Negocierile pentru noua Comisie Europeană continuă. Jean-Claude Juncker ar urma să anunțe miercuri schimbările din echipa lui

Negocierile pentru noua Comisie Europeană continuă. Jean-Claude Juncker ar urma să anunțe miercuri schimbările din echipa lui
Publicat: 14/10/2014, 12:13
Actualizat: 14/10/2014, 17:58

Violeta Bulc, ministru pentru Dezvoltare și Politică Regională și vicepremier în Guvernul sloven, a fost candidatul înaintat vineri de premierul Miro Cerar după ce Alenka Bratusek și-a retras candidatura. Bratusek a fost respinsă de europarlamentari miercuri, în urma prestației dezastruoase la audieri și după controversa cu privire la modul în care a fost nominalizată.

Bulc ar urma să aibă un interviu oficial cu Juncker marți, la ora 18.00 (19.00 ora României), după care președintele ales al CE trebuie să decidă dacă va accepta nominalizarea ei și ce portofoliu îi va aloca. Având în vedere că Bulc este minsitru de doar câteva săptămâni, este puțin probabil ca Juncker să îi ofere postul de vicepreședinte pentru uniunea energetică pe care i-l alocase lui Bratusek, ca fost premier.

Dacă îi va oferi lui Bulc un post diferit și va aloca vicepreședinția altcuiva, el va antrena noi audieri parlamentare, în afară de cea a lui Bulc. Europarlamentarii sunt chemați să evalueze dacă persoanele nominalizate sunt potrivite pentru a fi membre ale CE și pentru a deține portofoliile alocate. Astfel că o schimbare de portofoliu va genera noi audieri ale comisarilor afectați de aceasta. Înainte de toate însă, statele membre vor trebui să aprobe propunerea revizuită de Juncker pentru colegiul comisarilor prin procedură scrisă.

Potrivit unor surse din cadrul PE, eurodeputații sunt pregătiți să o audieze pe Bulc și pe oricine altcineva luni, 20 octombrie, la Strasbourg, la începutul sesiunii plenare. Astfel că, teoretic, încă mai este posibil ca votul final de confirmare a întregului colegiu al comisarilor să aibă loc la 22 octombrie. Calendarul este însă foarte strâns, iar Bulc va avea la dispoziție mai puțin de o săptămână pentru a se pregăti de audiere și foarte puțin timp pentru întrebările scrise din partea europarlamentarilor.

O dată mai potrivită pentru confirmarea CE ar fi cea de 13 noiembrie, Parlamentul reunindu-se într-o minisesiunie plenară la Bruxelles, la 12-13 noiembrie.

Juncker ar urma să anunțe modificările în echipa sa miercuri. În același timp, el va anunța și alte schimbări făcute după audieri în urma acordului cu eurodeputații, inclusiv adăugarea „sustenabilității” la portofoliul lui Frans Timmermans, candidatul olandez la postul de vicepreședinte.

Una dintre opțiunile lui Juncker este să îi ofere lui Bulc portofoliul Transporturilor și să aloce energia vicepreședintelui Maros Sefcovici, candidatul Slovaciei. Totuși, europarlamentarii din comisia pentru transporturi se opun acestei idei.

O altă opțiune ar fi să îi ofere lui Günther Oettinger, actualul comisar pentru energie, vicepreședinția pentru uniunea energetică. Juncker i-a alocat acestuia portofoliul Agendei Digitale, dar la audierile de săptămâna trecută, Oettinger nu a manifestat prea mult entuziasm pentru acest portofoliu. Pe de altă parte, oferirea vicepreședinției candidatului german (toți ceilalți provenind din state mici) ar însemna dezechilibrarea balanței pe care Juncker a gândit-o inițial.

O altă posibilitate ar fi ca Bulc să obțină portofoliul Educației, Tineretului, Culturii și Cetățeniei. Europarlamentarii și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la alocarea acestui portofoliu lui Tibor Navracsics, candidatul Ungariei. Responsabilitatea acestui portofoliu este deosebit de sensibilă având în vedere tensiunile recente dintre premierul Viktor Orban și CE pe tema drepturilor omului. Dar europarlamentarii nu vor să îl recompenseze pe candidatul lui Orban, așa că Juncker va trebui să trateze cu tact alocarea vicepreședinției.

O ultimă opțiune ar fi să schimbe portofoliul candidatei Bulgariei, Kristalina Gheorghieva, care a fost nominalizată ca vicepreședinte pentru buget. Dar Juncker încă are nevoie de un candidat convingător pentru postul de vicepreședinte pentru uniunea energetică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern