Legea amnistiei și grațierii a fost RESPINSĂ DEFINITIV

Legea amnistiei și grațierii a fost RESPINSĂ DEFINITIV
Publicat: 18/11/2014, 19:27
Actualizat: 23/11/2014, 23:35

Proiectul de lege privind amnistia și grațierea a fost respins astăzi definitiv de deputați, cu 293 de voturi din cei 297 de deputați înregistrați ca prezenți. Un singur deputat prezent a votat împotriva respingerii legii, în timp ce unul s-a abținut.

„Aș vrea să înțelegem un mesaj pe care ni l-a dat strada. Să nu fim duplicitari”, a spus Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Raportul de respingere, votat anterior în unanimitate în comisia juridică, a fost pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților în ședința de astăzi, primind și votul final. Plenul Camerei este decizional în această situație.

Înainte ca proiectul să ajungă efectiv în plen, liderul UDMR, Kelemen Hunor, și-a asumat la Parlament, în numele formațiunii pe care o reprezintă, un vot împotriva actului normativ în forma actuală. „Vom vota așa cum am anunțat. Fără amnistiere, fără grațiere”, a spus Kelemen.

Inițiativa supunerii la vot a legii pentru respingerea sa a apărut în spațiul public în ultimele zile de campanie, când Klaus Iohannis i-a lansat această provocare lui Victor Ponta în dezbaterea finală. A doua zi după alegeri, președintele ales și-a reluat solicitarea, arătând că PNL va vota pentru respingerea legii. Câteva ore mai târziu, Victor Ponta a anunțat că PSD este de acord cu punerea proiectului cât mai rapid pe ordinea de zi și cu un vot împotrivă.

conferința lui Victor Ponta la sediul PSD – decembrie 2013

Episodul „Marțea Neagră”

Proiectul de lege a fost inițiat în februarie 2013, de pesedistul Mădălin Voicu și de deputatul minorităților naționale Nicolae Păun. Deși avea raport de respingerea, proiectul de lege a fost trecut pe șest pe 10 decembrie 2013, zi numită și „Marțea Neagră”.

La momentul respectiv, în seara de luni, 9 decembrie 2013, deputații juriști au ținut o ședință în care au dezbătut legea lobby-ului, însă în paralel a avut loc o ședință paralelă, într-o sală fără înregistrare video, unde legea amnistiei și o serie de modificări la Codul Penal au fost adoptate. A doua zi, marți, 10 decembrie, pe ordinea de zi au fost introduse cele două proiecte. În timp ce modificările la Codul Penal au fost votate în plen, legea amnistiei și grațierii a fost retrimisă la comisie pentru „dezbateri”. De atunci, liberalii au cerut în mod repetat respingerea legii, însă proiectul nu a mai fost introdus pe ordinea de zi.

Potrivit raportului comisiei juridice pe proiectul de lege în cauză, „se amnistiază infracțiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amendă” și „se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum și pedepsele cu amendă, aplicate de instanță de judecată”.

„Amnistia înlătură răspunderea penală pentru infracțiunea săvârșită, în toate formele ei de participație penală, autor, coautor, instigator, complice și participație improprie. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură și executarea pedepsei pronunțate, precum și celelalte consecințe ale condamnării”, mai prevedea proiectul de lege.

„Grațierea are efecte și asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiționat, în acest caz, partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunțate de instanță se reduce în mod corespunzător. Dacă suspendarea condiționată este revocată sau anulată, se execută numai partea de pedeapsă rămasă negrațiată”, potrivit proiectului de lege.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Avertisment de ultimă oră de la ANM. Fenomene extreme în multe județe
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?