Moment-cheie în DOSARUL MICROSOFT: un fost ministru PSD, „refugiat” la Bruxelles, pe cale să-și piardă IMUNITATEA la cererea procurorilor DNA

Moment-cheie în DOSARUL MICROSOFT: un fost ministru PSD, „refugiat la Bruxelles, pe cale să-și piardă IMUNITATEA la cererea procurorilor DNA
Publicat: 24/11/2014, 23:04
Actualizat: 06/10/2018, 03:18

Președintele PE, Martin Schulz, a anunțat, în sesiunea de la Strasbourg, că a primit de la DNA cererea de ridicare a imunității lui Dan Nica și a precizat că o va trimite Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI).

Potrivit procedurilor, după ce se face un anunț în plen privind cererea de ridicare a imunității pentru un eurodeputat, președintele PE trimite documentul la Comisia pentru Afaceri Juridice, care va numi un raportor. Acesta trebuie să fie din alt grup politic și să aibă o altă naționalitate decât europarlamentarul pentru care se cere ridicarea imunității.

Procedura de ridicare a imunității are loc cu ușile închise, iar persoana vizată are posibilitatea de a-și spune punctul de vedere.

În conformitate cu articolul 9 al Protocolului nr. 7 privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, dacă presupusele infracțiuni au avut loc pe teritoriul unei țări din UE se aplică legea acelei țări.

Același articol stipulează că, pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acesteia beneficiază pe teritoriul național de imunitățile recunoscute membrilor Parlamentului propriei țări, iar pe teritoriul oricărui alt stat membru de exceptare privind orice măsură de detenție sau urmărire penală.

Totodată, imunitatea este valabilă inclusiv pe perioada deplasării la locul reuniunii Parlamentului European, cât și la întoarcere. Imunitatea nu poate fi invocată în caz de flagrant delict și nici nu poate constitui o piedică pentru Parlamentul European de a ridica imunitatea unuia dintre membri.

Potrivit regulilor de procedură, Comisia pentru Afaceri Juridice „nu se va pronunța, sub nicio circumstanță, asupra vinovăției sau nevinovăției europarlamentarului și nici asupra opiniilor sau faptelor atribuite acestuia”.

După ce proiectul de raport va fi votat în JURI, acesta se va duce în plen, „unde va fi votat fără a putea fi prezentate amendamente”. Spre deosebire de Comisie, aici europarlamentarul vizat nu mai poate lua cuvântul.

Pe 26 septembrie, DNA a cerut aviz de la președinte, Senat, Camera Deputaților și Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foști miniștri care în perioada mandatelor ar fi săvârșit infracțiuni, în cazul licențelor Microsoft pentru școli.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, „în conformitate cu prevederile legale și constituționale, referatul, în vederea sesizării Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Dan Nica, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, în perioada 2000 – iulie 2004, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

În 27 septembrie, vicepreședintele PSD Dan Nica arăta, într-un comunicat, că nu a cerut și nu a condiționat primirea de bani sau alte foloase din partea nimănui și că nu a deținut și nu deține societăți offshore.

Dan Nica a fost ales europarlamentar pe listele PSD la alegerile europene din mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...