Țările care renunță rapid la plata prin numerar. Cum arată societatea cashless

Țările care renunță rapid la plata prin numerar. Cum arată societatea cashless
Publicat: 24/11/2014, 19:52

În Coreea de Sud, cota de piață a plăților non cash din valoarea totală a plăților realizate de consumatori este de 70%. Procentul populației cu card de debit este de 58%.

În Germania, cota plăților non cash este de 76% din valoarea totală a plăților. De asemenea, 88% dintre germani dețin un card de debit. Începând cu anul 2012, comercianții au nevoie doar de un iPhone și un cititor produs de compania EMV (conectat la telefon), pentru acceptarea plăților de pe carduri de credit sau debit.

În SUA, volumul plăților non cash ajunge la 80% din valoarea totala a plăților realizate de consumatori. 72% dintre americani dețin un card de debit. În urmă cu câteva luni, Apple a anunțat noul serviciu „Wallet”, alături de Microsoft și alte companii tehnologice. Proiectul include și ceasurile electronice care pot realiza plăți electronice. Directorul executiv al American Express, Ken Chenault, a declarat că nu se teme de posibila dispariție a cardurilor de plastic și bancomatelor.

Olanda înregistrează o explozie în privința plăților non cash, care însumează 85% din valoarea totală a plăților efectuate de consumatori. 90% dintre olandezi au un card de debit. De exemplu, parcometrele din Amsterdam nu mai acceptă plăți prin numerar sau monede. 75% dintre olandezi s-au obișnuit deja cu „moda no-cash”, în condițiile în care multe restaurante și retaileri refuză cash-ul.

Australienii stau bine la capitolul plăți non cash. Astfel, 86% din valoarea totală a plăților reprezintă plăți fără numerar și 79% din populație deține un card de debit.

Cota de piață a plăților non cash în Suedia din valoarea totală a plăților efectuate de consumatori este de 89%. Procentul populației care deține un card de debit este de 96%. Numărul spargerilor de bănci în Suedia a scăzut în 2008 cu 110%, la doar 16 în 2011. Motivul este simplu: băncile găzduiesc tot mai puține bancnote fizice și hoții nu au ce să fure.

În Marea Britanie, plățile fără numerar ajung la 89% din valoarea totală a plăților efectuate de consumatori. 88% dintre englezi au un card de debit. Începând cu 6 iulie, autobuzele municipalității nu mai acceptă plăți prin numerar. În 2014, doar 1% dintre călătorii cu mijloacele de transport în comun au folosit bani numerar, față de 25% în anul 2000.

În cazul Canadei, cota plăților non cash din valoarea totală a plăților efectuate de consumatori este de 90%. Totodată, 88% dintre canadieni dispun de un card de debit. Începând cu februarie 2013, Canada a renunțat la producția monedelor, generând o economie de 11 milioane de dolari la buget.

Franța se află pe locul secund într-un top zece al țărilor care renunță rapid la plățile prin numerar. Plătile non cash din valoarea totală a plăților consumatorilor însumează 92%. Procentul populației cu carduri de debit este de 69%. Oricine dorește să își cumpere o mașină în Franța se va lovi de o limită de tranzacție de 3.000 euro. Cumpărătorii se pot împrumuta la prieteni, dar dacă suma împrumutată depășește 1.500 de euro, ambele părți trebuie să ofere autorităților câteva explicații.

În Belgia, cota plăților non cash din valoarea totală a plăților consumatorilor este de 93%. Pe de altă parte, 86% dintre belgieni au un card de debit. Belgia are o legislație asemănătoare cu a Franței, scrie CNBC.com. Doar 14% dintre belgieni nu au un card, dar s-ar putea să se răzgândească în curând.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?