, economiei naționale și europene”.

„Acest lucru e și mai important în cazul comunităților din afara Ungariei. Vom avea o strategie a Guvernului ungar în acest scop, pentru toți studenții ce vor să învețe în afara Ungariei. Dorim înființarea de burse și granturi pentru tinerii masteranzi, doctoranzi, cercetători. Colaborarea dintre Universitatea Sapientia și cea din Debrecen e de importanță majoră. Formarea profesională bilingvă ar putea fi o soluție, cu predarea în limba oficială a statului și cea maghiară”, a arătat acesta.

În cadrul aceleiași ceremonii, reprezentanții universității le-au înmânat Premiul „Bocskai Istvan” lui Hollanda Denes, decanul fondator al Facultății de Științe Tehnice și Umaniste din cadrul Universității Sapientia din Târgu Mureș, lui Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat al Ministerului Justiției din Ungaria și un premiu de profesor onorific lui Lajos Balazs, conferențiar universitar în cadrul Facultății de Științe Economice și Umaniste a Universității Sapientia din Miercurea Ciuc.

Rectorul Universității Sapientia, David Laszlo, i-a mulțumit în acest context lui Repas Zsuzsanna pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor pentru această instituție de învățământ superior.

„Atunci când guvernul ungar n-a mai dorit să sprijine această universitate, ea a crezut în continuare în noi și că fiecare copil din afara granițelor contează și că merită să lucrezi pentru fiecare tânăr, pentru că el reprezintă viitorul”, a spus David Laszlo.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Universității Sapientia, căminul studențesc inaugurat vineri la Târgu Mureș are același stil cu clădirea principală, trei etaje, înălțimea de circa 22 de metri, o suprafață totală de 6.700 de metri pătrați și 240 de locuri de cazare în garsoniere și camere cu două și trei locuri. Construcția a fost finalizată într-un an, la 15 septembrie 2014.

În prezent, aici sunt cazați 130 de studenți, cei mai mulți din anul I, care plătesc 170 de lei pentru o garsonieră și 130 de lei, dacă sunt cazați în apartament, consumul de electricitate, apă, căldură fiind contorizat separat pentru fiecare cameră. Studenții achiziționează lunar tichete de masă în valoare de 150 de lei. Investiția a fost finanțată integral de Guvernul Ungariei, ridicându-se la 9,2 milioane de lei.

Printre invitații prezenți la eveniment s-au numărat europarlamentarul Laszlo Tokes, președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, președintele PPMT, Toro T. Tibor, președintele PCM, Biro Zsolt, viceprimarul UDMR al municipiului Târgu Mureș Peti Andras și vicepreședintele din partea UDMR al Consiliului Județean Mureș, Kelemen Marton, precum și consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu